Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Temmuz 2013

Ramazan Detoksu

SAYILI günler yaz demeden sıcak demeden hızlı bir şekilde geçip gidiyor. Ramazan ikliminde olmanın tarif edilmez hazzı bir çoğumuzda madden ve manen etkisini göstermiş durumda. Rahmeti, mağfireti ve bereketi ile geldiğinden olsa gerek; hoşgörü, muhabbet, diğergamlık gibi insanı yücelten hasletler toplumumuzdaki maddi ve manevi kirleri yıkıyor temizliyor.

Detoks; temizlenme ve arınma anlamı ile tıpta son yıllarda çok kullanılan bir terim. Hücre doku ve organlarımızı temizlemede oruç tutma kadar etkili bir temizlik malzemesi olduğunu sanmıyorum. Bu uzun günlerde 15-20 saat kadar aç ve susuz kalabiliyoruz. Farkında olarak ya da olmayarak kullandığımız bir takım zararlı maddelerden doku ve hücrelerimizi koruyabiliyoruz. Dişlerimizden midemize, bağırsaklarımızdan karaciğerimize devamlı çalışmak zorunda bıraktığımız organlarımıza bayram ettiriyoruz.

Fiziksel ve psikolojik bağımlılık yapan sigara ve hatta alkol gibi bariz zararları olan maddelerden hücrelerimizi koruyoruz. Tüm bu başarılar aciz ve iradesi zayıf insanın bu aya mahsus olarak kazandığı sabır silahından kaynaklı. Sabır silahı sanki bu aya mahsus olarak fonksiyon icra eden manevi bir kalkan. Çünkü başka zamanlarda çoğunlukla iş görmez. Ramazan ayı dışında alkolle ilişiğini kesmeye kalkan bir insanı biz hastanelerde sayısız ilaçlarla tedavi etmeye çalışır ve yoksunluk denen psikolojik ve organik hastalıktan kurtaramazken bu ayda kişi iradesi ile besmelesini çeker ve bir ay boyu alkolü ağzına sürmeden bu yoksunluğu yaşamadan adeta manevi olarak tedavi eder kendini.

Ramazan ayına mahsus sağlığımızla ilgili sırları anlamak ve anlatmak kolay değil. Oruç kalkanı ile sadece maddi bedenimiz temizlenmez. Manevi olarak üzerimizde bulunan kirler de arınır. Hoşgörü, tevekkül, diğergamlık, sabır ve verme hazzı gibi bir çok temizlik malzemesi ile temizlenir insan. Açlık, susuzluk, yeme gibi dürtlerimiz; sabır baharatı ile tedavi edilir. Stres ve gerilim üreten hücreler Ramazan ikliminde muhabbet, hoşgörü ve fedakarlık üretmeye başlar. Midemiz, karaciğerimiz istirahat etme fırsatını bulur.

Ramazan ikliminde kilo almamak için yeme dürtülerimizin dizginini elimizde tutmamız gerekiyor. Yoksa insan farkında olmadan bayrama 3-5 kilo fazla ile girebilir. Yeme alışkanlığındaki değişime, hücrelerimiz alışana kadar yemede içmede ölçülü olmalıyız. Tembellik, uyku düzensizliği ve hareketsizlik gibi bu aya mahsus yapılan yanlışlar da kilo almamızın fitilini ateşleyebilir. Beyaz undan yapılmış pideler, yağlı beyaz şekerli ve gdo'lu mısır şuruplu tatlılar ve açlığın uyardığı iştah ile oturulan zengin Ramazan sofraları, biz farkına varana kadar bizi şişmanlatabilir. Aman dikkat, dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.