Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2437.57
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

26 Mart 2021

Tüketici Güven Endeksi Yüzde 2,5 Arttı

TÜİK ve TCMB işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 2,5 oranında arttı; Şubat ayında 84,5 olan endeks, 86,7'ye yükseldi.

Tüketici güven endeksinin aylık değişim grafiğine bakıldığında, endeksin son 4 aydır istikrarlı bir şekilde arttığı görülüyor.

Kasım ayından bu yana endeksi olumlu açıdan etkileyen unsurların başında; döviz kurlarındaki düşüş, kısıtlamaların genişletilmesiyle vaka sayılarındaki gerileme, aşılama sürecinin başlaması ve yaygınlaşması geliyor. Diğer yandan bu 4 aylık süreçte yüzde 10,25 olan politika faizi yüzde 19’a yükseldi. Bu artışın ise tüketici güven endeksinin ilgili alt endekslerine olumsuz olarak yansıdığını gözlemlemiştik.

Bu ay yüzde 2,5 artan tüketici güven endeksine ait alt endekslerde de genele yayılmış olumlu bir tablo karşımıza çıkıyor. Toplamda 18 olan alt endeksten düşen 3 kalem şunlar;

Gelecek 12 aylık dönemde konut tamiratına para harcama ihtimali yüzde 4,3, gelecek 12 aylık dönemde konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali ise yüzde 6,6 azalmış.

Bu dönem konut kredi faiz oranlarının yüksek olması, talepteki azalışa rağmen konut fiyatlarında belirgin bir düşüş olmaması ve 2020 yılında konut talebinin büyük ölçüde karşılanması konut satışlarında son birkaç aydır ciddi bir gerilemeye yol açmıştı. Dolayısıyla bir süre daha tüketicilerin konutla ilgili kararlarında pek fazla bir değişiklik olmayacaktır.

Geçen 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin alt endeks yüzde 2 azalışla 26,7’ye gerilemiş. Bu düşüş tüketici fiyatlarında artış yaşandığı düşüncesini gösteriyor. Ancak tüketicilerin geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde tüketici fiyatlarının değişimine ilişkin beklentisinde ise yüzde 0,4’lük bir artış gerçekleşmiş. Enflasyon beklenti anketlerinde de Nisan ayından sonra enflasyonun düşüş eğilimine gireceği ifade edilmişti.

Mart ayında en çok yükselen alt endeks; yüzde 11,5 ile gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimali olmuş. Faiz oranlarındaki artış tüketicileri tüketimden ziyade tasarrufa yönlendiriyor. Ancak 37,6 olan endeks değeri iyimser durumu gösteren 100 eşik değerinin oldukça altında kalmış.

Dayanıklı ve yarı-dayanıklı tüketim mallarıyla ilgili olan alt endeksler son bir yıldır çok da iyi bir tablo çizmiyordu. Ancak bu durum Mart ayında tersine döndü.

Geçen 3 aylık döneme göre gelecek 3 aylık dönemde yarı-dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi Şubat ayında 105,3 iken, Mart ayında yüzde 3,5 artarak 109 oldu.

Mevcut dönemin dayanıklı tüketim malı satın almak için uygunluğu Şubat ayında 41 iken, Mart ayında yüzde 5,7 artarak 43,3 olarak gerçekleşti.

Geçen 12 aylık döneme göre gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi Şubat ayında 95,5 iken, Mart ayında yüzde 2 artarak 97,4 oldu.

Bu alt endekslerdeki artışlar başta mobilya, beyaz eşya ve giyim olmak üzere ilgili sektörlere olumlu yansıyacaktır.

[email protected]