Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Mart 2016

Trump'ın Yolu Açık

Hızlı giden at misali Hillary Clinton'ın, hayli önde başladığı başkanlık yarışında sadece Cumhuriyetçilerle arasındaki mesafe kapanmıyor, 'düşük ihtimal' de olsa diğer rakibi Demokrat aday Sanders da kendisini rahatsız edecek, canını sıkacak şekilde delege sayısını arttırıyor.
Geçtiğimiz Cumartesi özellikle 'Batı Cephesi' olan Washington ve Alaska Eyaletlerini Sanders'ın kazanması ortamı biraz daha kızıştırdı.
Bu arada Washington eyaleti başkent Washington, DC değil, Pasifik Okyonusu kıyısında, sürekli yağan yağmurlarıyla meşhur, Amerika'nın kuzeybatı eyaletidir ha!
Sanders'ın bu başarısı herne kadar magazincisinden, siyasetcisine ortama renk katıp bazılarını heycanlandırsa da, şu ana kadar kazanılan delege sayısına baktığımızda 1234'e 956 gibi bir fark, yaşlı ve 'solcu' senatör için yine de işin pek kolay olmadığını gösteriyor.
Buna karşı Clinton takrar hamleler yaparak işi sağlama almaya çalışıyor elbet. Bu amaçla, çok 'özel ve gizli bir konukla' önümüzdeki günlerde Denver'da bir araya gelecek olan Clinton ve Colorado Valisi Hickenboorg, Mart ayı başında Sanders'a kaptırdığı delege seçimlerinden sonra bu buluşması bir tür 'telafi' niteliği taşıyor olsa gerek.
Vali Hickenlooper düne kadar Clinton'ın Başkan Yardımcısı olarak öne çıkan birisi iken, türlü, şahsi ve genel bahanelerle bu yarıştan çekildi ama Clinton'a desteğini ve yanında olduğunu da açıkca ilan etti. Ve fakat bu desteğin, şaiyası bir yana ay başındaki seçimlerde bekleneni vermediği ortada!
Hoş, işin diğer tarafında Sanders'ın gençler üzerinde etkisini hafife almamak lazım. Ki, bu ilgi Sanders'ın kazandığı her eyelet için ana unsurdur.
Clinton'ın diğer, yani asıl yarıştığı cephede ise Donal J Trump, tabiri caizse kavga gürültü 'patır patır' eyaletleri ala ala ilerliyor. Son olarak Rubio yarıştan çekildi. Üstelik 'Güvenilmez, sinirbozucu' gibi nitelendirdiği Trump lehine desteğini beyan ederek.
Geriye 3 Cumhuriyetçi aday Trump, Ted Cruz ve John Kasich kalmış oldu. Elbet henüz 143 delege ile yarışan Kasich'ın havlu atması yakın görünüyor ve yine tahmin edersiniz, o da Trump'a desteğini açıklayacaktır. Ted Cruz'uz ise sonuna kadar mücadele edeceği kesin gibi.
Trump'ın son Cruz ile 'kadınlar üzerine' girdiği 'kapışma', Cruz'a kadın seçmen üzerinden müsbet etki yapmış gibi gözükse de, araştırmalar hala Cumhuriyetçi kadın seçmenin %47'si Trump'a destek veriyor. Ve bu oran %40 olan erkek seçmenden bile fazla! Varın gerisini siz düşünün.
Önümüzde iki mühim eyelet seçimi var. Biri California, diğeri New York. Bunların asıl önemi elbette büyüklüklerinden kaynaklanıyor. Hasılı eğer Trump 'beklendiği' gibi bu eyaletleri de kazanırsa artık Cumhuriyetçi Başkan adaylığı(Cumhuriyetçiler adaylarından memnun olmasa da, California ve New York'da da %38 Trump diyor!) kesinleşmiş olacak.
Öteden beri savunduğum üzere Trump'ın her hareketi tepki çekmeye matuf da olsa ona puan kazandırmaktan başka tasarruf ifade etmiyor.
@yusufserce twitter.com/yusufserce