Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

08 Nisan 2023

Seçmene yakın markaj

Seçime çok kısa bir süre kaldı. Yarın milletvekili listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği son gün. O yüzden Ankara’da yoğun bir siyasi görüşme trafiği var. Hangi adayın nereden, hangi sıradan seçime gireceği hafta başı netleşecek. Sonra da listelere giremeyenlerin kavgası ile aday olanların siyasi şovları başlayacak.

Deprem ve mübarek Ramazan seçim çalışmalarını ikinci plana itti. Daha yeni yeni il il, ilçe ilçe, köy köy seçmene yönelik partililerin yakın markajı başlıyor. Mitingler de olacak ama bu seçimin sonucu daha çok bire bir görüşmelerle şekillenecek.

Millet İttifakı’nda CHP, HDP ve İyi Parti kendi listeleri ile seçime giriyor. Kemal Bey’in yanında sıralanan minik partiler ise boylarının ölçüsünü almaya cesaret edemedikleri için üçer beşer milletvekili adayı ile CHP listesine yamandılar. O kadar hava atmalarına karşı kendi amblem ve logoları ile milletin önüne çıkmaya cesaret edemediler.

***

Cumhur İttifakı’nı oluşturan partiler Cumhurbaşkanlığı konusunda Recep Tayyip Erdoğan’ı desteklerken AK Parti, MHP, BBP ve YRP milletvekili seçimine kendi amblem ve logoları ile giriyor. Hüda-Par ve DSP adayları ise AK Parti listelerinden gösterilecek. Yine de bazı illerde ortak adaylarla dayanışma sergilenecek.

Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP/PKK’nın aday çıkarmayıp Kılıçdaroğlu’na destek açıklaması yapması, ardından tüm PKK yöneticilerinin ekranlara çıkıp Kılıçdaroğlu’na oy istemesi seçim boyunca bir heyula gibi onu takip edecek. Bırakın seçim dönemini, seçim sonrasında da Kılıçdaroğlu terörün gölgesinden kurtulamayacak.

2018 Milletvekili seçimlerinde Kemal Kılıçdaroğlu CHP’lilere seslenerek “Her evden HDP’ye bir oy” istemiş, bu uygulama ile HDP’nin oy oranını artırıp terör destekçilerini Gazi Meclis’e taşımıştı. Son beş yıldır da PKK / HDP cenahı ile Türkiye’nin milli meselelerinde bile ortak hareket etti. Peki bu durum Kılıçdaroğlu’nu Cumhurbaşkanlığı’na taşır mı? İşte onu milletin irfanı belirleyecek.

***

CHP’lilerin önemli bir kısmı Kılıçdaroğlu’nun oy uğruna terörün siyasi kanadına destek vermesini içlerine sindiremiyor. İşte dananın kuyruğunun koptuğu yer burası. Partilerine sıkı sıkıya bağlı olsalar da milli meselelerde oldukça duyarlı olan CHP’liler var. Bu durum, son günlerde Memleket Partisi ile seçime giren ve Cumhurbaşkanı adayı olan Muharrem İnce’ye desteğin artmasına sebep oldu.

Seçim yaklaştıkça kendisini yiyip bitiren ise İyi Parti oldu. Partinin dinamiğini oluşturan milliyetçi kesimin tasfiye edilmesi ve Kemal Bey’in adaylığının dayatılması ile yalpalayan İyi Parti millet nezdinde ciddi derecede güven kaybına uğradı. Parti başkanı Meral Akşener’in tutarsız çıkışları ve şovları olayı tam bir siyasi komediye dönüştürdü.

Recep Tayyip Erdoğan, mevcut bakanları milletvekili adayı yaparak Meclis’e yönlendirdi. Yeniden seçildiği takdirde yeni isimlerle yeni bir hükümet kuracak. Sadece bu ayrıntı bile Ak Parti’yi diri ve dinamik tutan unsurlardan biri. 14 Mayıs 1950’de Türkiye, CHP’nin İslam düşmanlığına dayalı zulüm zihniyetine son vermişti. Bakalım millet irfanı, batının ve terörün yanında sıralanan ittifakı bu kez de sandığa gömecek mi?