Dolar (USD)
32.30
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2416.50
BIST 100
10267.09
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Roller ve haklar

Hiçbir şey yolunda olmayabilir. Mutsuz da olabiliriz. Fakat bize sunulmuş bir yaşam var. İçinde birçok rol ve hak var. Hiçbir üzüntü de sevinç de devamlı değildir.

Bu yüzden rolleri askıya alma, erteleme, öteleme gibi bir lüksümüz de yok. Hayatta yaptığımız iyi işler bizim mükemmel oluşumuzdan da değil, sorumluluklarımızı önde tutabildiğimizden. Bu; insana çok şey öğretiyor.

Zaman yönetimi en başta. Çalışan kadın olmanın sorumluluğu ile sabah dokuzda, akşamın yemeğini ocağa koymuş oluyorum mesela. Bazen pişmiş de oluyor o saatte dumanı üstünde.

Kimse şunu demiyor’’ bu akşam yemeği neden sabah pişmiş. ’Annelik ve çalışan kadın rolü bunu gerektiriyor çünkü.

Isıtmak olgusu, çalışan gün boyu evde olmayan kadınların başvurduğu en kolaylaştırıcıyöntem. Belki sadece pilav ve salatalar yemek anına erteleniyor. Rollerin çakıştığı durumlarda hak kaybı yaşanmasın diye çözümler, formüller üretiyor insan.

Çocuklar okuldan aç olarak eve geldiklerinde, anne sıcacık bir sofra hazırlıyor. Onların yorgunluğuna bir de açlık, abur cubur atıştırma, bitkinlikeklemiyor.Buradan yola çıkınca pratikliği hayatınıza koymanın önemini vurgulamak gerekir.

Bunun önemi ki aynı anda birçok iş yapabiliyorsunuz veya bir işi yaparken birçok hedefi yerine getirmeyi öğreniyorsunuz. Çalışankadın olma rolü, çocuk yetiştirirken sorgulanabilir,bu da ayrı bir başlık altında konuşulabilir.

Küçük detay dediğimiz nice şey hayatın yolunda gitmesinde, olumsuz duyguların bertarafında bizlere yardımcı olur.

Burada bahsettiğimiz çalışan kadın ve anne rolündeki kişiye verilecek küçük destekler rollerin ve hakların yerli yerinde olmasını sağlar. Çünkü yorulan ve ezilen insan kayıp haklarının mücadelesine başlar ki bu kan kaybetmektir, toplumsalolarak. Bu bireyleri kaybetmektir. Dinlenemediğiiçin, hep aynı rutine bağlı kalmak zorunda olduğu için isyan eden ruhun , huzursuzluğunu çoğaltması demektir.

Baba, anne, dede, nine,hala,dayı vs. akrabalık rolleri iş yerindeki rollerimiz, toplum içindeki rollerimiz her birinin kendi ekseninde akıp gidebilmesi toplumsal dayanışmayı da beraberinde getiriyor.

Sürekli hakların gündeme gelmesi bundan kaynaklıdır. İnsan, kadın, çocuk, işçi haklarıve nice hak arayışı, karışan rollerde hak edileni teslim alamaması sonucu, feryadın sesiyle yola revan olmuşlardır.

Evinde huzurlu bir kadın, bir genç, evine sağlıklı bir şekilde ekmeğini götüren işçi davacı olmaz hiçbir şeyden.

Öyleyse temel haklarımızın başında gelen yaşamak; sorumluluk alanlarını bilen içsel donanımını sağlamış, evrensel ahlakla bezenmiş insanların sağlam duruşlarıylakolaylaşacaktır.

Rol ve hak çatışması başlamışsa; kaos en küçük birimimiz aileden başlayarak dalga dalga topluma sirayet eder.

Küçük bir örnekle yazımızı noktalayalım.

Doktor,baba,eş,evlat,ağabey,kardeş,komşu ağıyla kuşatılmış rolleri olan bir yetişkin hangi hakkı arka plana atarsa orada bir kangrenleşme söz konusu olacaktır.Birinden İlgiyi sorumluluğu kesmek diğer rollere de sirayet edecektir unutmamak lazım.

Hepsi aynı kalınlıkta çizgiyle çizilecek roller de değildir bunlar. Fakat olmasıgereken çizgilerde durmak, silmemek gereklidir. Hakların korunması sorumlulukların merkezinden geçiyor.

İnsanlığa katılacak güzellikler bireysel rollere giydirilen kaliteli elbiselerden geçiyor vesselam.

...