Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.70
Gram Altın
2401.39
BIST 100
10097.67
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Aralık 2014

ŞİMŞEK 3 BANKAYI UYARDI

Suçtan elde edilen gelirlerin aklanması ve terörün finansmanı açısından bankaların yerine getirmeleri gereken yükümlülüklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu nedenle bankaların Mali Suçlar Araştırma Kurulu(MASAK) ile işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Bu çerçevede MASAK'la işbirliği yapmayan 3 bankayı uyardıklarını ifade eden Bakan Şimşek, "Suçtan elde edilen gelirlerin tespiti ve terörizmle mücadele açısından kurulumuzla etkili işbirliği yapmayan bankalar var. Mahremiyetten dolayı isimlerini açıklamayacağım ama değerlendirmeden geçemeyen 3 bankayı bu kapsamda uyardık. Söz konusu gelirlerin tespiti ve terörizmle mücadelede başarılı olmak için tüm bankalarımızın, şüpheli işlem bildirimi noktasında MASAK'la daha etkin işbirliği yapmalarını bekliyoruz." diye konuştu.

Terörle mücadele kadar kayıt dışılığı önlemek için de bankaların MASAK'ın yanı sıra Gelir İdaresi Başkanlığı'na da bilgi akışını aksatmadan sürdürmeleri gerekir.

BANKALARIN FAZİ DIŞI GELİRLERİ ARTIYOR

Bankaların hizmet gelirleri ile kredi kullandırırken yurttaştan aldığı ücret, komisyon ve masrafların tutarı yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,6 artarak 21 milyar liraya ulaştı.

AA'nın Bankacılık Düzenleme ve Düzenleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgiye göre, bankaların faiz dışı gelirleri de bu dönemde 2013'ün aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 12 artarak 30,7 milyar liraya çıktı.

Hatırlanacağı üzere 3 Ekimde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren BDDK yönetmeliğine göre bankaların aralarında hesap işletim ücreti, havale ücreti, kredi kartları için yıllık üyelik ücretinin de bulunduğu toplam 20 kalem ürün ve hizmetin dışında kalan hizmetler için ücret talep etmemeleri gerekiyor.

Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği Ekim ayında elde edilen söz konusu gelirlerin tutarı, bir önceki aya göre 1 milyar 535 milyon lira artmış görünüyor.

Yönetmeliğe rağmen bu artış anlaşılır gibi değil.

IMF KÖTÜMSER

Uluslararası Para Fonu(IMF) ,her alanda olumsuzluk beklediğini ileri sürerek Türkiye'yi uyardı.

IMF raporunda, Türkiye "Politikasını değiştirmezse'' 2015 yılına ilişkin şu tespitlere yer verdi:

Liranın değer kaybı ve gıda fiyatlarındaki yükseliş, yıllık yüzde 5 olan enflasyon hedefini yüzde 9'a çıkaracak.

Büyüme hedefi yüzde 4 değil 3,2'de kalacak.

Cari işlemler açığı bu yılki yüzde 5,75 düzeyinden yüzde 6'ya yükselecek.

Avrupa'daki durgunluk ve jeopolitik riskler ekonomiyi negatif etkileyecek.

Tehlikeyi sezen hükümet de önlem olarak 25 program ve 1200 eylem planından oluşan Yapısal Dönüşüm Programı'nı hazırladı.

Başbakan Davutoğlu 417 maddeden oluşan ilk paketi Kasım ayında açıklamıştı.

Bu ay içinde diğer paketlerin de açılması bekleniyor.

Bir an önce yürürlüğe girer de IMF tahminlerinde yanılır.

[email protected]