Dolar (USD)
32.53
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2443.46
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Haziran 2014

Sevda edep ister

Sevda tüm duyguların orkestraya dahil olduğu ruhsal bir senfonidir. Sevda edep ister, hevesin değil, tenin değil, kılavuz olan bir bakışın peşine okyanuslara açılıvermektir. Alıp götüren, şeytani olmayan bir tebessümdür sadeceu2026 Kıyamama, incitmeme besler düşünceleri: Varolsun nefes alsın yeter, uzaktan gölgesi mutlu eder. Ulvi düşüncelerden sonraki, eli ayağı en temiz düşüncelerdir... Sevda her sınıftan insanın hamurunu aynı yoğurmaktadıru2026 Yoğruldukça şekillenir; yürek fırınından dile buram buram tüten sıcacık kelimeler gönderilir: Şarkı olur, şiir olur, cümlelerin resmigeçide çıktığı roman olur... Kulaklar mısralarla, maddeden uzaklaşıp, manaya yoğunlaşır, Yaradan'ın kapısını minnetle, şükürle çaldırır. Güzeldir sevda, güzeldir kalıba girmek, güzeldir beraber arzuhal etmek; el açıp dua dua yükselmeku2026

Sevmeyen insanın göğüs kafesi boştur ve kalbi o boşluktadır. Sevene göğüs dardır, gönüllü hücre cezası çeker keyif aldığı. Kalbin çarpması sadece bedeni beslemez, kan bütün duyguları besler. İnsan her şeyi satın alır gücünün nispetinde, yalnızca sevdayı satın alamaz. Hiçbir servet yetmez, paha biçilmez sevdaya. Göz göze gelmek kalbin kapısını çalmaktır. Bir bakışla itinayla çaldığı kalbin kapısından süzülüp başköşeye oturur. Hangi yaş olursa olsun, hayat yeniden başlar, güneş ilk defa doğar, gurup vakti, yakamozlar ilk defa hayata girer. Çocuksu ruh hali, yağmurda yürütür, ayazda bekletir, ziyafet lezzeti verir bir dürüm. Kanaat eder, arsızca istemez: para, mal ve mevki. Sokak lambaları, kaldırım taşları, mahallenin kedileri bile bir başka olur. Sevda gezer, sevda oturur, sevda sevda bakar tüm varlık alemine ve manaları okutur. Gerçek sevda mayın döşer etrafına, şehvet yanaşamaz.

Sevda geldi mi başa, insan bir başka bakar çiçeğe, kuşa, taşa. Sevda bir mana katar anlamı yitik hayata. Aşksız yürek taşınmaz ki ağır olur, sevdalı yürek ise hafif olur. Ne gerek var hayrı olmayan ağırlıkları taşımaya, öfke ağırlık, nefret ağırlık, sevgisizlik ağırlık. Ne güzeldir sevginin kolundan tutup, kalpten içeri buyur etmek. Eli boşta gelmez ki, duygulara rızık olan güzel 'görme, güzel düşünme' ile gelir. Ağırlık vermeyen ömür boyu hoşnut eden bir misafir olur.

Düşerse ayrılık ateşi, sürdü mü yüreği kara sapanla, ekilen tohum hasrettir ve birkaç damla gözyaşı, bahar yağmurlarıdıru2026 Geceler hüznün hasılatını toplama vaktidir. Sırtta yüktür kocaman efkar, gecenin basamaklarını çıkar tık nefesu2026 Ruhu tırmalayan yalnızlıkta, yine imdat eder, kürek kürek yakan bir çift kömür göz, rüya kapısını tıklatarak. Sevdanın karasına bulaşmadan, arsızlık etmeden, kanaat eder, boyun eğer yazılana, murdar etmez sevgisini. Yıkmaz sevgilinin üzerine sitemi, kader der dökmez kezzabı kelimelereu2026 Küsecekse eğer sevgiliye değil, talihe değil, sevmeğe yorulan kalbe küser; sevgi sevgi çarpmayan. Üzerimize her koldan gelen karanlık kuklalardan, bir nebze olsun, başka güzelliklerinde var olduğunu düşünüp, ruha teneffüs aldırmak için bu yazı da farklı olsun.

Selahattin gezer

[email protected]