Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Eylül 2014

Paralel kiraz

Paralel göz vardır ama biri yere, biri göğe bakmak için değil; aynı noktayı daha iyi ve geniş açılı görebilmek için. Paralel kulak vardır ama biri Ali'yi, biri Veli'yi dinlemek için değil, daha iyi dinleyip, öğrenebilme için ittifak halindedirler. Paralel kol ve ayak vardır, fakat birbirlerine rakip olmak için değil, yardımcı olmak ve hayatı kolaylaştırmak içindir. Bütün bunların yanında idare merkezi olan kafa birdir ve paralel baş, beyin olmaz. Değişik meşrepler vardır ama hepsi bir olan Allah'ı anlatır. Değişik polis ve adliyeler vardır ama bir yargıyı kullanır. Birden fazla kardeş ise bir olan babayı gerektirir.

Paralel güneş, paralel ay hiç olur mu? Kimyasal katkılar, hormon katkılar, paralel sebze ve meyve hiç olmadı. Paralel meyvenin içine hormon girince, Kurt kaçıp gitti, hormon ejderhası oturdu; sağlığımızla oynandı. Helal kazançla yetinilmeyince, paralel bir sürü haram kazanç hayatın içine girdi. Bu hırs, paralel haram kazanç yüzünden, yemek içmek bozuldu. Paralel et, paralel sucuk, paralel ekmek, hormonlu paralel dana vs. Hayatımızı zehir zıkkım ettiler, bizde helal etmiyoruz, bilsinler ki paralel ölüm ve mezar yok, aynı yere gideceğiz. Paralel namaz, paralel abdest, paralel kulluk olmaz, haşa sümme haşa, paralel ilah hiç olmaz; olsa idi kainat olmazdı. Yine Allah'ın affına sığınarak, diyelim ki: Paralel ilah var, biri namaz kıl, biri kılma, biri ye, biri yeme diyecekti ve ocağımız batıp sonunda isyan edecektik. Evet, Allah bir emirleri de bir olur. İbadete ise onun emrettiği şekilde, paraleline kaçmadan, uydurması olmadan yerine getirilir, aklın gereği olarak.

Hiç paralel aşk olur mu? Biri esmer, biri sarışın derken, ikisinden de mahrum kalınır. Paralel şoför olmaz, olursa araba şarampole yuvarlanır. Paralel baba hiç olmaz, neslin sağlıklı devamı için tek baba şarttır. Bu misaller fazlası ile çoğaltılabilir. Bütün bu hakikatler bize şunu düşünmemizi anlamamızı salık veriyor: paralel vicdan, paralel polis, yargı ve devlet hiç ama hiç olamaz. Çünkü paralel haşir meydanı, paralel hesap günü yoktur, birinden ceza al da, diğerinden yırt. Paralel ordu, paralel idare oldu mu ülke bölünür, kardeşlik bölünür. Paralel yargı, muhatap olunduğunda inanan ya da inanmayan hiç kimseye güven vermez. Adalet vicdan, iman asla ikilik çıkaracak, anarşiye sebep olacak, paralel yapılanmayı kabul etmez, edemez. Kainatın nizamı, intizamı ve küsursuzluğu şirki reddedip, tek ilahi, yıldız yıldız, atom atom haykırırken, devletlerinde nizam intizam içinde ve huzur ile yaşanılması için, tek elden yönetim ve güven veren tek yargının olması şarttır.

Allah Bediüzzaman'dan zerreler adedince razı olsun ki, elimize verdiği hakikatler bunları düşünmemizi, idrak etmemizi sağlıyor. Tüm şuurlu Müslümanlar ve Risale-i Nurlar'ı okuyan akıl sahipleri paralel hiçbir yapıya pirim vermez. Devletine milletine sevdalıdır tek mutlu olacağı şey ise iman kurtarmaktır. İnanan, Allah'ın rızası haricinde, makam mevkii ve asla parayı hiç düşünmez. Maalesef paralel sırat köprüsü yoktur.