Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2475.09
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


SAĞLIKTA DURUM NE?

Geçmişten bugüne gözlemlediğim ana hatlarıyla sağlık sorunlarının değişimi nasıl oldu bundan bahsetmek istiyorum.

Öncelikle Ak Parti hükümeti zamanında son 12 yılda gerçekten devrim niteliğinde gelişmeler olduğunu belirteyim. Daha önce hasta veya yakını geceden sıraya girer, başarabildiğinde akşama kadar muayene olmayı beklerdi. Sonra tahlil ve tetkikler için tekrar sıra ve tekrar muayene için bekleme. Derken ilaç sırasına girerdi. Tabi her ilaç da bulunmazdı. Çoğu zaman doktorun özel muayenehanesine gidilmek zorunda kalınırdı.

Şimdi ise telefonla veya internetten randevu alınıyor ve saatinde muayene olunuyor. Üstelik özel hastanelerde de az bir fark verilerek muayene olmak mümkün. İlaçlar serbestçe eczanelerden alınıyor. Tahlil ve tetkikler için gecikme halinde yine özellerden yararlanılıyor. Hastalar bu gidişattan memnunlar.

Doktorlara muayenehane yolu kapandı ama performans verilmek suretiyle ekonomik durumları az da olsa rahatlatıldı.

Ancak gördüğüm kadarıyla bazı problemler ortaya çıkmış durumda. Onlardan bahsetmek istiyorum:

u00b7 Performans bazı ciddi ve ağır hastaların bakılmalarını engelleyebilmekte, sahipsiz kalmalarına yol açabilmektedir.

u00b7 Doktorlar itibar kaybetmiş, saygınlıkları darbe yemiştir. Bu da sağlık çalışanlarına şiddetin artmasının önemli sebeplerindendir. Kısacası hekimler mutsuzdur, yılgındır.

u00b7 İnsanlar sağlık hizmetlerinden kolay yararlandıysa da bunun maliyeti de büyük olmuştur. Bugün bu giderlerin bütçeye yükü oldukça fazladır ve maliyeyi zorlamaktadır.

u00b7 Bir doktorun muayene edeceği hasta miktarı gereğinden çok sayıda olduğundan hastaya ayrılan vakit kısıtlı olmakta, bu da hekimi aşırı tetkik istemeye ve ilaca başvurmaya itmektedir. Dolayısıyla ilaç tüketimi artmaktadır. Antibiyotik ve antidepresif kullanımı bu yüzden dünyanın en yüksek miktarlarına varmıştır.

u00b7 İlaç konusunda alkışlanacak olay ise istikrarlı ve dikkatli politika ile birim fiyatlarının ve maliyetlerinin düşürülmesidir. Bu da sağlık giderlerini ve maliyeti azaltmıştır.

u00b7 Yine ilaç firmalarının doktorlara yönelik promosyonlarının kısıtlanması ve yeniden düzenlenmesi çok yerinde olmuştur. Böylelikle ilaç savurganlığının önüne geçilmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır.

u00b7 Halk sağlığının korunması açısından çok önemli olan koruyucu hekimlik ihmal edilmiştir. Ancak sigaraya ve son zamanlarda alkollü içkilere karşı getirilen kısıtlamaların çok faydası olduğu da inkar edilemez. Ayrıca başbakanımızın ekmeklerde kepek oranını artırılması ve kimyasalların katılmasının engellenmesi kararı, kola yerine ayranı teşvik etmesi alkışlanacak icraatlardır. Ayrıca kürtaja ve sezaryenle doğuma getirilen zorlukların da önemi büyüktür.

u00b7 Günümüzün önemli bir sağlık sorunu da "bitkisel destek ürünü" denilen bir takım maddelerin ilaç denilerek, üstelik her derde deva olarak gösterilerek satılmasıdır. Halk sağlığını tehdit eden, maliyetleri yüksek olan bu maddelerin satışlarının muhakkak önüne geçilmelidir.

u00b7 Tıp fakültelerinin sayısı da, kontenjanları da hızla artırılmış, bu da maalesef kaliteyi düşürmüştür. Halbuki hekimin niteliği de önemlidir.

u00b7 Muayenehane hekimliğinin de bazı hallerde alternatifi yoktur. Bu yüzden desteklemezlerse bile engellenmemeli gerektiği kanısındayız.

Aslında bu maddeler daha da artırılabilir. Ancak bunlar bile sağlıkta ciddi problemlerin devam ettiğini göstermeye yeter. Eski bakanın aksine sağlık camiasınca çok sevilen yeni bakanımızdan cesaretli adımlar ve isabetli atılımlar beklemek hakkımızdır.