Dolar (USD)
32.18
Euro (EUR)
35.00
Gram Altın
2499.16
BIST 100
10643.58
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Haziran 2022

Üstadı Andık Dostlar

Diyarbakır, geçtiğimiz hafta merhum üstadımız Sezai Karakoç’a vefa niyetine uluslararası bir sempozyuma ev sahipliği yaptı. Daha önce de galiba 2008 yılı olmalıydı. Dicle Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümü hocaları Diyarbakır’da Sezai Karakoç sempozyumu yapmıştı. Dicle Üniversitesi rektör yardımcısı Ahmet Tanyıldız hocamız bahsedince hatırladım.

Sezai Karakoç adına 2008 yılında yapılan bir sempozyum daha vardı. Fatih Belediyesinin organize ettiği bu sempozyum kitabına ulaşmasam da belediyenin internet sitesinde indirmeyi başardıydım. Belki bu yazımı okuyan bir belediye yetkilisi kitabı bana gönderir. O vakitler sempozyumun oluşmasında Fatih Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Süver Beyin katkıları çoktu. Şiirle ilgilenen, yolu Diriliş yayınevine çıkan dostların alicenaplığı unutulmaz.

Diyarbakır’daki Sezai Karakoç sempozyumu fikri de Sezai Karakoç’u tanıyan, Sezai Karakoç’la tabiri caizse kırk saat sohbet eden insanların varlığı sayesinde ortaya çıktı. Eski Diyarbakır Valisi Münir Karaoğlu’nun kararlılığı, Diyarbakır Kültür daire başkanı Ali Çelik beyin varlığı Sezai Karakoç isminin Diyarbakır’da yer edinmesini, yerleşmesini sağlamıştı. Diyarbakır’da bölgenin en büyük kültür merkezi yapılmış ve buraya Sezai Karakoç ismi verilmişti. Son Diyarbakır ziyaretimde Ali Çelik başkanımızla beraber burayı ziyaret etmiş ve o zamanlar daha hayatta iken Sezai Karakoç üstadı arayıp haber vermiştim. Üstadın haberi olmuştu bu kültür merkezinden. Ben aradığımda evet haberim var demişti. Galiba Münir valimiz onu haberdar etmişti. Sezai Bey, beni açılışa da davet etmek istediler ama malum sebeplerden dolayı gelemedim, demişti.

Ali Çelik başkanı her aradığımda “Sezai Karakoç için şunu yaptık” minvalinde faaliyet ajandasını anlatıyordu. Nisan-Mayıs 2022’de Prof. Dr. Turan Koç hocamız ile Sezai Karakoç’u Diyarbakırlılara, Erganililere anlatacaktık. Bu fikir, şimdilik bir sempozyuma dönüştü. Sahi Sezai Karakoç’un yakın dostları Prof. Dr. Turan Koç, Şaban Abak’ı göremedim. Bir de hali hazırda Yüce Diriliş Partisinden Sezai Beyi temsilen gelen var mıydı? Kalabalık bir topluluk olduğu için teşhis edemedim. Yakup Civelek hocayı, Ali Temizel hocayı çok sonradan tanıdım. Taçkıran (korona) salgını hafızalarımızı da zayıflattı. Üstadın kırk yıllık dostu Dr. Şakir Diclehan hoca ile yıllar sonra karşılaşmak çok güzeldi. Edebiyat fakültesindeki hocalarla kavgalıydı. Ama Sezai beyden bahsedince onun için akan sular duruyordu. En son Fatih ilçesi Kıztaşı semtinde merhum Ali Nar Hocanın İslami Edebiyat dergisinde karşılaşmıştık.

