Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2422.36
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

15 Ocak 2021

Sanayi Üretimi Yüzde 11 Arttı

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre; sanayi üretimi Kasım ayında yıllık yüzde 11, aylık ise yüzde 1,3 arttı.

Beklenti ise yıllık yüzde 9-10 civarındaydı. Sanayi üretim endeksinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi son çeyrek büyüme tahminlerini de yükseltmiş oldu.

Sanayi üretiminin Eylül ayından beri gösterdiği performans önemli. Çünkü 2019 Eylül, Ekim ve Kasım aylarında sanayi üretim endeksi 13 aylık daralmadan sonra artıya geçmişti. 2020 yılının aynı aylarında ise baz etkisi nedeniyle daha az bir artış bekleniyordu.

Buna ilaveten bu 3 aylık dönemde kredi faiz oranlarının artmasına, döviz kurlarının yükselmesine ve pandeminin olumsuz etkilerine rağmen sanayi üretimi olumlu bir tablo çizmeye devam ediyor.

Kasım ayına ait ciro endeksleri de bu durumu destekliyor. Sanayi sektörü ciro endeksi yıllık yüzde 46,2, aylık ise yüzde 5,5 oranında arttı.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) açıkladığı Türkiye İmalat PMI da (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Kasım ayında 51,4 olmuştu. 50,0 değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamlar sektörde genel anlamda iyileşmeye işaret ediyor.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 11,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,5 arttı.

Alt sektörlerin aylık değişim oranları ise, Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,5 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 0,1 azaldı.

Ara maldaki yıllık yüzde 13,1 aylık 1,2, sermaye malındaki yıllık yüzde 12,4, aylık yüzde 3,6 oranındaki artış genel ortalamanın üzerinde gerçekleşti. Bu iki kalem, sanayi sektöründe geleceğe dair beklentilerin iyimser olduğunu gösteriyor.

Dayanıklı tüketim malındaki yıllık yüzde 22,2, aylık yüzde 1,6 ve dayanıksız tüketim malındaki yıllık yüzde 7,5 artış ise güçlü iç talebe işaret ediyor.

Kasım ayında düşük teknoloji yıllık yüzde 7,6, orta-düşük teknoloji yüzde 13,4, orta-yüksek teknoloji yüzde 15,7, yüksek teknoloji ise yüzde 13,8 oranında arttı.

Teknolojiyi ağırlıklı olarak ithal ettiğimiz için döviz kurlarındaki yükseliş normalde bu kalemlere negatif yansırdı, buna rağmen özellikle yüksek teknolojideki artış dikkat çekiyor.

Temmuz ayından beri her ay yıllık yüzde 20 civarında artan mobilya imalatı Kasım ayında yıllık yüzde 22,5 oranında arttı. Bu durum, Temmuz ayında satış rekoru kıran ve hâlâ canlılığını koruyan konut sektöründen kaynaklanıyor.

Kasım ayına ait sanayi üretim endeksi verilerinin ve alt kalemlerin genel olarak iyi olduğunu söyleyebiliriz.

Olumsuz olarak değerlendirebileceğimiz tek husus, üretimdeki yüzde 11’lik artışın, sanayi sektöründe istihdam edilen kişi sayısına yansımamış olması.