Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

19 Aralık 2012

Uludere'de ve Kanyon'da çocuk olmak

Uludere olayının üzerinden ne kadar geçtiğini dahi hatırlamıyorum. İnternete bakmadan da hatırlama imkanım yok. Ne olmuştu Uludere'de kaç kişi kendi silahlarımızla öldürüldü. Bunların kaçı çocuktu. Onların anneleri nerede ve ne yapıyorlar. Olayın içeriği orada ne olmuştu konularına girmeyeceğim. Bu konularda zaten çok yazılıp çiziliyor. Asıl mesele "Adalet" ile ilgili. Adaleti sağlama günümüzde ve geçmişte devletler açısından en önemli konudur.

Adalet sadece mahkemelerde sağlanmaz. Mahkeme tüm delillerin toplandığı ve değerlendirildiği yerdir. Asıl önemli olan olayı aydınlatacak delillerin en doğru ve hızlı şekilde adliyeye ulaşmasıdır. Aradan geçen bu uzun sürenin sonunda hala mahkemeye ulaşan bir dosya bulunmamakta ya da biz bilmiyoruz. Siyasi iradenin burada devreye girmesi gerekiyor. Tüm gücü ile gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamaya çalışması hem kendi hem de ülke menfaatine olacaktır.

Bölgede şu anda PKK adaletin kasıtlı olarak sağlanmadığı yönünde propaganda yapmaktadır. Bu doğru mudur? Ne kadar doğrudur? Doğru değil ise şu ana kadar ne yapılmıştır? Bu soruların cevabını duymak her vicdan sahibi kişinin hakkıdır. Adalet duygusu o kadar güçlü bir duygudur ki bunu sağlamayan hiçbir erk yoktur ki yaşayabilsin. Bu toprakların ve çok büyük bir coğrafyanın yönetimini uzun süre yürüten Osmanlı'nın en önemli özelliği belki de adaleti sağlamasıydı. Ne zaman ki adaletten uzaklaştı keyfilikler baş gösterdi sonun başlangıcı o tarih oldu.

Hükümetin tüm bu gerçekler eşliğinde iktidara geldiğinden itibaren halk adına savaş verdiği veya bu yönde propaganda yaptığı asker/sivil bürokrasiye teslim olmaması gerekmektedir. O bölgede yaşananlarda kimin kusuru var ise özellikle kendi iktidarına yakın olan kişilerin hatalarını örtmek yerine adaletin kurallarının işlemesini sağlaması gerekmektedir. Aksi takdirde korunan her bürokrat Ak parti iktidarının sona doğru attığı bir adım olacaktır.

Hafta sonu İstanbul'da bir alışveriş merkezinde bedava içki dağıtılmış burada küçük yaştaki çocuklara da içki dağıtıldığı basına yansımıştı. Akabinde o firmanın kira sözleşmesi alışveriş merkezince iptal edilmiş. Çocuklar Uludere'de de olsa İstanbul'un en lüks alışveriş merkezinde de olsa korumamız gereken gerçekten çok önemli hazinemiz. Bu ülkenin belki de en büyük zenginliği genç nüfusu. Ancak biz onları ya bombalarla ya içki ile bitiriyoruz. Kanyon'da yaşanan rezaleti açıklayacak bir kelime bulunmamakta. Buna sebep olan kişiler hakkında idari ve adli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Ancak zihniyet değişikliğini sağlayacak çalışmaları yapmak ceza vermekten daha önemlidir.

Çocuklar geleceğimizdir o çocuklar nerede olursa olsun bizim çocuklarımızdır. Onları hayata ruhsal ve fiziksel olarak hazırlamak hepimizin görevidir. En çok da iktidarın görevidir. Bu konu hiçbir siyasi saik ile atlanılamaz atlanılmasına fırsat verilemez.