Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

22 Mart 2016

Trump Neden Kazanır?

Ted Cruz sanki Trump'a karşı çıkışıyor ancak bu ya safiyane yahut bilinçli ilgiyi kendinde toplama gayretidir.
Geçen gün Ted Cruz Twitter üzerinden Trump'a yüklenerek Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın en büyük destekçisinin bizzat Trump'ın kendisi olduğunu hatta Clinton'a bugüne kadar en büyük bağışı Trump'ın yaptığını yazdı.
Ve dahasını, fazlasını söylüyorlar yazıyorlar ama alakayı celbetmek konusunda zaten Trump bunlardan faydalanmakla beraber fazlasını becermektedir.
Maksat hasıl olmakta ve Trump adım adım hedefe ilerlemektedir!
Peki bunca tantana, kavga gürültü ve dahi isyanın meşrebi ve neticesi ne olaki?
Trump'ın hem müslümanlara hem Meksikalılara yüklenmesi 'ırkçı' yaftası altında aleyhine gözükürken bunların hayata geçmesini ele alalım derim.
Genel siyasi hayata umumi dünya efkarında değerlendirirseniz zaten bir siyasetçinin vaatlerinin kaçta kaçını yaptığını, hadi hafifletip siyasileri 'masum' göstererek yapabildiğini diyerek bakarsak yüzde on gerçekleşmişse büyük başarıdır!
Hele uçuk kaçık vaatler için bu oran bile kabul edilmez.
Yani Trump'ın sözleri herne kadar nefretle karşılansa da hem ona puan kazandırıyor ve hem de bu dedikleri ne müslümanları Amerika'ya almamak, ne göçmenleri sınırdışı etmek ne de Meksika sınırına duvar örmek konusunda yapacağı bi şey yoktur, bunların hiçbirini yapamaz! Dediğim gibi sadece 'nefreti' üzerine çekerek bu şimşekleri 'reye' tahvil uyanıklığındadır!
Son gelinen noktada Demokratlar 213 senatör elde ederken Cumhuriyetçiler henüz 191. Demokrat adaylardan Clinton rakibi Sanders'a göre iki katı delegeye sahipken Cumhuriyetçiler'de çekişme ise John Kasich %13 ve Marco Rubio %11 ile nerdeyse şanslarını yitirdikleri için geriye kalan Cruz ve Trump arasında çekişmede Trump da Cruz'a göre yarı yarıya önde. Değerlendirmelere göre Kasich ve Rubio büyük ihtimalle Trump lehine dönecekler.
Bu durumda Clinton ve Trump'ın yarışacağı Başkanlık seçiminde sıkı bir yarış olacağı kesinleşmiş olacak. Tüm dünyada Clinton'ın başkanlığı kesin görünürken Trump gerçeği kimleri şaşırtır zaman gösterecek!
Türkiye açısından ise ezelden beri Cumhuriyetçiler daha yakın olduğu gibi Clinton'ın düşünceleri de rakibi Sanders'a göre daha menfaatimize uygundur.
Bilenler bilir önceki Başkan Obama'ya karşı yarışan Arizona senatörü John McCain, tabiri caizse bir ayağı Türkiye'de biridir. Hatta eski bakanlarımızdan Hasan Celal Güzel'in yer aldığı Türkiye dostluk grubu içindedir. Türkiye ile Amerika dış siyaseti müttefik anlamda Cumhuriyetçilerle çok daha uzlaştığı konular vardır. Bunların başında Ermeni meselesi gelir. Keza Suriye, PKK ve Rusya konusunda da Cumhuriyetçiler Türkiye ile beraber ve paralel siyaset gütme tercihindedirler.
Demokrat adaylar ise her zaman Ermeni meselesinde 'yüreğimiz elimizde' bizi terleten bir tavır segilerler. Suriye konusunda Clinton, sabık dışişleri bakanı ve tecrübesi ile Türkiye'nin tezlerini, 'tampon bölgeyi' desteklerken PKK ve PYD konusunda da hassasiyetimize dikkat etmektedir. Ve fakat Sanders tam tersi Kürt koridorunu istemektedir.
Yani ülkemiz adına da görünen, iki aday Clinton ve Trump da rakiplerine göre bizim için daha iyi olacak gibi!