Dolar (USD)
32.26
Euro (EUR)
34.58
Gram Altın
2428.37
BIST 100
10011.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Şubat 2021

Siyasetin Gündemi Anayasa, Peki Vatandaşınki...

Başkent gazetecilerinin birinci gündemi “siyaset” olmasına rağmen vatandaştan kopmamak için özel çaba gösterenlerden olmaya çalışıyorum.

Bu hafta “Ankara” dışına çıkma fırsatı buldum ve Anadolu’ya kulak verdim.

Anadolu’daki vatandaşımızın derdi çok başka...

Herkesin gözü kulağı kısıtlamaların ne zaman kaldırılacağı haberinde...

Birçok Anadolu şehrinde “üniversiteler” ekonominin merkezinde yer alıyor.

Kısıtlamalarla bitme noktasına gelen esnaf, uzun süredir siftah bile açmadan kepenk kapatıyor.

Restoran ve kafeler ise iflas edip çoktan kapattı bile...

Uğradığım güzel Anadolu şehirlerinde sık sık esnafla, vatandaşla sohbet ediyorum.

Halini vaktini, derdini tasasını soruyorum.

İnsanlarımız, pandemi nedeniyle ortaya koyulan kısıtlamaların gerekçelerini anladıklarını ama virüsten ölmeyeceklerse bile “işsizlikten” ve “açlıktan” öleceklerini söylüyorlar.

Büyükşehirlerde iş bulma umudunu yitiren birçok kişinin tekrar köylerine geri dönmeye başladığı haberleri gelirken Anadolu’da ise şu an tam tersi bir durum var.

Öğrencinin olmadığı, ekonominin durma noktasına geldiği Anadolu şehirlerinde vatandaş çareyi büyükşehirlere göçmekte arıyor.

Yani herkes ekmeğinin peşinde...

İnşallah bu virüs belasından bir an önce kurtuluruz.

Bu ülkenin “cefakâr” insanlarını içlerine düştükleri bu “karamsarlıktan” kurtarmak zorundayız.


Peki dışarıda neler oluyor?


Birkaç ay öncesine göre nispeten daha olumlu bir geleceğe bakıyor olsak da bölgemizdeki birçok gelişme Türkiye’nin dikkatini içeriden ziyade dışarıya kaydırıyor.

Joe Biden’ın Başkanlığındaki ABD, dünyada olduğu gibi bölgemizde birçok dengenin değişmesine neden oluyor.

ABD’nin çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Blinken’ın İran mesajları ve Yemen’deki çatışmalarda Suudi Arabistan’a verilen desteğin geri çekileceği açıklaması İran’ın bölgedeki varlığının tekrar yükselişe geçeceği izlenimini veriyor.

Yaptırımlar nedeniyle İran’ın yaşadığı ekonomik darlık, Trump yönetiminde “kapıyı gösteren anlayış”tan Biden döneminde “masayı gösteren bir anlayış”a evrilmesiyle farklı bir boyuta taşınabilir.

Çin’in enerji açlığını sistemin dışına itilmiş İran’ı tarafına çekerek gidermeye çalışması bölgedeki istikrarsızlıkları devam ettiriyor.

İran’ı izole etmek isteyen ABD, Çin’in boşluktan faydalanarak Kuşak Yol Projesi kapsamında yeni bir politika geliştirmesine neden oldu.

İsrail’in İran’a yönelik tehditleri sıklaşırken Biden’ın Filistin için iki devletli çözümü desteklemesi ABD’nin yeni dönemde Çin’e alan daraltacak her türlü girişime öncelik vereceğini gösteriyor.

Çin’in Kuşak Yol projesi kapsamında enerji koridoru olarak belirlediği güzergâhlardan biri olan Myanmar’da ordu tarafından yapılan darbenin arkasında Çin’in olduğu düşüncesi ABD’nin 1950 sonrasında çıkarlarını korumak için CIA eliyle yaptığı siyasi operasyonları akla getiriyor.

ABD, Çin konusunda çok geç kalmış olabilir.

İngiltere’nin Hong Konglulara pasaport ayrıcalığı vermesi, ABD’nin “Tek Çin” politikasının açık kapısı olan Tayvan’a verdiği destek dünyada “yeni bir satranç düzeni” kurulduğunu gösteriyor.

İran’a verilen tavizlerin İran’ın tekrar Şii Hilali rüyasına kapılmasına neden olma ihtimali var.

Türkiye’nin mezhep ayrımları üzerinden bölgeyi dizayn etmek isteyenlere fırsat vermeyen tavrı İran tarafından defalarca umursanmadı.

Şii Hilali rüyasını gerçekleştirecek komutan Kasım Süleymani’yi öldüren ABD’nin bir sene sonra politika değişikliğine giderek bu yolu tekrar açması beklenemez.

İran, atılan adımlarla pazarlık masasına oturtularak Çin’den uzaklaştırılabilir.

İsrail’in “gerekirse hedefimiz olur” şekilde sert açıklamalar yaptığı İran’a karşı ABD’nin bu politikasını desteklemediği aşikâr...

AB ile yakınlaşma arzusu ve Almanya’dan gelen sıcak mesajlar Türkiye’nin bu dönemde dış politikayı dengelemesine fırsat veriyor.

Yeni anayasa yapılması gündemi şüphesiz en nihayetinde Türk vatandaşlarına yarayacak bir girişim olsa da dış politikada da Türkiye’nin elini güçlendirecek önemli bir adım olacak.