Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Haziran 2014

Ramazan ve Kitap

İlk kitabı ne zaman gördüm? Çocukluk yıllarımda rastladığım ilk kitap kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'di. Nakışlı ve bez kesesi içinde misafir odamızın en mutena köşesine, duvara asılmıştı. Elbette zaman zaman açılır ve huşu içerisinde okunurdu. En çok Ramazan aylarında hemen hemen her gün yerinden indirilir ve içinden seçilen sureler, ayetler kıraat edilirdi. Bazen de hatim indirilirdi. Yani baştan sona okunurdu.

Güzel bir söz var, çok severim: "Bütün kitaplar o kitabın (Kur'an-ı Kerim'in) daha iyi anlaşılması için yazılmıştır." Çok manidar ve doğru. Bütün kitaplar kul yapısı, insan sözü, Kur'an hariç. O yüce yaradanımızın, Allah'ın kelamı. Demek ki, bütün müminlerin en çok sevdiği kitap Kur'an-ı Kerim'dir.

Sonradan bir çok kitap daha gördüm, aldım, okudum. Çizgi romanlardan hikayelere, edebu00ee eserlerden tarih ansiklopedilerine kadar muhtelif sahada kitaplarla haşir neşir oldum bir ömür boyu. Bugün de bir nefes kadar kendime yakın hissettiğim kitaplar vardır. Çalışma odamın dört bir yanı kitap dolu. Şükürler olsun ki, zengin bir kütüphanem var. Ama bu kitaplık, yaklaşık 40 yılın çabası, gayreti ve alınteriyle oluşmuştur.

Mübarek Ramazan ayına girdik. Bütün okuyucularımın ve müminlerin Ramazanını kutluyorum. Bu kutsal ay manevi tesirini ülkemizde hemen göstermeye başladı. İyilik, barış ve yardımlaşma rüzgarları esiyor. İnsanlar arasında daha bir hoşgörü havası hakim oluyor. Doğrusu da bu zaten. Eğer kutsal kabul ettiğimiz günlerde, gecelerde ve aylarda kendimize çeki düzen veremiyorsak o zaman tamamen ziyandayız demektir.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak hizmet veren Türkiye Diyanet Vakfı, 1983 yılından bu yana aziz milletimizin kültür hayatına büyük katkılarda bulunuyor. Önce İstanbul ve Ankara'da başlatılan kitap fuarları, şimdi yurdun bir çok şehirlerinde küçük ölçekli de olsa gerçekleştiriliyor. Kitap dostlarının her yıl heyecanla beklediği 33. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışı Beyazıt Meydanı'nda yapıldı. İslam medeniyetinin merkezi, Osmanlı'nın yüzyıllar boyunca payitahtı olan İstanbul yine büyük bir şölene tanıklık etmeye başladı. Vakıf Fuarcılık tarafından organize edilen bu güzel fuara, Türkiye Diyanet Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültür A. Ş. Basın Yayın Birliği ve ESKADER katkı sunuyor.

Fuar, bilindiği gibi 28 yıl boyunca Sultanahmet Camii avlusunda gerçekleşti. Ancak artan büyük ilgi, avlunun artık yetmeyeceğini gözler önüne serince fuar, çok akıllıca ve isabetli bir kararla dört yıl önce Beyazıt Meydanı'na taşındı. Bir cami avlusundan çıkan fuar, yine bir caminin (Beyazıt Camii) önündeki büyük meydanda kurulmaya başlandı. İlk başta bu karara itiraz eden yayıncılar, Beyazıt'a çoktan alıştı bile. Fuara yayıncılardan büyük talep olunca bu yıl ek standlar konuldu. Klimalar sayesinde çadırların içi serin. Vatandaşlar çoluk çocuk rahatlıkla dolaşabiliyor, standlardaki kitapları inceleyebiliyor.

Cuma günü gerçekleşen açılış törenindeki son konuşmacı Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Özafşar'dı. Özafşar, İstanbul'un, ilmin, sanatın, edebiyatın ve kültürün harmanlandığı eşsiz bir kültür şehri olduğunu belirttikten sonra, İstanbul'a yapılan yatırımların da son on yılda büyük artış gösterdiğini hatırlattı ve bu güzide şehrin dünyanın başkenti olabilecek niteliklere sahip olduğunu dile getirdi. İslam dininde ilim öğrenmenin ve kitap okumanın önemini vurgulayan Özafşar şöyle dedi:

"Dünyanın büyük şehirlerinde olduğunu gibi ülkemizde de büyük bir dünya kütüphanesinin meydana getirilmesini talep ediyoruz. Buna mukabil her yıl Ramazan'da yapılan bu fuarımızı da uluslararası kitap ve kültür fuarına dönüştürdüğümüzde geleceğe daha umutlu bakabiliriz. Türkiye'nin parmakla gösterilen bir ülke olabilmesi için bilim alanında üst sıralara yükselmemiz büyük önem teşkil ediyor."

Şüphesiz kitap fuarı bünyesindeki en güzel hizmetlerden birisi de bu sene dördüncüsü başlayan "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"dir. Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde saat 18.00'de başlayan ve dün ilk olarak Dursun Gürlek ile açılışı yapılan sohbetler, Kadir Gecesi'ne, yani 23 Temmuz Çarşamba gününe kadar devam edecek. Bugün Dursun Ali Taşçı var. Ramazan ve Medeniyet odaklı konuşmalar ve hatıralarla renklenen sohbet programında yarından itibaren sırasıyla şu isimler dinleyicilere hitap edecek: Beşir Ayvazoğlu, Mustafa Armağan, Yusuf Dursun, Memduh Cumhur, Prof. Dr. Sefa Saygılı, Dr. Necdet Subaşı, Hüseyin Akın, Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Can Alpgüvenç, Ali Erkan Kavaklı, Prof. Dr. Ahmed Güner Sayar, Prof. Dr. Süleyman Uludağ, Prof. Dr. İsmail Kara, Yavuz Bahadıroğlu, Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Sadettin Kaplan, Prof. Dr. Rahmi Yaran, Ümit Şimşek, Tarık Tufan, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Vehbi Vakkasoğlu, Nevzat Bayhan, Bestami Yazgan ve Mehmet Nuri Yardım.

Fuarda 180 yayınevinin kitapları sergileniyor. Yüzlerce yazarın imza günü olacak. Akçağ'dan, Beyan'a, Büyük Doğu'dan, Büyüyen Ay'a, Çağrı'dan, Dergah'a, Damla'dan Hayat'a, İz'den Kahraman'a, Kitabevi'nden Nar'a, Nesil'den Ötüken'e, Kubbealtı'ndan Mavi Lale'ye, Parıltı'dan Sebil'e, Semerkand'tan Şule'ye, Timaş'tan Türk Edebiyatı Vakfı'na, Yağmur'dan Zafer'e, Birun'dan Yeditepe'ye, Akıl Fikir'den Diyanet'e kadar tam 180 yayınevi ve onbinlerce kitapu2026 Hepsi kitapseverlere sunuluyor. Bu kadar kitabı bir alanda görmek, incelemek, edinebilmek ve fırsat varsa yazarına imzalatmak büyük bir talih. İstanbul Üniversitesi, Beyazıt Devlet Kütüphanesi, Sahaflar Çarşısı, Beyazıt Camii ve Hat Eserleri Müzesi'nin çerçevelediği bu mutena alandaki kitap şöleni, 26 gün sürecek. Başka söze hacet var mı, kitap seven herkesi fuara davet ediyorum.