Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 May 2020

Ramazan'a Dair Trajikomik bir Türkiye Manzarası: 1935-2020

Dr. Mehmet Rıza Derindağ

Sene 1935... Tek partinin, tek adamın, diktatoryanın bütün ceberrutuyla ve akıl almaz inkılaplarıyla memleketi kasıp kavurduğu yıllar... Allah demek suç, camiler ambar, kanunlar ise ayyaşların gece içki masalarına meze yaptıkları sohbetlerinin neticesi...

Bediüzzaman Barla’dan Isparta’ya getirilmiş ve sekiz ayın sonunda 120 talebesiyle Eskişehir Mahkemesine yollanmıştı. Bediüzzaman ve talebeleri idam istemiyle yargılanıyordu. Hukuksuzluklar o raddeye gelmişti ki tahammülü kabil değildi. O günlerde gariban bir çoban getirildi cezaevine. İsmi Ramazan’dı. Okuma yazması yoktu. Bediüzzaman’ı ilk defa Eskişehir cezaevinde gördü, Nur talebeleriyle ilk defa koğuşlarda mülaki oldu. Peki neden Ramazan hapsedilmişti? Trajıkomik bir tek parti CHP zihniyeti ve Türkiye manzarası size; Isparta’da yapılan baskınlarda bir kitapçık ele geçirilir. Üstünde “Ramazan’a dairdir” diye yazılıdır. Isparta emniyeti acil durum ilan eder, ne yapıp edilip Bediüzzaman’ın hakkında broşür neşrettiği Ramazan bulunmalıdır. Nihayet bir köyde kimsesiz çoban Ramazan bulunur, sorgusuz sualsiz ellerine kelepçe takılır ve Eskişehir’de idam ile yargılanmak üzere cezaevine gönderilir. Gariban yalvarır yakarır. “Etmeyin ağalar beyler, ben garip bir çobanım! Kimseyi tanımam etmem” der demesine de bir faydası olmaz. Bediüzzaman durumu öğrendiğinde Ramazan için çok üzülür, onu teselli eder, dua eder. Hatta “Bana hakkını helal et Ramazan” der. Eskişehir Mahkemesinin Ramazan-ı Şerif’e dair olan broşürün Ramazan ayındaki orucun hikmetlerinin anlatıldığı bir eser olduğunu anlaması aylar sürer. Ramazan ilk duruşmada beraat eder. Ama artık iyi bir nur talebesi olur.

Sene 2020. Zeki ve çalışkan bir arkadaşımız yarışma programına katılıyor. Amerikan Lisesi mezunu...

Koç Üniversitesi hukuk bölümünü bitirmiş...

Almanya’da MBA eğitimi almış...

Üç yıl avukatlık yapmış...

Ama oruç ne zaman açılır, sorusunu bilemiyor ve uzmana soruyor. Heyecan olabilir. Ama bilmediğini ifade ediyor.

Artık eski Türkiye yok. Kimse Ramazan olduğu için hapse atılamaz, Bediüzzaman’ı sevdiği için takibe maruz kalmaz belki ama, Ramazan’dan bihaber nesiller artmaya başlayabilir. Oruçtan, sahurdan, teravihten ve bayram neşesinden heyecan duymayan nesiller, beni ismi Ramazan olduğu için hapse atılabilecek insanların ve sistemin varlığından daha ziyade ürkütüyor.