Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2427.84
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

09 Eylül 2014

OTOMOTİV PAZARI DARALIYOR

Otomobil satışları Ağustos ayında yüzde 12,6 düşüşle 45 bin 131 adet, hafif ticari araç satışları ise yüzde 12,2 artarak 15 bin 68 oldu.

Otomobil satışları bu yılın ocak-ağustos döneminde ise 2013'ün aynı dönemine göre yüzde 20,51 azalarak 317 bin 506 seviyesine geriledi.

Hafif ticari araç pazarı da bu dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24, 79 azalarak 89 bin 461 adete indi.

Kur ve faiz oranlarındaki yükseliş, ÖTV artışı, BDDK'nın kredi sınırlamaları pazarı daraltan faktörler olarak sayılabilir.

Buna rağmen sektör geleceğe dönük iyimserliğini koruyor, yılsonu hedefini yukarı doğru revize etmeyi düşünüyor.

FİTCH BANKALARI UYARDI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bankaların artan dış borç yüküne karşı uyardı.

Türkiye'nin dış borcundaki artışın bankaların borçlanmasından kaynaklandığını belirten Fitch, "Bankaların dış borçlanması 2008 sonu ile 2014 yılının ilk yarısı sonundaki dönemde yaklaşık üç kat artışla 164 milyar dolar oldu. 2008 sonunda bankaların dış borcu ülkenin dış borcunun yüzde 20'sini oluştururken bu oran 2014 yılı ilk yarı sonunda yüzde 38'e çıktı. Bu dönemde döviz borçlarındaki artışın yüzde 71'i bankalar kaynaklı oldu" dedi.

Türkiye'nin dış likiditesinde ciddi sıkılaşma olması durumunda bankaların kırılgan hale gelebileceğini ifade edilen raporda, bankaların yabancı para cinsi dış yükümlüklerinin kısa vadeli bileşeninin 4 kat arttığı, bankaların uzun vadeli yabancı para cinsinden borcunun ise 2 katına çıktığı vurgulandı.

Hatırlanacağı üzere, Fitch, haziran ayında dış borçlardaki yükseliş nedeniyle Türkiye'nin 3 büyük özel sermayeli bankasının notunu BBB'den BBB-'ye indirmişti.

Bol ve ucuz paraya güvenerek ölçüsüzce borçlanmak her zaman risk içerir.

Zira bir gün değirmenin suyu kesilebilir.

GELİRE GÖRE TAKSİT

Cari açığı frenlemek maksadıyla kredi kartlarına kişilerin gelirine göre getirilen sınırlamanın tüketimin önünü kesmediğinin görülmesi üzere şimdi yeni bir kısıtlama geliyor.

Buna göre vatandaşların aylık taksit tutarı, ücretinin belli oranını geçemeyecek.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda konuyla ilgili çalışma yapıldığını söyledi.

Edinilen bilgiye göre, taksit tutarı belirlenirken sadece maaşa bakılmayacak, kredi borcunu aksatmayanlarla ev sahibi olanların taksitleri daha yüksek olabilecek.

KÜRESEL REKABETTE GERİLEDİK

Dünya Ekonomik Formu'nun hazırladığı "2014-2015 Küresel Rekabet Raporu''nda yapılan değerlendirmede, bu yıl Türkiye 144 ülkenin yer aldığı rekabet gücü sıralamasında geçen yıla göre bir basamak gerileyerek 45. sıraya indi.

Türkiye bir önceki yıl 148 ülke arasında 44, ondan önceki yılda 144 ülke arasında 43. sırada bulunuyordu.

İsviçre'nin 1.sırada yer aldığı raporda, Türkiye'nin uzun vadeli ekonomik büyüme için gerekli yapısal reformların belirlenmesi ve uygulanmasında yetersiz kaldığının altı çizildi.

İşsizlik, enflasyon, cari açık, sağlıklı büyüyememe gibi temel sorunların çözümü için başta vergi ve eğitim alanlarında olmak üzere yapısal reformların hızlandırılması gerektiği hususu herkes tarafından dile getiriliyor.

Sırf parasal politikalara ağırlık vermek günü kurtarmaya yarıyor, sorunu çözmüyor.

[email protected]