Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2435.39
BIST 100
10048.05
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Temmuz 2023

Peçeli katiller sürüsü: Wagner

ABD’nin gayrimeşru askeri teşkilatının adı Blackwater’dı. Irak ve Afganistan’da on binlerce Müslümanın canına kıydılar. Yüzlerce kadına tecavüz edip, binlerce vatansevere vahşi işkenceler uyguladılar. İki kez şirketin ismini değiştirdikleri halde o kara lekeyi üzerlerinde taşıyorlar, aklanamazlar.

Rusya, hukuksuz işleri için işte bu gayrimeşru teşkilatı örnek aldı, adını Wagner koydu. Bu isim Hitler’in çok sevdiği klasik müzik bestecisi Richard Wagner’den geliyordu. Putin’in bilgisi dâhilinde Wagner’i kurup kullanan Rusya’nın askeri istihbarat servisi GRU’ydu. Kırım’ın ilhakında Wagner ön plandaydı. Ukrayna’nın doğu illerinin işgalinde de…

Libya’da Hafter için, Suriye’de Esed için savaştı Wagner. Afrika ülkelerinde Rus nüfuzunu temsil ediyordu. Ukrayna savaşında tepe tepe kullanıldı. Devletin Wagner milislerine son bir yılda bir milyar dolar maaş ödediğini Putin daha yeni açıkladı. Mahkûmları bile yüksek maaşlarla savaşın ön cephesine sürdüler. Biraz fazla güçlenince de diskalifiye kararı alındı.

***

Rus Ordusu Bahmut’ta kilitlenmişti. Küçük bir kasabaydı ama Ukraynalılar şehri mükemmel savunuyordu. İş Wagner’e devredilince vahşet başladı. Hava bombardımanı ile yerle bir edilen şehri sokak savaşları ile temizlediler. Wagner de ciddi zayiat verince olay kavgaya dönüştü. Meskûn mahal operasyonu kolay değildi çünkü.

8 ülkede faaliyette olan, 64 ülke ile bağlantısı bulunan Wagner’in git gide tehlike oluşturduğunu Rusya görüyordu. Temmuz başı gibi lağvedip orduya katacaklardı. Mayıs ayında mühimmatları kademeli şekilde azaltıldı. Wagner bunu fark etti ve Rusya’yı Bahmut’tan çekilmekle tehdit etti, mühimmat takviyesi istedi. Aldı da…

Ama iş çığırından çıkmıştı bir kere… Wagner’in kurucusu Yevgeni Trigojin, deli dolu bir adamdı ama kendisinden daha deli olan büyük patronu iyi tanıyordu. Buna rağmen Wagner’in çok kayıp vermesi onu çıldırttı. Ölen Wagner milislerinin başında çektiği videolarda Rusya Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’na küfürler yağdırdı.

***

Kavga büyümüştü. Ukrayna’dan atılmış gibi gösterilen birkaç füze Wagner konvoylarını vurdu. Amaç onları Rus ordusunun planına razı etmekti. Bu da Trigojin’i çileden çıkardı. O da karşılık verdi, Rus şehirlerini işgale başladı. Wagner’in peçeli katilleri paralarını alıyor, verilen emri uyguluyordu. Ne yapıldığı onları fazla ilgilendirmiyordu.

Üzerlerine gelen birkaç Rus helikopteri ve uçağı düşürülünce iş ciddiye bindi. Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’yu devreye sokan Putin, Prigojin’i Wagner’in başından uzaklaştırdı. İsteyen milisler sözleşme imzalayıp Rus Ordusu’na katılacak; isteyen ön cephede savaşmaya devam edecek veya Belarus’a geçecekti. Böylece Putin bir taşla birkaç kuş vurdu. Wagner’den kurtulduğu gibi Belarus’tan Ukrayna’ya ikinci bir cephe açma imkânı doğru.

Kontrollü sürgüne gönderilen Trigojin’e ne olacağı Putin’in insafına kalmış durumda. Ancak ön cephede Wagner’in olmaması Rus ordusunu Ukrayna’da geriletir, Afrika’da elini zayıflatır, Suriye’de artık PYD’ye kalkan olamazlar. Wagner’ın olmayışı Rusya’yı Ukrayna ile barış yapmaya zorlar. Barışın yapılması ile de hem Rusya, hem dünya peçeli katillerinden kurtulmuş olur.