Dolar (USD)
32.22
Euro (EUR)
35.04
Gram Altın
2474.11
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Şubat 2019

Tokat''ta Kitap Bayramı

Bugün eğitim-öğretim yılının 2. dönemine başladık. İçimizde dinmek bilmez umutlar var. Her şey iyi olsun diye atılan her adımı, gelecek için yakılmış bir meşale olarak görerek çıkıyoruz tüm yokuşları.

İşimiz gücümüz okumak. Evveli, ahiri ne olursa olsun sonuç okumaya çıkıyor. Kitapları hayatımızın başköşesine alarak yapmamız gereken ne varsa yapmak zorundayız. Ders için, soru çözmek için değil yaşamın bir gereği olduğu için kitapları hayatımızın merkezine aldığımızın an bütün kilitli kapılar kendiliğinden açılacak, kara bulutlar dağılacak üstümüzden.

Tokat kitabın başkenti olacak demiştim 3 Aralık 2018 tarihli köşe yazımda. O günden bu yana çok yol kat etti Tokat. Son yıllarda kitap okumayı ilk sıraya koyan Tokat, çıtayı yükselterek çalışmalarına devam ediyor. Tokat Valiliği ve Tokat Milli Eğitim Müdürlüğü el ele vererek okuma kültürünün gençlerin yaşam tarzına dönüşmesine yönelik çalışmaları farklı etkinliklerle sürdürüyor.

Bugün okulların 2. dönemi başladı. Okula giden ve sınıfına giren her çocuk sırasında Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı’nın bizzat içinde olduğu bir proje ile kendilerine hediye edilen kitaplarla buluşacak. Tokatlı öğrenciler için özel baskı olarak hazırlanan kitaplar anasınıflarına iki, birinci sınıflara üç, üç ve dördüncü sınıflara dört, ortaokul öğrencilerine bir kitap şeklinde hediye edilecek. Çocuklar bir kitap bayramı heyecanı ve coşkusuyla başlayacaklar yeni döneme.

Elbette lise öğrencileri de unutulmadı. Kısa bir süre içinde her lise öğrencisi de yine özel baskı olarak Ali Fuat Başgil’in Gençlerle Başbaşa kitabı ile buluşturulacak.

1.dönem başlayan kitap okuma etkinliği 2. dönemde de devam edecek. Her gün dersin ilk on beş dakikasına kitap okuyarak başlayacak öğrenciler. Okuma yarışmaları her ay devam edecek.

Tokat’tın gündeminde kitap ilk sırayı kimseye bırakmayacak, bu belli oldu. Yeni etkinliklerle öğrencilerin, öğretmenlerin, ailelerin içinde olduğu okuma çalışmaları devam edecek Tokat’ta. Şehrin gündemine kitabı en canlı haliyle yerleştiren Tokat Valisi Dr. Ozan Balcı başta olmak üzere Tokat Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’yi ve çalışmalarda emeği geçen herkesi cânı gönülden kutluyor, kolaylıklar diliyorum. Şundan eminiz ki yol arkadaşı kitap olan yarı yolda kalmaz.

Müzeler Şehirlerin Hafızasıdır

Müzeler hafızamızı tazelediğimiz en önemli mekânlar. Geçmişle olan bağımızı müzelerde gördüğümüz eserlerle canlı tutarız. Bu bağlamda şehir müzelerini daha çok önemserim ben. Bir şehrin geçmişten günümüze uzanan çizgisinde insanlara dokunan tüm ögelerine şehir müzelerinde rastlamak mümkün. Bu sebeple, gittiğim şehirlerde şehir müzesi varsa ilk olarak bu müzeyi gezerek şehri tanımayı tercih ederim.

Tokat, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ender şehirlerden bir güzide şehir. Tarihi ve kültürel zenginliği ortaya çıktıkça Tokat’ın değerini daha iyi anlamak mümkün. Tokat bir şehir müzesine kavuşacak. Şehri hatırlatan tüm ögeler bu müzede kendisine yer bulacak.

Tokat’ın kültürel zenginliği düşünülecek olursa şehir müzesinde ziyaretçilerin nelerle karşılaşacağını Tokat’ı az çok tanıyan herkesin tahmin etmesi mümkün. Sazıyla türküsüyle, bakırıyla yazmasıyla, bağıyla bostanıyla anıların canlanacağı bir müzeye önce Tokatlılar sonra da tüm Türkiye hazır olsun.

Yaşayan bir açık hava müzesi olan Tokat’ın kavuşacağı şehir müzesi “Tokat’a gitmek gerek.” diyen herkesi büyük bir heyecanla bekliyor olacak. Tokat Şehir Müzesi’nin oluşumunda başta Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu olmak üzere Tokat’ın yaşayan hafızası, şehir tarihçisi Hasan Erdem’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, kolaylıklar diliyorum.