Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

04 Kasım 2016

Türkiye Birleşik Devletleri

15 Temmuz başarısız darbe girişiminden bu yana bazı alışkanlıklarımı değiştirdim. Kısır döngü şeklindeki tartışma ortamlarından uzak durup çok farklı pençelerden olaylara bakmaya çalışıyorum. Zaten Ankara Koridorlarından çok Anadolu yollarında bulunuyorum. Anadolu insanı bakış açılarımı çok ciddi değiştiriyor. Bu yazıyı kaleme aldığım sırada yine yollardaydım. Zonguldak'ta bir buluşma amacı ile sabah yollara bizim içişleri bakanı ile çıktık. Önce Safranbolu'ya uğrayıp işimi bitirdim. Zonguldak'ta ki buluşma nedeniyle Safranbolu'nun kokusunu içimize çekerek yollara koyulduk tekrar. Sonbaharın her türlü renginin eşliğinde sayısını tutamadığım tüneli geçiyoruz. Sarı ve koyu yeşil renk hakim etrafa.

Okuduğunuz yazıyı Zonguldak'ta Gazeteciler Cemiyeti'nde kaleme aldım. Sağ olsun Özgür Özen dostumuz Zonguldak'ta olduğumuzu duyunca Cemiyet Başkanı Derya Akbıyık'a haber vermiş. Deniz kenarında enfes bir cemiyet merkezi. Denize nazır. Derya beyin yerel gazetelere ve gazetecilere yönelik faaliyetlerini görünce biraz şaşırdım. Haber paylaşımı, reklam paylaşımı gibi konularda. Bir ara Cemiyette gazeteci sayısı birden yükseldi. Gazetecilerin gündemi de Başkanlık Sistemi ve seçim. Gazeteci arkadaşlar kendi aralarında Başkanlık Sistemine geçilip geçmeyeceği konusunda fikirlerini ifade ediyorlar. Yazıyı kaleme aldığımdan meslektaşlarımın sohbetine pek katılamadım başta. Ama Başkan'ın iddiası Nisan ayında seçime gidileceği şeklindeydi. Bu vesile ile sohbete dahil oldum. Bu iddianın ne kadar doğru olduğunu bana sordular. Tabii net bir bilgim yok. Fakat önce Başkanlık Sistemi konusunda referandumun yapılması daha muhtemel olduğunu yapılan hazırlıklardan dolayı ifade ettim.

Bu arada birazda nabızlarını yoklayayım diye bugünkü yazının başlığını onlara söyledim. Bir gazeteci dostum başlığı duyunca 'Daha da bölünmeyelim de' diye tepki gösterirken diğer bir meslektaşım 'Amerika Birleşik Devletleri gibi yani' dedi. Meslektaşlarımın kısa sohbetinden başkanlık sisteminin Meclis'ten geçmesi konusunda endişeleri olduğunu anladım. 330'u bulma konusunda AK Parti içinde 20'ye yakın ve MHP içinde 10'a yakın fire olduğu. O nedenle referanduma gidilme konusunda sıkıntı bekleniyor.

Başkanlık sisteminin ne olacağı konusu daha su götürecek taşraya göre. Fakat Ankara'da yazıyı gönderdikten 1 saat sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Külliye'de buluşmaları olacaktı. Konu malum. MHP'nin Başkanlık sisteminin referanduma götürülmesi konusundaki samimiyeti sonucu belirleyecek. Onu bekleyip göreceğiz.

Fakat yazının başlığı size garip gelecek. 'Türkiye Birleşik Devletleri' yani Amerikan vari bir sistem. İster fantezi deyin ister ciddiye alın. Bazı iddialara göre Türkiye'nin Başkanlık sistemine geçmesi konusunda hem yerli hem de uluslar arası destek oluştu. Ortadoğu'nun istikrarı Türkiye'nin güçlü olmasına ve genişlemesine başlı. 93 yıldır devam eden Lozan Anlaşmalı sistem Türkiye'ye dar geliyor. Zaten Lozan Türkiye'de darbelerden başka bir şeyde üretmiyor. O nedenle sistem değişikliği kaçınılmaz.

Burada bir konuyu da ifade edeyim. 'Türkiye Birleşik Devletleri' fantezi olarak görülebilir. Fantezi olarak bile algılansa yazmakta fayda var en az 20 üyesi olacak. Başkan'da Türkiye'den olacak. Ermenistan'da dahil bölgedeki en az 20 ülke bu çatı altında toplanacak. Fikir alış-verişlerinin devam ettiği duyumlar arasında.

Şimdilik bu kadar

Cuma'nın hayrı üzerinize olsunu2026