Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.71
Gram Altın
2441.59
BIST 100
10082.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Haziran 2013

Riskli Alkol Kullanımı

Gazetelerde okumuşsunuzdur: Yeni evli erkek, eşinin hamile kalması üzerine doğum vakti yaklaşınca beraberce Amerika'ya giderler. Orada doğacak bebek ABD vatandaşlığına hak kazanacaktır. Heyecanla doğum beklenir. Ancak dünyaya gelen bebek herkesi şaşkınlığa iter. Çocuk zencidir.

Araştırıldığında olayın aslının şöyle olduğu anlaşılır: Evlenecek çift alkollü bir bekarlığa veda partisi düzenlemiştir. Partide evliliğe aday hanım içkiyi fazla kaçırır ve dansçı zenciyi ısrarla yatmaya razı eder. Dansçı siyahi eline 500 dolar sıkıştıran ve ilişkiye zorlayan bayanla birlikte olmuştur.

Burada yeni evli kadın alkol bağımlısı değildir. Sosyal içici tarifine de girmemektedir. Çok nadir alkol kullanan biridir. Ancak kullandığı alkol telafisi mümkün olmayan probleme yol açmıştır.

Bir başka örnek: Kasabanın sevilen doktoru için tayini çıktığında veda gecesi düzenlenir. Törende alkolü fazla kaçıran ve asla alkolden dolayı sorun yaşamayan doktor, o gece alkolün etkisiyle kaymakamın ve savcının eşlerine sarkıntılık yapmaya başlar. Tam bir facia ortaya çıkar. Herkes şaşkındır. Doktor tutuklanır.

Bu vakada da alkol bağımlılığı, kötüye kullanımı veya sosyal içicilik söz konusu olmadığı halde alkole bağlı rezalet yaşanmış, dostluklar sona ermiş ve korkunç zararlar ortaya çıkmıştır.

Örnekleri artırabiliriz.

Bu tip alkol kullanımına ait sorunlara riskli alkol kullanımı adını veriyoruz. Kişi bir defa dahi alkol alsa olmadık problemlerle karşılaşabilmektedir.

Bu yüzden hükümetimiz son çıkardığı kanunla alkol kullanımına kısıtlamalar getirmesi alkışlanacak bir karardır ve bu tip zararları da azaltacak, dolayısıyla insanlarımızı ve toplumu korumuş olacaktır.

İşte Almanya'yla ilgili benzer kanunun sonuçlarını bildiren haber:

2010 yılında getirilen 22.00 - 05.00 saatleri arasındaki alkol satış yasağı sayesinde olumlu neticeler elde edilmiş. Baden-Württemberg Eyaleti'ndeki benzin istasyonlarında günlük suç sayısı 69'dan 6'ya düşmüş. Alkol koması ve alkol zehirlenmesi sebebiyle hastaneye kaldırılan 20 yaş altındaki gençlerin sayısında yüzde 16.2 oranında azalma tespit edilmiş. Alkol satış düzenlemesinin polislerin işini önemli ölçüde hafiflettiğini belirten İçişleri Bakanı Reinhold Gall, "Alkol satış yasağının ne kadar önemli ve doğru bir karar olduğu kanıtlanmıştır" diye konuşmuş. Bakan Gall daha ileri giderek evlere alkollü içki servisinin ve alkollü içkilerin otomatik satış makineleri ile satılmasının da yasaklanmasını talep etmiş.

Aklın yolu bir: Hükümetimizi cesur kararından dolayı alkışlıyoruz. Yıllar içinde ülkemizi ne büyük tehlikelerden koruduğu daha açık anlaşılacak ve gelecek nesillerin teşekkür edeceği görülecektir.