Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2473.38
BIST 100
10175.57
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Ağustos 2016

Siyasetin temizlenmemesi AK Parti'yi yaral

15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesi ile sonuçlanan olayların yankıları devam ediyor. Türkiye bu olayı bütün kurumları ile üstünden atıyor. Kurunun yanında yaşta yanıyor. Ama belirlenen kriterler mümkün olduğu kadar az miktarda yaşın yanmasını sağlıyor. Devlet bürokrasisinde epey bir temizlik oldu. Yapılan temizliğin önemli bir kısmı gerçekten isabetli.

Fakat gelen iddialara bakılırsa birçok kritik noktada temizliğin tam yapılamadığı görülüyor. Öyle ki arkasına güçlü isimleri alan bazı bürokratlarla ilgili işlemler geri tepiyor. Hatta işlemleri yapanlara geri dönüyor. Polisin içinde askeriyenin için çok önemli noktalarda halen aksaklıklar var. Aynı şekilde ekonomi ve finans sektörü içinde.

Enteresan bazı olaylar da oluyor. ÖSYM soruları mevzusu gündemde. Soruların çalındığı hep vurgulanıyor. Bu soruların nasıl çalındığı, hangi yolun izlendiğinden kimse bahsetmiyor. Bu çalmaya kim aracılık etti? Hangi metotlar uygulandı.

Bundan bir süre önce kulağıma enteresan bir üfleme geldi. Sessiz sedasız ÖSYM soruları ile ilgili olduğu iddia edilen birinin görevden alma ile değil istifa ettirilerek uzaklaştırıldığı şeklinde. Alt düzey memurlar görevden uzaklaştırılırken ÖSYM gibi gerçekten önemli bir konuya karıştığı iddia edilen birinin nasıl oluyor da istifası isteniyor. İstifa ettirilen görünürde FETÖ'çü değil. Ama bağlantısı daha değişik. Kimsenin çok fazla dokunma lüksü yok gördüğüm kadarı ile. Çünkü hep emir erliği yapmışa benziyor.

Buradan uyarmakta yarar var. Şu anda FETÖ örgütü ile mücadelede Reis'in dışında halen çok çaba harcayan yok. Siyasiler işin kendilerine ulaşmasını engellemek için bütün yolları denediği görülüyor. Özellikle son valiler kararnamesi ile illerde yeni valiler şehre hakim değiller. Etraflarını zaten bu işten temiz çıkma telaşına düşenler sarmış durumda. Hatta öyle ki Anadolu'nun birçok ilinden gelen bilgilere göre paralel bağlantısı aşikar olan belediye ve parti kurmayları vali değişimlerini fırsat bilip kendilerine ayak bağı olacak hem parti içinde hem de belediyelerdeki isimler üzerine gidiyorlar. İşi sulandıracak hamleler var. Hatta kurunun yanında çok sayıda yaşta yakıyorlar.

Fetö ile mücadelede eğer siyasi ayakta çok özel operasyonlar olmaz ise ciddi sıkıntılar çıkacak. Size ulaşan bu satırları Ankara dışından vatandaşın içinden yazıyorum. Hem Ankara'da iken taşradan gelen bilgiler, hem de direk muhatap olduğum sohbetlerde konu ciddi olarak analız ediliyor.

İlk yazılarımda siyasetteki göstergem diye sunduğum bizim Abdurrahman dostuma uğradım geçen akşam. FETÖ operasyonları konusunda siyasilerin müdahil olduğunu ve birçok siyasinin dost akraba ve taallukatı ile ilgili işlemleri engellediğinden dem vurdu. Dostum siyasilere durumun uzanmaması halinde AK Parti'nin çökeceğinden bahsediyor. Hatta kendisi de fikrini değiştirebileceğini vurguluyor. Çünkü alt personele uygulanan katı tutumun üst düzeyde eş-dosta takılmasından duyulan rahatsızlık var. Mücadelenin nereye kadar uzarsa uzasın bıkmadan devam ettirilmesi gerektiği ortada.

Şimdilik kalın sağlıcaklau2026..