Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2433.95
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Ölüm düşmanımız mı?

Gazetelerde okumuş olabilirsiniz. "2013 felaket yılı olacak" diyen deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Deprem esas bizim evde oldu. Felaket geldi beni buldu. Yaklaşık 100 bin nüfuslu Kuşadası'nda bir kardiyolog bulunmadığı için götürdüğümüz Aydın'da vefat etti. Bu bir sağlık cinayeti." demiş.

Haberden hocanın annesinin 82 yaşında olduğunu, daha önce rahatsızlıkları bulunduğunu öğreniyoruz.

Geçenlerde kaybettiğimiz Mehmet Ali Birand için de benzer şeyler söylenmişti. Ülkemizin en donanımlı ve en iyi hekimlerinin görev yaptığı özel bir hastanede yapılan ameliyattan sonra yoğun bakımdan çıkamamıştı. Bazı yorumcular, "tabip hatasından" bahsediyordu. Sanki bariz hata yapılmıştı ve "hata olmasaydı sağlıklı olarak yaşayacaktı" demeye getiriyorlardı.

Halbuki rahmetlinin pakreas başı kanseri denilen ölümcül hastalığının olduğu bilinmekteydi. Vefatından kısa bir süre önce Atatürk Havaalanı'nın CİP bekleme salonunda onu gözleme fırsatım olmuştu. Ciddi rahatsız olduğu, ayakta zorlukla durduğu her halinden belli oluyordu. içimden, "fazla ömrü kalmadı" diye geçirmiştim.

Şu bir gerçek, ölüm muhakkak bizi bulacaktır. Her ölüm olayında suçlu ve hatalı aramak boşunadır. Ölümü kaçabileceğimiz bir olay yerine kaçamayacağımız bir son olarak görmeliyiz. Ölüm bizim düşmanımız değil hayatımızın parçası ve olağan aşamasıdır. Onu bir dost olarak kabul etmeliyiz.

Ölümü böyle gördüğümüzde ve algıladığımızda hayat daha anlamlı olacak, dünya daha yaşanılır hale gelecektir. Kin ve düşmanlıklar azalacak, barış ve kardeşlik duyguları yaygınlaşacaktır.

ÜLKER'E TEŞEKKÜR

Basına yansıyan habere göre Diasa adlı market zincirini Ülker Grubu satın almış ve ilk faaliyetleri alkollü içki satışını kaldırmak olmuş.

Gerçekten alkolün zararları saymakla bitmez. Kullanan kişinin beden ve ruh sağlığını bozması bir yana toplum sağlığına da pek çok zararlar verir: Yaralama ve cinayetlerin, iş ve trafik kazalarının, aile geçimsizlikleri ve boşanmaların, intihar ve yoksulluğun, şiddet ve felaketlerin önemli sebeplerinden biridir. Gençleri toplum dışına iten, yaşamaktan bezdiren yine alkollü içkilerdir.

Halk sağlığı için çok çok önemli bu kararı alan Murat Ülker beyi tebrik ediyoruz.

Darısı alkollü içki satışı yapan diğer marketlere diyoruz.