Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.76
Gram Altın
2420.24
BIST 100
10045.74
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Ocak 2024

Seher vakti buluşması

Son senelerde gönüllü kuruluşlarımızın halkla buluşma adıyla tertipledikleri etkinliklere gücümüz yettiğince iştirak etmeye gayret ediyoruz. Tebrik ve takdir ettiğim bu programlar sayesinde eski dostlarımızla bir araya gelirken öte yandan sivil itaatsizliği de yaşadığımızdan gençlik yıllarımıza kısa bir yolculuk yapmış oluyoruz. Başka şehirlerimizde var mıdır bilemiyorum ama Ankara’nın Çankaya ilçesi müftülüğü mahalle sakinleri arasındaki uhuvveti güçlendirme gayesini öne çıkartmak için hafta sonunda sabah namazı buluşmalarına başlamış. Elbette bu çabalarını görmezden gelemeyiz.

İbadetlere verilecek ecir ve sevabın takdirinin Allah Teâlâ'ya ait olduğunu biliyoruz. Hz. Peygamber (s.a.s.), camiye giderken atılan her adımdan dolayı kişinin bir derece yükseltilip, bir günahının silineceğini söylemiştir. Cemaatle kılınan namazın tek başına kılınan namazdan daha faziletli olduğunu söyleyerek Müslümanları cemaatle namaz kılmaya teşvik ettiğine dair hadisleri de zihnime kazınmıştır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu “İslâm dini, birlik ve beraberliğe büyük önem vermiştir. Günde beş vakit namazın, haftada bir cuma namazının ve senede iki kez olan bayram namazlarının cemaatle kılınması, müminlerin birbirlerinden haberdar olmalarına, görüşüp kaynaşmalarına, birbirleriyle yardımlaşmalarına vesile olmak gibi bir işlev üstlenmektedir. Bu bakımdan cemaatle namaz kılmak, istenen birlik ruhunun sağlamlaştırılmasında ve devam ettirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir” demektedir.

Çankaya Müftülüğü bunu üzerine vazife olarak görmüş ve hafta sonlarında Çankaya’da her hafta sonunu ‘Sabah Namazı Buluşması’ ile taçlandırmaya başlamış. Biz de 2023 yılının son Pazar gününde böylesi hayırlı bir buluşmaya iştirak ederek feyz alalım istedik. İkametgâhımızdaki İncek TOKİ 2. Etap Camii’ndeki buluşmaya en az benim kadar heyecanla gelen komşularımızı görünce çok sevindim. Her yaştan kişinin katıldığı sabah namazında yavrularımızı görünce iyice duygulandık. Ezan sonrasında caminin kadrolu hocasının tilavet ettiği Kur’an-ı Kerim’in ardından isimlerini cami giriş kapısına asılı afişten öğrendiğim Kocatepe Camii baş imam-hatibi Yahya Çelik’in huşu içinde kıldırdığı namazın akabinde Kocatepe Camii baş müezzin-kayyımı Mustafa Biliz’in tesbihat faslı ile ibadetimize devam ettik. Ön saftaydım. Sağ tarafımdaki kişinin namaz bitiminde dua sonrası ayağa kalkıp mihrapta konuşması ile Çankaya Müftüsü Mustafa Baytar olduğunu tahmin ettim. Akıcı üslubu ve düzgün telaffuzu dikkatimi çekerken, seher vaktinde yaptığı sohbetinde seçtiği ayet ve hadisleri dikkatle ve can kulağı ile dinlerken zihnimden tebrik ettim. Doğrusu sohbetinden feyz aldığım müftüyü saatlerce dinlesem usanmazdım. Ülkemizde ve dünyada yaşanılan son gelişmeler çerçevesinde olaylara ilişkin yerinde ve izahlı açıklamalarından Müslümanın nasıl davranması gerektiği, neler yapılması lazım geldiğine dair konuşmasıyla müftülük makamını temsil yeteneği hoşuma gitmişti. Kişisel gelişim konusunda anlattıkları seminerlerimizde işlediğimizle aynıydı.

Sohbetin sonunda kısa bir duanın ardından buluşmaya iştirak eden genç, yaşlı ayırmaksızın musafaha yapıldı. Caminin girişinde hazırlanan kahvaltılık ikramlardan tatmak için sıraya geçildiğinde cami hocalarının amirleri müftüyle birlikte görevli gelen hocaları caminin içindeki camlı bölmeye geçirivermeleriyle insicamın bir anda bozulduğunu gördüm. Cemaat ile müftüyü birbirinden ayıran zihniyetin amacını bilemem ama kahvaltı sırasına geçmeden müftüye uyguladıkları protokolün hatalı olduğunu, biraz önce konuşan kişinin böylesi bir hale düşmesinin izah edilecek bir durum olmadığına dair aşina çehrelerle cami içinde konuştuk. Birkaç dakika önce mihrapta (şeytanla harp edilen yer) mücadele eden zatın cemaatten ayrı bir mekânda kahvaltıya geçmiş olmasının izahı olmaz. Rabbimiz hangi anlamda belirtmiş bilemem ama Saff suresi 2. ayeti Diyanet İşleri Başkanlığı mealinde Yâ eyyuhâ-llezîne âmenû lime tekûlûne mâ lâ tef’alûn” (Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?) yazdığını benden iyi biliyordur.

Ömrümüzün çoğu protokol toplantıları ile geçti. Çankaya müftüsünün kendi konuşmasından hisse almasının önemli olduğunun altını çizdim. Camide protokol olmayacağı kesin. Bunu bile bile böylesi bir hataya kim veya kimler sebep olmuşlarsa af dilemeleri gerekmektedir. Yazımızı geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın ev sahipliğinde tertiplenen Filistin ve Gazze konulu toplantıda aynı salonda, aynı sofrada buluştuktan sonra öğle namazımızı da birlikte eda ettiğimizi söyleyerek noktalarsak daha net anlaşılırız ve’s-selam.