Dolar (USD)
32.24
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2401.74
BIST 100
10247.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Ekim 2015

TÜMEXPO

Dünya genelinde sancılı bir dönem yaşanıyor. Sancılı dönemin arkasından nasıl bir doğum yaşanacağı merak konusuu2026 Bir yandan Rusya'nın Suriye'de hava operasyonlarına başlaması diğer tarafta Volkswagen ile ilgili yaşanan gelişmeler gündemi bir hayli meşgul etmekte.

Dünya tarihi boyunca yaşanan kargaşaların, savaşların temelinde açık bir şekilde belirtilmese de ekonomik çıkarlar söz konusudur. Ülkeler ekonomik çıkarları doğrultusunda politikalarını belirler. Uluslararası ekonominin temelini de uluslararası ticaret belirler. Kürselleşme ile birlikte geleneksel ticaretten küresel ticarete geçilmiş, bununla birlikte işletmecilik anlayışı değişerek çok uluslu şirketler doğmuştur. Birden fazla ülkede faaliyet gösteren bu çok uluslu şirketler girdikleri ülkelere kazanç sağladıkları gibi çıktıkları ülkelerde de ağır tahribata neden olabilmektedirler.

Çok uluslu şirketler zaman içerisinde büyük bir güç haline gelmiş, uluslararası ticarete hatta politikalara yön vermeye başlamışlardır. Küreselleşme ile beraber siyasi ve ekonomik birleşmeler oluşmuş nitekim Avrupa Birliği de bu birleşmenin sonuç olarak doğmuştur.

Uluslararası ticaret konusuna değinmişken, ülkemizin dış ticaretteki son durumunu inceleyelim. Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Ağustos ayında, 2014 yılının aynı ayına göre %2,8 azalarak 11 milyar 65 milyon dolar, ithalat %18,2 azalarak 15 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleştiği görüldü. Böylece Ağustos ayında dış ticaret açığı %39,8 azalarak 8 milyar 111 milyon dolardan 4 milyar 886 milyon dolara düştüğü görünüyor.

Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için mevcut durumunu çok daha yukarı taşımak zorundadır. Bunun için pazar çeşitlendirmesi, ancak daha önemlisi ihracatını yüksek katma değerli ürünlere yönlendirmesi gerekmektedir. Bunun için de daha önceki yazılarımda da belirttiğim üzere ar-ge ve inovasyona yatırım yapılması gerekmektedir.

Ülkemizin uluslararası ticarette payını artırmasının en önemli sacayaklarından biri de KOBİLERİN ihracata yönelmeleridir. KOBİLERİN ihracata başlamaları veya yönelmelerinin en basit yollarından biri ülkemizde gerçekleştirilen uluslararası fuar organizasyonlarıdır. Bu fuarlar sayesinde yurt dışından gelen yabancı müşteriler ile doğrudan irtibat kurulabilmekte ve yeni yerli ve yabancı ortaklıklar oluşabilmektedir. Firmalar bununla birlikte yeni inovasyon teknolojilerini yakından inceleyebilir, yeni ve etkin pazarlar kazanabilir, iş ve iletişim ağını geliştirebilir, rakiplerini gözlemleyebilir ve sektördeki gücünü analiz edebilirler.

Ülkemizde 22-25 Ekim tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi'nde TÜMSİAD öncülüğünde bu sene 3.sü düzenlenecek olan Tümexpo Genel Ticaret Fuarı Organizasyonu gerçekleşecek. Tümexpo Fuarı'nın, makine, tekstil, gıda, otomotiv, kozmetik, inşaat gibi önde gelen sektörlerde faaliyet gösteren firmaları yabancı firmalar ile bir araya getireceği belirtilmektedir. Proje'nin Türkiye Ekonomisinin son yıllarda göstermiş olduğu büyüme ve uluslararası ticarete yapmış olduğu katkılar ile Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Orta Asya gibi birçok ülkenin farklı sektörlerinden ziyaretçi ve katılımcıları buluşturan ticari anlamda uluslararası bir platform olacağı beklenmektedir.

Fuar içerisinde yer alan ALLINTECH (All innovation Technology) Salonu, inovasyon projelerine yatırım yapan büyük firmalara, çalışmalarını tanıtma fırsatı verecek olup ayrıca bu dev fuar projesi, eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek Kobi Şurası ile uluslararası konuşmacılar ve katılımcılara ev sahipliği yapacak.

KOBİLER fuarda ikili iş görüşmeleri yapabilecek olup yeni bağlantılar kurma fırsatı yakalayabilecekleri gibi Allintech salonu ile inovasyon teknolojilerini yakından inceleme fırsatı bulacaklardır.