Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Kasım 2022

Tahıl yolu nerelere uzanıyor?

Rusya’nın askıya aldığı tahıl koridoru krizini çözmesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batıda daha çok konuşulmasına yol açtı. Şimdi şu soru soruluyor: Erdoğan’ın sırrı ne? Burada aslında sır aramaya gerek yok. Bir telefon görüşmesi ile olayın nasıl çözüldüğünü anlamamak Türkiye’nin Karadeniz donanmasının gücünü bilmemekten kaynaklanıyor.

Diplomaside başarınız gücünüzle doğru orantılıdır. Yunanistan, dünyanın en büyük gemi nakliye filolarından birine sahiptir. Peki Karadeniz’de bir gücü yahut tahıl koridorunda bir etkisi var mı, yok! Buna karşı Japonya’nın dünyanın en büyük nakliye filosuna sahip şirketi Mitsui O.S.K. Lines (MOL) Türkiye’ye yatırım kararı aldı. Türkiye, denizcilikte de adım adım büyüyecek.

MOL, sadece Türkiye’ye yatırım yapmakla yetinmeyecek, Türk şirketleri ile birlikte Afrika’da da büyük yatırımlara yönelecek. Bu da Türkiye’nin sadece diplomatik başarılarla yetinmediğini, bu başarıları ticari alana da yansıttığını gösteriyor. Türk şirketleri uluslararası ortaklıklarla ne kadar güçlenirse, ticarete de, yatırıma da, istihdama da o ölçüde katıları olur.

***

Okuyup araştırmayan bazı muhalifler tarım ve tohum konusunda hala Bülent Ecevit’in ayaklarını sürüyerek başbakanlık yaptığı dönemin ezberleri ile konuşuyor. Halbuki 20 yılda çok şey değişti. Türkiye ata tohumunu öne çıkardı ve tohum üretiminde dünyanın sayılı ülkelerinden biri haline geldi. Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre şu anda kullandığımız tohumun yüzde 96’sını kendimiz üretiyoruz. İsrail ve ABD de dahil dünyanın her tarafına ihraç da ediyoruz.

Tarım sektörü savunma sanayii kadar önemli. Krizde, savaşta, kuraklıkta hemen etkileniyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye’de yaklaşık 20 milyon ton tahıl üretildi. Bu ülkemize yetiyor. Ama bununla yetinilmedi, bol miktarda ithalat yapılarak krizlere karşı geniş alanlarda depolandı. Çünkü Türkiye, dünyanın en büyük un ihracatçısı; İtalya’dan sonra da makarna ihracatında dünya ikincisi.

Sebze üretimimiz Akdeniz bölgesinde yoğunlaşmış. Antalya seralar şehri gibi… Turizmin yanı sıra sebze üretiminin de başkenti durumunda. Şimdi Tarım Bakanlığı her ilimizin çevresinde sebze üretiminin artırılması, Antalya’nın ise ihracata yönlendirilmesi çalışmasını yapıyor. Bu açıdan en yüksek potansiyele sahip şehirler yeni barajlarla güçlendirilen ovaları ile ünlü Muş, Mardin ve Şanlıurfa…

***

Türkiye’nin girişimi ile tahıl koridorunun yeniden işletmeye açılması yükselmeye başlayan tahıl fiyatlarını geriletirken, dünyada bu kış gıda krizi çıkmasını da önledi. 22 Temmuz’dan bu yana Ukrayna’nın 10 milyon ton tahılı 426 dev gemi ile tüm dünyaya dağıldı. Bunun 4 milyon tonu ağırlıklı olarak piliç üretiminde kullanılan mısırdı. Tahılın çok azı, sadece yüzde 7’si Afrika’ya gitti.

Rusya’nın elinde 100 milyon ton tahıl var, bunun 40 milyon tonunu satmak istiyor. Rusya’ya ambargolar hafiflemezse bu tahıl Türkiye üzerinden satılabilir. Bu da dünyada tarım ürünlerinin fiyatını düşürür.

Tahıl koridoru anlaşması 3 ay süreyle hayata geçirilmişti. 19 Kasım’da yenilenip uzatılacak. Muhtemelen yeni dönemde ağırlıklı olarak Rus tahılı ve gübresi de Türkiye üzerinden dünyaya sunulacak. Türkiye, Rusya’dan Avrupa’nın istediğinden daha fazlasını istiyor; Kırım’ın da Ukrayna’ya iadesini seslendiriyor. Buna rağmen ince bir ip üzerinde, akıllıca bir diplomasi ile doğabilecek krizlere çözüm üretiyor.