Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2393.92
BIST 100
10154.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Sosyal medyada dolandırıcıların avı olmayın!

Sosyal medya artık hayatımızın merkezinde yer alıyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarla birlikte ağlar arası ağ adı verilen internetin kapıları ardına kadar açılıyor. Alışveriş yapıyoruz, eğleniyoruz, araştırma yapıyoruz, bankacılık işlemlerimizi gerçekleştiriyoruz… Peki, gerçekten internet ve sosyal medya konusunda dikkatli miyiz? Bilgi birikimine ve gerekli donanıma sahip miyiz? Açıkçası bu sorulara “evet” diyebilmek mevcut koşullar altında zor gibi gözüküyor. Yapılan araştırmalar internetin ve sosyal medyanın karanlık yüzünü ve insanların sanal ortamda nasıl kolaylıkla kandırıldığını bizlere aleni bir şekilde sunuyor.

Sanal dolandırıcılar iş başında!

Sosyal medya ve internet ortamında fırsat kollayan sanal dolandırıcılar birçok farklı yöntem deneyerek vatandaşları kandırmaya, kişisel verileri elde etmeye, hatta banka bilgilerine ulaşmaya çalışıyorlar. En popüler yöntemlerden bir tanesi de phishing adı verilen şifre, banka, kredi kartı ve hesap bilgileri çalmaya yönelik atılan aldatıcı elektronik postalar ve mesajlar oluyor. Öncelikle; “Şifrenizi güncellemeniz gerekmektedir”, “Hesabınıza erişiminiz engellendi”, “Bir lokasyondan bilginiz dışında hesabınıza erişim sağlandı” konulu mesajlar, elektronik postalar gönderilmekte, ardından bir internet sitesi adresine tıklamanız ve şifrelerinizi, kişisel bilgilerinizi girmeniz istenmektedir. Böylece bilgiler karşı tarafın oluşturduğu sahte veri tabanına gönderilmekte ve kişisel bilgileriniz çalınmakta, hatta banka bilgilerinize erişim sağlanarak hesaplarınız boşaltılabilmektedir.

Cep telefonu dolandırıcılığından daha tehlikeli!

Kendilerini polis, asker, savcı gibi sahte unvanlarla tanıtan dolandırıcılar, telefonla aradıkları şahıslara terör örgütü üyeliği, polis operasyonu, banka hesap güvenliği vb. gibi sebepler sunarak tehdit, korku ve panik havası oluşturmakta, böylece vatandaşları kandırmaktadırlar. Artık hemen hemen herkeste bu tarz dolandırıcılık faaliyetlerine karşı belli bir bilinç oluşmuş durumadır. Fakat sanal dolandırıcılık hala büyük bir tehdit unsurudur. Özellikle sanal ortamda gerçekleştirilen dolandırıcılık faaliyetlerinin internet ve sosyal ağlarla daha sonradan tanışan bireyler açısından birtakım olumsuzluklar oluşturduğunu söyleyebilmek mümkündür.

Ne tarz mesajlar alabilirsiniz?

Şunu unutmamak gerekir ki hiçbir banka bir elektronik posta ya da cep telefonu mesajıyla şifrenizi talep etmez ya da belli bir bağlantı linkine yönlendirmez. Veyahut hiçbir elektronik posta hizmet sunucusu şifrenizi güncellemeniz için farklı bir siteye yönlendirmez. Burada dikkat edilmesi gereken nokta adres çubuğunda HTTPS (Güvenli Hipermetin Aktarım İletişim Protokolü) ibaresinin yer almasıdır. Bu ibare web sitesinin güvenli olduğunu ve aktarılan verilerin gizliliğinin korunduğunu ifade etmektedir. Yani herhangi bir saldırıya karşı kullanıcılar güvence altındadır. Sosyal medyada da “Hesabınıza erişim sağlandı, ilgili bağlantıya tıklayın” denilerek şifre hırsızlığı gerçekleştirilmektedir. Bu yöntem giderek yaygınlaşmaktadır. Hatta diğer kullanıcılara da giden bu otomatik mesajlar adeta domino etkisi oluşturmakta, böylece kullanıcılar mağdur olmaktadır.

Yemleme mesajlarına karşı dikkatli olmak şart!

Bu mesajlarla amaçlanan tek şey dolandırıcılıktır! Yemleme mesajlarını kolaylıkla tespit edebilmek elbette mümkündür. Bu mesajlar genellikle bozuk Türkçe ile gönderilmekte ve aynı tarz içeriklere sahip olmaktadır. Mutlaka kişisel bilgileri, şifreleri talep etmekte ve belli bir banka hesabına para gönderilmesini istemektedir. Antivirüs programları kullanmak, bağlantılara tıklamamak ve kişisel bilgileri karşı tarafa göndermemek yemleme mesajlarıyla mücadele noktasında oldukça önemlidir. Sürekli bilinçli olmanız dileğiyle…