Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2433.95
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ocak 2024

PKK nasıl bitirilir?

PKK, artık o eski Marksist/komünist örgüt değil. Önceleri baba-oğul Esedlerin teşvikleri ile yürürken son yıllarda ABD’nin silahlı mahalli görev gücü haline geldi. PKK’lıların amacı ABD’nin verdiği aylık 300 doları almak değil, Suriye’de özerklik peşindeler. ABD’nin amacı ise Irak ve Suriye’nin kuzeyinde bir koridor, ikinci bir İsrail oluşturmak.

DEAŞ’la mücadele biteli çok oldu. Önce Arap aşiretlerini YPG’ye yamayıp adını Suriye Demokratik Güçleri’ne çevirdiler. Bu tutmayınca da Talabani aşiretini PKK/YPG’ye yanaştırdılar. Şu anda PKK’nın varlığı Kandil ve Gara bölgesinde. Buralarda eğittikleri ve bize karşı intihar saldırısına yönlendirdikleri teröristler ise Suriyeli.

PKK, yakın geçmişte Türkiye’nin başlattığı çözüm sürecini terörist devşirme molası olarak algılayıp palazlanmıştı. Ancak hendek-çukur işgalleri ile stratejik hata yaptığını anladı ve toplumsal desteğini kaybetti. 2023’te Türkiye’den örgüte katılım 43 kişide kaldı. Erdoğan hükümetlerinin kararlılığı sayesinde Türkiye içinde terör bitirildi.

***

PKK yüzünü ABD’ye çevirse de terör yöntemlerinde değişiklik yok. Yıllar önce masumları nasıl arkadan vuruyorlarsa, bugün de kalleşçe pusu kuruyorlar. ABD ve İsrail onları asker olarak yetiştirse de Türk komandosunun karşısına çıkma cesaret ve yiğitlikleri yok. Türk Ordusu, pençe kilit operasyonları kapsamında Kuzey Irak’ta 2477 mağara ve sığınağı çökertti.

Yıllar önce Nusaybin’de şahit olmuştum. Milli maç akşamı herkes televizyon karşısında iken Emniyet Müdürlüğü’ne roketatarlarla saldırmışlar, o sırada maç izlemeyip makinalı tüfek başında olan bir polisin seri ateşi sayesinde büyük bir katliam önlenmişti. Şimdi saldırmak için ABD’nin verdiği koordinatlarla tipinin olduğu puslu havaları kolluyorlar.

PKK’yı kullanan devletlere gelince, en başta ABD, Almanya, İran ve Suriye geliyor. Halen PKK’nın İran’da kampları var. ABD, SDG adı altında eğitip donatarak maaşlarını veriyor. İsveç, sığınma hakkı tanıyor. Almanya’da kurulan yüzlerce dernek üzerinden başta Hollanda ve Belçika olmak üzere PKK tüm Avrupa’nın uyuşturucusunu karşılıyor.

***

PKK’yı tamamen bitirmek için üç aşamalı bir strateji şart. Birincisi, PKK/YPG ile ABD’nin bağını kesmek. Bunun için de Centrom’u devre dışı bırakmak gerekiyor. İkincisi, içerideki destekçilerini bitirmek yahut sindirmek. Bunun için İngiltere’nin İRA ile hangi yasalarla mücadele ettiği incelenmeli. Üçüncüsü ise Kuzey Irak’ta sınır düzenlemesine gidilmesi...

Irak, bizim topraklarımız üzerinde İngiliz icadı yapay bir devlet. O toprakları Lozan’da vermemiştik. Irak, ancak 1932’de bağımsızlık kazandı. Şu anda da bölgeye hâkim değil. Barzani güçleri de bölgeyi kontrol edemiyor. O yüzden Irak Hükümeti ile sınır düzeltme görüşmelerini yapılıp, Türkiye sınırı Kuzey Irak’taki dağlık alanın güneyine kaydırılmalıdır.

Türkiye’de herkes artık beylik cümleleri tekrarlamayı bırakmalı. MİT, PKK’nın üst yöneticilerini hedef almalı. Nokta atışlarda ilk hedef Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan olmalı. Evlatlarımızın şehit olmaması için terör destekçilerini Meclis’e sokanlardan ve onları kırmızı halılarla karşılayanlardan da mutlaka hesap sorulmalı.