Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2400.60
BIST 100
10041.37
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2012

Silüeti bozmaz, anten!

Çamlıca Tepesi'ne cami yapılırsa, İstanbul'un silüeti bozulurmuş.

Ya ne silüeti? Türkiye'nin her yerinde Cuma ve Bayram namazları toz-toprağın içinde, kaldırım ve yollarda kılınıyor.

Siz gitmediğiniz için bilmiyorsunuz ama millet cumaları camide yer kapabilmek için seccade koltukta her Cuma mücadele veriyor.

Ama Taksim Cami mevzusunda olduğu gibi Çamlıca Camisi mevzusunda da hem laik hem de dindar kesimden "estetik" kaygılarla cami yapımına tepki gösterenler var.

Boğaz kenarına diktikleri, atmosferi delen oteller, AVM'ler, iş merkezleri, towırlar değil de nedense hep camiler, minareler bozar şehrin silüetini(!)

Hem Çamlıca Tepesi'ni iğrençleştiren o antenlere ne demeli? Çamlıca Tepesi ve İstanbul siluetiyle çok mu bütünsel ve estetik bir görünüm arz ediyor antenler?

***

Kars'taki betonarme azmanı heykelin, bırakın Kars'ı, komşu ülkeler dahil tüm Doğu Anadolu topoğrafyasının silüetinin canına okuyacağını zerre kadar düşünmemişlerdi. Hatta bunu söyleyenlere, "sanatsal" kaygılarla bayağı "estetik" hakaretler döşenmişlerdi.

İşte o döşemeciler şimdi de "Çamlıca Tepesi'ne cami"denilince, Çamlıca'dan fersah fersah daha yüksek bir tepeden bakarak "Cami" diyenleri aşağılıyor!

***

Osmanlı'nın, Konstantin'in siluetini korkusuzca yerle yeksan eden Süleymaniye, Sultanahmet, Nuru Osmaniye, Yeni Cami gibi camilerine laf etmeyenler, Cumhuriyet boyunca "mabetsizleştirilmesi" için çırpınılan şehirlerde yapılan her camiye aynı refleksle saldırıyor!

Türkiye'nin her yerinde, cami yapımına karşı çıkanların argümanları hep aynı:

"Her yer cami dolu, iki saf bile dolmuyor. Niye yeni cami yapıyorsunuz?"

"Önce ilim. Cami yapacağınıza okul, lise vs. yaptırsanıza!"

"Bu cami de şehrin silüetini bozan beton bir gudubet olacak yine!"

"Hem 500 metre aşağıda cami var, biraz yürüseniz n'olur?"

***

İşte bu gerekçelerle cami yapımına karşı çıkanlar, kendi değerlerine ve halka o kadar yabancılaşmışlar ki, "Çok fazla cami var" denilen İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin hangi iline gitseler, Cuma namazlarında hiçbir caminin yeterli olmadığını görecekler.

Tamam vakit namazlarında camiler dolmayabilir ama sanayi sitelerinden, en işlek merkezi yerlere, varoşlardan sitelere kadar her yerdeki camiler Cuma ve bayram namazlarında tıklım tıklım doluyor. Öyle ki defalarca caminin dışında, kaldırımlarda hatta yol kenarlarında yere serilen ceket, gazete gibi şeylerin üzerinde namaz kılmak zorunda kaldığımı biliyorum.

***

Yalnız Çamlıca Cami işini TOKİ'ye havale edip, TOKİ'nin de bir müteahhite ihale etmesiyle ortaya betonarme bir facia çıkarılmaması için uluslararası bir mimari proje yarışması açmak iyi olur.

Ayrıca Çamlıca Tepesi'ne yapılacak camide tarih boyunca Müslümanların, şehirle medeniyet, şehirle mimari, şehirle-inanç ve şehirle-insan arasında kurduğu ilişkiyi de gözetmek gerekiyor.

Bu bakışla kültürel formlara da sahip kompleks bir külliyat yapmak, hem inanç turizmi hem de gelecek nesillere aktarılacak bir "değer" meydana getirmek açısından çok ama çok önemliu2026