Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2429.62
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 May 2020

Rusların Türkiye Kartı

koronavirüs salgını nedeniyle petrol fiyatlarındaki sert düşüş güçlü ekonomileri düşündürürken Rusya’da ekonomik faaliyetler durgunluğa girdi. Ruslar piyasayı toparlamaya çalışsa da salgın Rus ekonomisini ciddi bir şekilde vurmuş durumda. Rusya’da alınan ekonomik tedbirler Rus vatandaşlarına olumsuz yansırken ekonomistler Rusya’nın ciddi bir ekonomik yara aldığı görüşündeler.

Korona virüs ve ekonominin durması Rusya’yı zora sokarken uzmanlara göre ekonomide %10’luk bir küçülme bekleniyor. Ayrıca bu önlemlerin Rus halkını ekonomik olarak zorlayacağı belirtiliyor. Ekonomistlerin yaptığı analizlere göre Rusların çoğunun maddi bir birikime sahip olmadığı ve geçim sıkıntısının baş göstereceği tartışılanlar arasında. Bu durum ilerideki günlerde Rusların hem politikasına hem de iş yapmak için görüştüğü ülkeler ile ilişkileri kuvvetlendirme sinyali olabilir.

Rusya kendi uçaklarını satmak istiyor

Rusya’nın karşılıklı ticari faaliyet yürüttüğü ülkelerden birisi de Türkiye olarak biliniyor. Ekonomik problemler Rusya’yı hem Türkiye’ye yakınlaştırabilir hem de söz konusu olan bazı anlaşmaları da canlandırabilir. Özellikle Rusya’nın en büyük Enerji şirketlerinin zora girmesi ve 2019 yılına göre zararda olması Rusları yeni anlaşmalara iteceği belirtiliyor.

Ekonomik koşullar Rusların yönünü Türkiye’ye çevirmesine neden olabilir. İki ülke arasında yapılan ticari anlaşmalar kapsamında ilk başta göze çarpan, S-400 hava savunma sistemi satışı olurken Rusya bu anlaşma ile ekonomisine ciddi bir yarar sağlamıştı. Ayrıca Türkiye’ye sattığı doğal gazdan da büyük gelir elde eden Rusya ile hali hazırda Nükleer enerji meselesi ve Türk akımı projesi ile kendini gösteriyor. Rusya şimdi ise Türkiye’ye hem Rus savaş uçaklarını satmak istiyor hem de S-400’lerin sayısını yükselterek Türkiye’den kar etmeyi amaçlıyor. Ayrıca ellerinde bulunan gerek gıda, gerek ise çeşitli Rus mallarını Türkiye’ye satarak ticari ilişkileri daha da canlandırıp bu durumdan kurtulmak istiyor.

Türkiye İzlemede

Türkiye ise Rusya’nın yaptığı her hamleyi gerek Libya gerek ise doğu Akdeniz konusunda izlemeye almış durumda. Rusların yapacağı hamleye göre şekil alan Türkiye, kendi ulusal güvenlik meselelerini ve Türkiye’nin ekonomisini önde tutuyor. Dolayısıyla zora giren Rus ekonomisi ilerideki günlerde Türkiye ile yapılacak ekonomik anlaşmalardan medet umabilir.