Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.84
Gram Altın
2444.26
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 May 2020

Türkiye’nin Libya ve NATO Başarısı

Libya’da Ulusal Mutabakat Hükümeti ile darbeci Hafter’e bağlı silahlı güçler arasında çatışmalar sürerken, kimi ülkeler hangi tarafı desteklediğini açıkça belli ediyor.

Kimileri ise gizliden gizliye destek vermeye devam ediyor.

Ancak Türkiye’nin de gücü hem NATO’da hem de Libya’da hissedilmiş durumda.

Türkiye’nin gerek diplomatik gerek ise askeri çabaları gücünün hissedilmesine neden oldu.

Nitekim NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg açıklama yaparak Ulusal Mutabakat Hükümetinin Birleşmiş Milletler tarafından tanındığını ve Hafter ile bir tutulmaması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.

Jens Stoltenberg, Türkiye’yi destekleyici açıklamalar yaparak Birleşmiş Milletlerin kararına uyulması gerektiğini belirtti.

Libya’da aktif rol üstlenen Türkiye’nin yanında yer alan NATO Türkiye’nin hem bu konudaki kararlılığını hem de Ulusal Güvenlik Meselelerini anlamış görünüyor.

Son zamanlarda Hafter’e destek veren Batı ülkelerinin sayısı gittikçe çoğalırken NATO’nun Ulusal Mutabakat Hükümetine destek vermeye hazır olması Türkiye’nin güçlü duruşunun meyveleri olarak görülmekte.

NATO’nun bu açıklaması ile birlikte Hafter’in en büyük destekçilerinden Fransa ve Yunanistan diplomatik çabalar içine girse de Türkiye’nin Libya ve NATO’daki başarıları inkâr edilemez bir boyuta gelmiş durumda.

Türkiye’nin Libya ve Doğu Akdeniz başarıları şimdiden eminim ki arşivlerde yerini alacaktır.