Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

30 Temmuz 2022

Pimi çekilmiş Bosna

Bosna’da gerilim, tansiyon ve kumpaslar her geçen gün artıyor. Milorad Dodik’in fitne fücur dolu gündemi hasıraltında beklerken adeta bir bombayı andıran yeni seçim yasasının pimi çekilip ortaya bırakıldı. 2 Ekim 2022’de yapılacak seçimler öncesi Alman Yüksek Temsilci Christian Schmidy’in Bonn yetkilerini kullanarak Bosna siyasetini yeni baştan dizayn etme girişimi ülkeyi derin bir strese soktu.

En önemli değişiklik talebi seçim barajının %3’e indirilmesi. Güzelim Bosna’mızın adı Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) olarak geçiyor. Kantonlara ayrılan ülkede her kantonda etnik grupların temsilcisi oluyordu. Bu kararla %3’ün altında nüfusu olan etnik brup temsil edilmeyecek. Bu Boşnakların ülkenin içine doğru büzülmesi demek. Bosna’nın dış çeperleri Sırpların nüfus yoğunluğunun fazla olduğu kantonlar var. Bu karar gerçekleşirse Kanton 10, Batı Hersek, Podrinje ve Posavine’de Boşnak vekilin olmaması anlamına geliyor. Bununla birlikte Hırvatların daha görünür olarak üçüncü etnisite olarak öne çıkıp belirleyici bir rol oynayacaklar. Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Mostar’da Hırvat lider ile buluşup yapılacak değişiklikleri sitayişle destekliyor.

Bu kararın dışında Federasyonun başkan seçiminde Hırvatlar kilit role sahip oluyor ve faşist Hırvat Partisi’nin başkan, başkan yardımcılarından tutun Anayasa mahkemesi üyelerinin de seçiminde kilit parti haline gelmesine neden oluyor. Sırpların etkin olduğu bölgelerde Boşnaklar pasif ve Sırplar etkin olmayı sürdürürken ülkenin kalan kısmında Hırvatların denge unsuru olmasının korkunç sonuçları olabilir. Soykırıma karşı direnen ve ülkeyi uçurumdan kurtaran Boşnakların iktidardan süpürülecek olması ülkede zaten sıkıntıda olan birlikte yaşamayı iyice zorlaştıracak. Amerikalılar ve İngilizler bu planı desteklerken meydana gelecek gelişmeleri ne kadar öngörebiliyorlar bilmiyoruz. Bildiğimiz şey aylarca silahlı milislerle ülke gündemini meşgul eden faşist Dodik’in tezleri ortadayken Hırvatların bu girişimi savaş boyu yaptıkları arkadan vurma olaylarıyla oldukça benzerlik gösteriyor.

Boşnaklar alınan kararların hayata geçmesiyle meydana gelecekleri ön gördükleri için günlerdin Yüksek Temsilcilik Ofisi önünde protesto gösterileri düzenliyor. Binlerce kişinin katıldığı büyük eylemlere pek çok parti de destek veriyor.

Balkanlar’ı gezerken Hırvatistan’a gidiyorsunuz, yolunuz Dubrovnik gibi güzel bir şehre düşüyor geziyorsunuz tüm ülkeyi ve diyorsunuz ki, “Burası Hırvatların ülkesi”. Sırbistan’a gidiyorsunuz, Belgrad’a varıyorsunuz, Tuna boyu ilerliyorsunuz ve diyorsunuz ki, “Burası Sırpların ülkesi”. Bosna Hersek’e geçiyorsunuz, Mostar’dan Saraybosna’ya uzanıyorsunuz ve diyorsunuz ki “Burası Hem Boşnakların, hem Hırvatların hem de Sırpların ülkesi”. Böyle bir şey olabilir mi? Kabul edilip sindirilir mi? Elbette hayır! Yüz binlerce kişinin can verdiği, soykırımın yaşandığı ülkede mağdurlarla maktuller aynı çatı altında yaşayabilirler mi? Düşünsenize Saraybosna kuşatması esnasında çoluk çocuk onlarca sivili katleden keskin nişancı Zoran Kolin, Bosna’nın Sırp bölgesinde hiçbir şey olmamış gibi yaşıyordu. Onun gibi daha nicesi Bosna Hersek Federasyonu içinde, BM şemsiyesi altında Boşnak kentlerinin etrafında yaşayıp duruyorlar.

Bosna’nın Avrupa Birliği ümitleri çoktan suya düştü. Rusya-Ukrayna Savaşı, eğer genişleyecek olursa ilk çıngının çıkacağı coğrafya Sırpların ve Hırvatların emir eri gibi bekledikleri Bosna olacak. Bosna’ya Türkiye’den balka hiçbir ülke hamilik edemez. Ortadoğu’dan Afrika’ya, Balkanlar’dan Asya’ya kadar pek çok yerde üs kuran Türkiye’nin ivedilikle Bosna’da da kalıcı üsler kurması gerekiyor. Bosna’da kış yaklaşıyor. İlk savaşa hazırlıksız yakalanan Boşnaklar on binleri saatler içerisinde silahlandırmaya hazır bir motivasyonla bekliyorlar. Kardeşlerimizin akıbeti hayr olsun, zalimlere arzuladıkları fırsat verilmesin inşallah.