Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2431.91
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

13 Aralık 2013

ŞEKER: HALK SAĞLIĞININ DÜŞMANI

Şekerin her geçen gün yeni zararları ortaya çıkıyor. Ufak boyutlarda fakat çok yüksek kalori miktarıyla dolu olan bu gıda maddesi böylece obeziteye sebep oluyor. Kanda çok çabuk emiliyor ve bu da kan şekerinin aniden yükselmesini sağlıyor. Şeker yükselince pankreas bezimiz devreye giriyor ve insülin hormonu salgılayarak kısa süre sonra kan şekerini aniden düşürüyor. Kan şekeri düşünce şeker alma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu arada alınan şekerin bir kısmı depolanıyor.

Çok fazla şeker tüketildiğinde, pankreas da aşırı oranda insülin salgılamış oluyor ve vücudun geri kalanı bu insülin artışına cevap veremez hale geliyor. Böylelikle diyabet 2 denilen şeker hastalığı ortaya çıkıyor.

Ancak şekerin zararları bunla da kalmıyor. Şekerin (kristal şeker), şeker pancarından veya şeker kamışından elde edilmesi (rafine) sırasındaki beyazlatma işlemi zararını artırıyor. Bu esnada kullanılan zararlı kimyasallar şekerin içine işliyor. Tabii şeker pancarlarının üretiminde suni gübre kullanıldığını ve en doğal haliyle bile sağlığa zararlı kimyasalları içerdiğini de belirtmek gerek.

Peki şeker ihtiyacımızı nasıl gidermeliyiz? Meyvelerle veya bal ve pekmez gibi doğal şeker ihtiva eden gıdalarla sağlayabiliriz. Vücudumuzla tamamen uyumlu olan bu tip şekerler faydalı da. Zaten kristal şeker gibi saf şekerden de oluşmuyorlar; dengeli olarak vitamin, protein ve yağ da barındırıyorlar.

ALKOLÜN ETKİSİ

Yazıyı kaleme alırken telefon geldi. İçeriğini yazmadan edemedim.

Kocasının beyin kanaması geçirerek felç olduğunu söylüyordu bir hanım. Eşinin sinirleri bozukmuş. Herkese her şeye öfkeleniyormuş. Yatağa bağımlı durumdaymış. "Eşiniz kaç yaşında?" diye sordum.

Daha 36 yaşında genç bir erkekmiş hastamız. Tabi hemen alkol ve sigarayı sordum. Genellikle sebep bu iki madde çünkü. "Aşırı kullanırdı" diye cevap verdi. Hem sigarayı hem alkolü fazlaca tüketmekteyken rahatsızlanmış. Tahminim doğru çıkmıştı.

BAŞBAKAN DÜŞMANLIĞI

Cumhuriyet tarihinin ülkeye çok fazla hizmet eden devlet adamı olan başbakanımıza karşı maalesef bir cephe oluşmuş durumda. Ne yapsa ne dese karşı çıkıyorlar:

u00b7 Alkole sigaraya sınırlama mı getirdi hemen aksi görüş açıklıyor, sigaracı ve alkolcü oluyorlar.

u00b7 Daha önce dershanelere karşıyken kapatılacağı söylenince birden saf değiştiriyorlar.

u00b7 Eli kanlı katil zalim Esed'den yana tavır almaları da belli ki bu sebepten.

u00b7 Bakıyorsunuz düne kadar cemaat düşmanı iken şimdi cemaatçi kesilmişler.

Halbuki tutarlı ve inandırıcı olmayı onlardan beklerdik. Maalesef bu iki temel onlarda yok.