Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Ocak 2021

​Özgürlükler Ülkesi Amerika

Dün yazmıştık ya, ‘yine’ Amerika’da ortalık karıştı. Siz bu ‘yine’ lafıma bir ‘mim’ koyun hele.

Dünyaya demokrasi ve hürriyet götüren, dağıtan Amerika’nın boyası mı dökülüyor ne! Elbet, günümüz ilerlemiş sosyal iletişim, internet ağları artık malumun ilamını tüm çıplaklığıyla gözüne gözüne sokuyor aslında. ‘İfade hürriyeti’ olarak da bilinen Amerika’nın anayasasındaki ilk umde bir bakıma çiğnenerek, dün, daha önce ‘ikazlarla’ yetinilmişken, Twitter tarafından bu defa Başkan Trump’ın hesabı tamamen ‘engellendi’. Bilhassa ‘Seçimi kendisinin kazandığını, hile yapıldığını’ yazıp, peşine ‘evinize dönün’ ibaresi/çağrısı sonrası hayli kafa karışıklığına sebep oldu. Kimbilir, acaba Trump, taraftarlarına mı, yoksa emniyeti sağlamaya gelen, hazırki polis, FBI, SS, ve başkaca kolluk kuvvetleri yetmezmiş gibi, az abartsak ‘işgale gelen’ Amerikan ordusuna mı! Yok, vallahi ben uydurmuyorum, aha Amerikalıların yalancısıyım.

Üstelik sadece Twitter değil tüm ‘sosyal medya’ iletişimi durduruldu!

Ne varki, bu hürriyet anlayışı ‘şiddet’ ile eşdeğer algılanınca ‘ihlal’ sayılmaktaymış, bunu da dün Senato ve Kongre’den öğrenmiş olduk!

Bunların hiçbiri elbet bizim ‘mümtaz basınımızın’ çokbilmiş, ukala tayfasının zırvaları gibi ceyran etmemekte! Hele bir de kopyala/yapıştır tercümeleri yok mu! Elbet hemen hepsi aslında ‘Demokrat(Parti)ların’ hakim olduğu medya ve yayın organlarının üfürmesi, hem dahi yorumları. Tabii bu yorumların yanlış olduğu anlamına gelmemekle beraber yine de mühim bir ayrıntıdır.

Dün az bişey çıtlattığımız Amerikan nizamının, herne kadar, yine iddia edildiği gibi 200 yıldır ilk defasına da bakmadan, karmaşık yapısında yeni hamle Anayasa’nın 25. Amir ve Amil hükmü olarak Trump için bir sonraki aşama.

Kısacası: ‘Senato geçici başkanına ve Temsilciler Meclisi Başkanına yazılı ifadeler sunarak, Başkan derhal Başkan Yardımcısı olarak makamın yetki ve vazifelerini üstlenir. Böylelikle, Senato Başkanı yazılı beyanını Meclis Başkanına ve Meclis Başkanına ilettiğinde Başkan vazifesine devam edecektir.’

Yanisi, dün Başkan yardımcısı Pence’in ayın 20’sine kadar olan ‘başkanlık devirteslimi’ vetiresinde Başkan gibi addedilirken, 25. Madde ile ‘güya’ Pence’in Trump’a sırtını döndüğü gerekçesiyle, bu defa punduna getirip tekrar Trump dizginleri ele alacak. Lakin, pek Başkanlık seçimi ile alakası olmasa da, düne kadar senatonun Cumhuriyetçilerin üstümlüğündeyken, Georgia seçimleriyle Demokratlara geçmesi de ayrı bir ‘hezimet’ olarak kabul edilmekte ve böyle bir yeltenmeye engel görülmekte.

‘Yine’ lafına dönünce, ‘didaktik’ olma gerekliliği maalesef yansıtılan ve de beklenin ayrışması çün elzem. Herne kadar dünkü yaşananlar sırf başkanlık konusunda ve de Beyaz Saray’da olduğundan aşırı ‘abartılı’ gibi görünse de, aslında sadece birkaç ay geri gidip zenci ayaklanması hesaba katıldığında pek bir ehemmiyeti olmaması gerekir. Kaldı ki, bu hadiseler Amerika’da ‘sürekli’ olmaktadır.

‘Herhalde bu adamlar boşuna ‘iç savaş’ yaşamamışlar, diye düşünmek mihenk noktası!

Yani, iddia edilidiği veya sanıldığı gibi Amerika, ne kelime, ‘Batı’, Demokrasisi, insan hakları, ve ‘hürriyetperverliğiyle’ falan yücelmiş değil, bilakis ‘zorbalıkla’ bu değerleri kendine payanda yapmaktadır.

Bundan sonra ne olacağını hala sorup merak ediyorsanız, fark eden birşey olmayacaktır, ve Trump ‘tıpış tıpış’ kavga gürültü arasında gidecek ve 4 yıl sonra gelecek başkanlık seçimlerinde yine benzer hadiseleri müşahade edeceğiz vesselam.