Dolar (USD)
32.46
Euro (EUR)
34.63
Gram Altın
2394.58
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 May 2023

Sanayi üretimi aylık yüzde 5,5 arttı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre; sanayi üretimi 2023 yılı Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalırken, bir önceki aya göre ise yüzde 5,5 oranında arttı. Önceki veride, yıllık yüzde 8,2, aylık yüzde 6,0 oranında daralma gerçekleşmişti.

Deprem nedeniyle Şubat ayında belirgin bir düşüş kaydeden sanayi üretiminin Mart ayında beklenenden daha hızlı toparlandığı görülüyor.

Aylık değişim oranlarına bakıldığında sadece manşet verinin değil aynı zamanda sanayinin alt sektörlerinin ve ana sanayi gruplarının da artması dikkat çekiyor.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı Mart ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6,1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 arttı.

Ana sanayi gruplarının aylık değişim oranları ise; ara malında yüzde 5, dayanıklı tüketim malında yüzde 7,7, dayanıksız tüketim malında yüzde 3,9, enerjide yüzde 2,3, sermaye malında yüzde 10, düşük teknolojide yüzde 4,9, orta-düşük teknolojide yüzde 5,8, orta-yüksek teknolojide yüzde 5,9 ve ileri teknolojide yüzde 18,7 artış gerçekleşti.

Depremden etkilenen alanın büyüklüğü göz önüne alındığında ortaya çıkan hasarın telafi edilmesi için yatırımların dolayısıyla üretimin hızlanacağı aşikâr. ISO tarafından açıklanan PMI verisi de bu duruma işaret ediyor. Mart ayında 50,9 olan manşet PMI, Nisan’da 51,5’e yükselerek üst üste dördüncü ay eşik değer 50,0’nin üzerinde gerçekleşti. Böylece sektörde Aralık 2021’den bu yana en belirgin iyileşme kaydedildi.

Rapora göre; Nisan ayında birçok firma, talep koşullarındaki güçlenme sonucu yeni siparişler ve üretimde artış bildirdi. Bazı anket katılımcıları, Şubat ayındaki depremin ardından devam eden toparlanma nedeniyle iş yüklerinin arttığını belirtti.

Bunlara ek olarak, toplam yeni işler, yeni ihracat siparişleri ve üretimdeki artışlar Mart ayına göre daha hızlı gerçekleşti. Üretimdeki genişleme son 20 ayın en yüksek oranında kaydedildi.

Hem yeni siparişlerdeki artış hem de deprem kaynaklı aksamalar, birikmiş işlerin son 14 ayda ilk kez artmasına yol açtı.

TCMB tarafından açıklanan mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi ise Nisan ayında bir önceki aya göre 1,0 puan artarak 105,1 seviyesinde gerçekleşti. Genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği gösteren 100 eşik değerin üzerinde kalmaya devam eden reel kesim güven endeksinin son iki aydır yükselmesini olumlu olarak değerlendirebiliriz.

Mart ayı sanayi üretimi verisinin açıklanmasıyla birlikte 2023 yılı ilk çeyrek büyüme oranları da netleşmeye başladı. Sanayi üretiminin ilk üç ayına ait verilere bakıldığında bu ay sonunda açıklanacak olan 1.çeyrek büyüme oranına üretimden çok fazla katkı gelmeyeceği görülüyor. Öte yandan ileri teknolojide kaydedilen güçlü artış ise ihracatımıza olumlu yönde yansıyacaktır. PMI verisi ve reel kesim güven endeksi de üretimin ikinci çeyrekte, ilk çeyrekten daha iyi bir performans göstereceğine işaret ediyor.