Dolar (USD)
32.28
Euro (EUR)
34.62
Gram Altın
2403.98
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 May 2017

Sıcak bir Mayıs

Referandum bitti, seçim de yok. Ama siyaset hiç bu kadar ısınmamıştı. CHP'de ortalık toz duman. Muhaliflerin Kılıçdaroğlu'nu topa tutmasına karşı onun cevabı "parti içinde kavga çıkaranları kapının önüne koyarım" şeklinde. Asıl önemli hamleyi ise Deniz Baykal yaptı. Önce Kılıçdaroğlu ile görüştü, ardından 2019 seçimleri için "Hayır"cı kesimin adayını şimdiden açıklaması gerektiğini seslendirmeye başladı. Bu da CHP'nin referandum sonuçlarını kabullenip, ilerisi için nasıl bir hamle yapılacağı tartışmasını başlattı. Bu işe erken uyanan Muharrem İnce oldu. İkinci bir Ekmeleddin vakasını önlemek için kanının son damlasına kadar savaşacağını söyledi. CHP öyle bir karıştı ki, Üsküdar'a doğru dört nala giden atın arkasından bakmaya bile fırsat bulamayacak gibiu2026

***

Mayıs ayının ikinci sıcak gelişmesi Rusya ile ilişkilerin biraz daha rayına girmesi oldu. Domates ve vize dışında tüm yasaklar kalktı. Türk Akımı boru hattının inşaatına başlanıyor. Nükleer enerji santrallerinin yapımı hızlanacak. Turizm sektörü geçen yılın acısını çıkaracak.

En önemlisi de, Türkiye'nin eskiden beri ısrarla istediği "uçuşa yasak bölge"lerin, "çatışmasızlık" adı altında kurulması kararı. Suriye insanının ülkesine dönmesi, Esed rejiminin tasfiyesi ve Suriye'de sağlıklı bir düzen kurulması için bir ilk adım oldu. ABD'nin de Astana'daki garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve İran arasındaki görüşmelere gözlemci olarak katılması olayı pekiştirdi. Suriye'de barışa bir adım daha yaklaşıldı.

***

ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayıp, seçim zaferinden dolayı tebrik etmişti. Şimdi yüz yüze görüşecekler. Meseleleri masaya yatıracaklar. 15 Temmuz'da Türkiye'yi kana bulayanlar için ABD artık eskisi kadar rahat bir ülke olmayacak. Mayısın ortası, Obama dönemi tezgahlarının biteceği ve ABD ile ilişkilerimizin yeniden şekilleneceği önemli bir tarih.

***

Mayıs ayında önemli bir gelişme de Türkiye'de bir tabu daha yıkılacak olması... 27 Mayıs darbecilerinin ortaya attığı "Tarafsız Cumhurbaşkanı" safsatası tarihe karışıyor. Ak Parti'nin 21 Mayıs'taki olağanüstü kongresi ile Recep Tayyip Erdoğan, yeniden parti başkanlığını devralacak. Kurucusu olduğu partideki atalet de böylece ortadan kalkmış olacak. Teşkilatlar olsun, belediyeler olsun artık koşturmak zorunda. Partili Cumhurbaşkanı'nın enerjisine yetişebilecekler mi bakalım?

***

Türkiye'de 3 milyon Suriyeli var. Bunların bir kısmı Avrupa'ya gitme hayalinde. Avrupa'nın cambaz siyasetçileri Ahmet Davutoğlu'nu oyuna getirmişler, ağzına "vize" balını çalıp mülteci problemini Türkiye'nin üzerine yıkmışlardı. Türkiye, AB ile yapılan bu resmi anlaşma gereği Avrupa'ya kalkan oldu. Vizeyi kaldırmıyorlar, para da vermiyorlar, ülkelerine gelen mültecileri Türkiye'ye postalıyorlar.

***

Mayıs ayı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO zirvesinde yapacağı görüşmeler, Suriyelilerin de kaderini belirleyecek. Türkiye'nin her türlü imkanı kullanarak engellediği Suriyeliler Avrupa'ya mı gidecek, ülkelerine mi dönecek? Avrupa, Türk insanına vizesiz seyahat hakkı tanımayıp, teröriste vize vermeye devam ederse, bu yaz dünyanın sıcak bölgelerinden biri olmaya aday.

Havalar ısındı, neredeyse yaz geldi. Türkiye, referandumda milletinin kendisine verdiği müthiş yetkilerle tüm dünyada müthiş bir atılımın içinde... İçeride de sivil-asker bürokratik oligarşiyi kaldırarak mübarek Ramazan'a daha bir huzurla girmeye hazırlanıyor.

Sıra ekonomik kalkınmadau2026