Dolar (USD)
32.39
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2439.12
BIST 100
9988.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Televizyonun evrimi ve geleceği!

Televizyon büyük bir evrim geçiriyor. Yeni teknoloji ve yeni eğlence biçimlerine yönelik baskıyla TV, şimdiye kadar gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen kişiselleştirilmiş bir deneyime dönüşmeye devam edecek… Televizyonun geleceğine yönelik diğer tüm değişiklikler için ortamı hazırlayan unsur, akış ve isteğe bağlı hizmetlerin büyümesidir. Kullanıcılar artık programlarının belirli bir zamanda yayınlanmasını beklemeyecek, bunun yerine istediklerini, istedikleri zaman izleyebilecekler.

Geleceğin televizyon anlayışı nasıl olacak?

En son trendler yavaş ama sıkı bir şekilde TV'nin sosyal medya ile birleştiğini de gösteriyor. Günümüzde sosyal kanallar, video içeriğini kendi platformlarında barındırmak için büyük medya endüstrisi yetkilileriyle ortaklık kuruyor. Twitter, Facebook ve diğer platformlarda giderek daha fazla haber akışı görüyoruz. Televizyon teknolojisindeki gelişme asla yavaşlayacak gibi görünmüyor. 1950'lerin büyük monokrom setlerinden günümüzün ince ultra HD ekranlarına kadar başladı. Son 30 yılda TV teknolojisi çok yol kat etti. Televizyon teknolojisinin istikrarlı evrimi şimdiye kadar bazı inanılmaz sonuçlar üretti. Televizyonların geleceği hakkında uzun vadeli projeksiyonlar yapmak kolay değil. Bu sürekli gelişimden kaynaklanmaktadır.

2030 yılına kadar TV ve video endüstrisi için dört potansiyel senaryo kadar farklı görünebilir. Bazı evrensel sonuçlar tüm piyasa katılımcıları için önemlidir. Stratejik planlamalarında bunu göz önünde bulundurmalılar. Geleceğin TV'si izleyiciler için sürükleyici bir deneyim olacak. İzleyiciler sadece ekranlarında olan bir şeyi izlemek yerine gösteriye katılacak, etkileşim kurma ve gösterinin sonucunu potansiyel olarak etkileme şansına sahip olacaklar.

Sanal gerçeklik ve TV

Sanal gerçeklik, izleyicilerin bir gösteriye adım atmasına ve oradaymış gibi izlemesine izin verecek. Diğer şirketlerin yanı sıra Facebook, Google ve Microsoft, önümüzdeki yıllarda ana akım haline gelecek olan VR teknolojisini geliştirmiştir. VR gözlükleri ile izleyiciler kendilerini sanal olarak herhangi bir gösteriye taşıyabilir ve bu da pazarlamacılar ve eğlence şirketleri için yeni bir olasılıklar dünyasının kapılarını açar. 2030 yılına kadar TV ve video endüstrisi için gelecek senaryoları ne kadar farklı görünse de, bazı evrensel çıkarımlar tüm piyasa katılımcıları için geçerlidir ve stratejik planlamalarında bunları dikkate almaları gerekir.

Yayıncılar ve içerik üreticileri artık mevcut pazar konumlarına güvenmemektedirler. İş modellerini ve gelecekteki gelir akışlarını güvence altına almak için kendilerini doğrudan rakipler de dahil olmak üzere işbirliğine ve ittifaklara açmalıdırlar. Ortak üretim, ortak dağıtım modelleri ve hatta ortak platformlar, Netflix, Amazon, Apple veya Google gibi dijital platform sağlayıcılarından gelen tehdide karşı koymanın uygun yollarıdır. Bunun ötesinde, yerleşik yayıncılar ve içerik üreticileri, teknoloji iş süreçlerinin temel bir unsuru haline geldiğinden, sürekli olarak dijital yeterliliklerine yatırım yapmalıdır. Onlar için çok önemli olan, hem dijital yetenekler hem de yaratıcı zihinler için eşit derecede çekici olmalarıdır.

TV nereye gidiyor?

Çoğu orijinal içerik, yayın yapan TV ile aynı düzenlemelere tabi değildir; bu, akış hizmeti orijinal içeriğinin dil veya içerik yönergeleriyle sınırlı olmadığı anlamına gelir. Son birkaç yıldır Netflix'in yükselişi, TV'nin geleceğinin reklamsız olacağına dair popüler bir anlatıya yol açtı. TV ağları, görüntüleme deneyimini iyileştirme umuduyla reklam yüklerini kısalttı. Ama bu işe yaramadı, çünkü bir milyondan fazla insan 2018'in ikinci çeyreğinde kablolu ve uydu TV paketlerinden vazgeçerek bunun yerine reklamsız abonelik hizmetlerini tercih ederek reklamsız TV anlatısını daha da ilerletti. Gelecekte, müşteriler önceden seçilmiş birkaç seçeneğe sahip olmak yerine kendi paketlerini oluşturabilecekler. Bu, yayın yapan TV'nin yayın hizmetleriyle rekabet etmesinin yalnızca bir yoludur. Netflix ve Hulu, müşterilere doğru önerilerde bulunmak için güçlü algoritmalar kullanır ve büyük miktarda veri toplar; bu, izleyicilerin, kendileri için geçerli olmayan gereksiz içerikler için ödeme yapmak yerine, tam görüntüleme tercihlerinin karşılanmasına alıştıkları anlamına gelir.