Sempozyum dolayısıyla ziyaret ettiğimiz Ergani’deki Sezai Karakoç kültür merkezini de görmüştük. Diyarbakır Büyükşehir belediyesi, Diyarbakır valiliği ve Ergani kaymakamlığı, Ergani eski hükümet binasının tadilatını yapıp Sezai Karakoç kültür merkezine dönüştürmüşlerdi. Ergani’nin genç ve cevval kaymakamı Ahmet Karaaslan beyin de katkılarıyla bu merkez, Ergani’ye ziyarete gelenlerin uğrak yeri olmaya aday bir mekân haline gelmiş. Burada küçük bir notu da aktaralım. Konağın üst katındaki balkon kısmı, “altına Osmanlı mimarisine uygun bir demir desteğe” ihtiyacı var. Orası aynı anda iki kişiyi kaldırmayacak yapıdadır. Allah korusun, bir devlet büyüğümüz ya da orayı bilmeyen bir ziyaretçi topluluğu için balkon, üzerindekilerle beraber çökebilir.

Diyarbakır’da Sezai Karakoç, sempozyumu yapılması, dolaylı olarak milli tarım bakanımız Mehdi Eker beyin varlığı ile de alakalı idi. Mehdi Eker bakanımız, Sezai Karakoç üstadımızın mezar yerinin Şehzadebaşı haziresinde defnedilmesi için de epeyce mesai harcadı. Onun ve İbrahim Kalın üstadımızın bu hususta katkıları unutulamaz.

Sempozyumun koordinatörü Dr. Öğretim üyesi Nurettin Menteş’in verdiği bilgiler ışığında teşekkür etmeyi unuttuğumuz isimleri de burada anıp teşekkür etmek isteriz. “Sezai Karakoç Sempozyum fikri Cihannüma İşbirliği ve Dayanışma Derneğinin genel merkezinde alınan bir karardı. Üstadın vefatı nedeniyle Diyarbakır’da bir sempozyum fikri orada doğdu. Prof. Dr. Yusuf Tekin ve Doç. Dr. Kemal Şamlıoğlu hocalarımızın girişimleri ile Dicle Üniversitesi rektörlüğü ve Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi de bu programa paydaş oldu. Dicle Ü. rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu paydaş olarak gerekli katkıyı sağladılar. Sempozyumun süreçlerini Prof. Dr. Yılmaz Demirhan başkanlığında, Dr. Öğr. Üyesi Nurettin Menteş, Öğr. Gör. Burak Kazan, Dr. Öğretim üyesi Mehmet Emin Kurt, Dr. Öğr. Üyesi Ömer Taylan, öğretim görevlileri Mehmet Şevket Arıkan ile Mümtaz Korkutan yürüttü. Edebiyat kısmında Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Doç. Dr. Mustafa Uğurlu Aslan Doç. Dr. Adem Polat ve Ankara Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Hayati Koca hocalar destek sundular. Prof. Dr. Yakup Civelek, yurt dışı katılımı noktasında süreçleri takip etti. Büyükşehir Belediyesi Kültür İşleri Daire Başkanı Ali Çelik bey sempozyum düzenleme kurulunda lojistik ve teknik destek sağladı. Özellikle şehirde tanıtım ve sonrasında basılacak kitaplar konusunda destek oldular, olacaklar. Sempozyuma Ergani kaymakamı Ahmet Karaaslan, İş insanı Mehmet Cansız, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, iş insanı Şeyhmus Kaval, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi sempozyuma sponsorluk desteği sağladılar. Misafirlerin transferinde Özsu firması adına Veysel Özsu çok güzel gayret gösterdi. (Özsu firmasından Halil İbrahim Yatkın Bey’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Arzuhalci ve arzuhal kavramını en güzel bir şekilde bize yansıttılar.) Sempozyum günlerinde salonlarda Dicle üniversitesi öğrencileri çalıştılar. Özelliklede bildiri göndererek sempozyumun varlık nedeni olan misafirlerimize teşekkür ederim” dedi Dr. Nurettin Menteş. Dr. Nurettin Menteş Hocanın sempozyum için hasetten teşekkür etmek istediği iki kişi daha analım. Paçacı Fazıl Usta ile Tatlıcı Sıtkı Usta…