Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 May 2018

Okullarda sosyal medya kullanımı yasaklandı

26 Nisan 2018 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018/10 sayılı bir Genelge yayınlandı. Bakan Yılmaz'ın imzasıyla yayınlanan genelgenin konusu "Okullarda Güvenlik Önlemlerinin Alınması" ile ilgili.

Bu genelgenin hedef kısmı şu şekilde açıklanmakta: "Okullarımız, öğrencilerin sosyalleştiği, bilgi ve becerileri kazandığı ve tüm yönleriyle hayata hazırlandığı kurumlardır. Zamanlarının çok büyük bir kısmını okullarda geçiren öğrencilerimizin mutlu, başarılı bir eğitim ortamı ve öğrenme süreci geçirmeleri hedeflenmektedir."

Ulaşım, trafik, ziyaretçi girişi, iş güvenliği, okul düzeni ve dizaynı, öğrenci/öğretmen/idareci nöbet görevi, sabotaj planı, özel güvenlik görevlileri, acil durum planı, okul servis araçları, okul kantini, rehberlik servisi başta olmak üzere A'dan Z'ye her konu bu genelgede enine boyuna ele alınmış

Bana göre bu genelgenin belki de en can alıcı konusu da Y maddesinde ele alınmış.
Şöyle denilmekte:

"Y) Okul ve kurumlarda bilişim araçları ve sosyal medya kullanımında;

1) Zararlı, bölücü, yıkıcı, toplumun genel ahlak kurallarıyla bağdaşmayan ve şiddet içerikli amaçlar için kullanılmaması,
2) Eğitim öğretim faaliyetlerine ve bireylere, maddi ve manevi zarar vermemeleri için gerekli tedbir ve gözetimlerin sürdürülmesi,
3) Ahlak dışı ve şiddeti özendiren sesli, sözlü, yazılı ve görüntülü içeriklerin okul ve kurumlarda, eğitim ortamlarında izin verilmemesi,
4) Derslik, laboratuar vb eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlarda iletişim araçlarının kullanılmasına izin verilmemesi ve gerekli tedbirlerin alınması..."

Bu karar yüksek perdeden olmazsa da eğitimciler ve kamuoyu tarafından konuşuldu, tartışıldı.

Gerek eğitim öğretim faaliyetlerinin işlendiği derslik, laboratuar, atelye vb yerlerde, gerekse okul ortamı sınırları içerisinde iletişim araçlarının zararları hakkında ya tedbirler alınması ya da iletişim araçları ve sosyal medyanın kullanılmaması yani yasaklanması yönünde açık ifadeler yer alıyor ilgili Genelge'de.

Kimi eğitimciler ve veliler "21. Yüzyılda teknolojik devrimin, sanayi ve endüstri devrimine galip geldiği bir çağda böyle bir karar alınması ilkelliktir" tezini savunsa da eğitimciler ve velilerin kahir ekseriyetinde "Böyle bir kararın alınması eğitim sistemimizin başarısı, öğrenci motivasyonu, disiplin olaylarının azalması yönünden güzel bir ilkedir, prensiptir" görüşü hakim.

Sosyal Medyadan bu konu ile ilgili bir anket yapıp kamuoyunun nabzını tuttum. "Sizce Milli Eğitim Bakanlığı okullarında telefon kullanımına izin verilmeli mi yasaklanmalı mı? a) İzin verilmelidir b) Yasaklanmalıdır" şeklinde bir soru yönelttim.
Katılımın yüksek olduğu ankette, oy kullananların çoğunluğu eğitimcilerden, daha sonra ise velilerden oluşmakta. Anket sonucu %83 oranında "Yasaklanmalıdır" %17 oranında "İzin verilmelidir" şeklinde sonuçlandı.

Çoğunluk yasaklanması yönünde bir görüş beyan etse de izin verilmesi yönünde görüş beyan edenlerin de talebi demokratik bir taleptir. Dikkate alınmalıdır.

İki seçenek var:

1) Öğretmen ders anlatırken izinsiz kameraya çekilmesi, ses kaydının alınması, delil olarak kullanılması, kopya çekmek amacıyla kullanılması, motivasyon ve dikkat eksikliğine, disiplin olaylarına ve okul ortamında yaşanan olayların çekilip basına yansımasına sebep olunması gibi olumsuzlukların temelinde iletişim araçlarının kullanılması vardır. Bu nedenle yasaklanması hem disiplin olaylarını azaltır hem motivasyon ve dikkati arttıracağından başarıyı arttırır hem de meydana gelen birçok olumsuzluğun oluşmasının önüne geçilmiş olunur denilmektedir.

2) Ebeveynler çocuklarına ulaşmak, onlarla haberleşmek istemeleri nedeni ile iletişim araçlarının yasaklanmasına bir kısım veliler karşı çıkabilirler. Bu açıdan;

  1. Ya dokunmatik telefonların kullanılması engellenerek sadece tuşlu fonksiyonel özelliği bulunan telefonların kullanılmasına izin verilebilir.
  2. Ya da okul idaresi gözetiminde sabah dersler başlamadan önce telefonlar toplatılıp bir idarecinin odasında bulunan ve her sınıfın sadece kendisine ait olan dolabında himaye edilerek ders bitiminde tekrar sınıfa dağıtımı sağlanabilir.

Bakanlık tarafından yayınlanan Genelge açık olup bu konuda yapılacak çalışmada takdir okul idarelerinin olup kamuoyunda ve Bakanlık nezdinde iletişim araçlarının yasaklanması yönünde görüşün hakim olduğu bilinmelidir.