Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2434.05
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Ağustos 2023

​Vali Mustafa Çiftçi'nin ardından

9 Ağustos 2023 tarihinde yürürlüğe giren valiler kararnamesi gereği 57 ilimizin valisi değişti. Bu kararname ile Çorum’un sevilen Valisi Mustafa Çiftçi Erzurum’a atandı. Çorum valiliğine de Daha önceden Bayat ilçemizde kaymakamlık yapan ve görev yaptığı sürede bu ilçemizde halkın teveccühünü kazanan, Samsun’da başarılı hizmetler ifa eden Doç. Dr. Zülkif Dağlı getirildi. Yeni valimiz Doç. Dr. Zülkif Dağlı’ya da şehrimize hoş geldiniz diyor görevinde başarılar diliyorum.

Valilik sitesine baktığımızda Cumhuriyet’in ilanından bu güne kadar Çorum’da elli valimizin görev yaptığını görüyoruz. İlk valimiz 10.10.1921 - 29.11.1923 tarihleri arasında görev yapan Baha Çorbacıoğlu. Baha Bey aynı zamanda belediye başkanlığı da yapmış bir isim. Baha Bey’in ismi, şehrin önemli caddelerinden Bahabey Caddesine ve bir parkımıza (Bahabey Çamlığı) verilmiş.

Valiler listesinde iki isim var ki bunlardan birisi Mehmet Varinli ve diğeri Ertuğrul Süer. Bu iki valimizin ortak özelliği ikişer kere Çorum’a vali olarak görevlendirilmeleri… Merhum Varinli hakkında büyüklerimden sitayişkâr birçok hikâye dinlemişimdir. Onun ikinci kere Çorum’a atanmasında Çorum’un ileri gelenlerinin İçişleri Bakanlığına yaptıkları ısrarlı müracaatlar etkili olmuş. Varinli Caddesi de bu efsane valimizin adını taşımakta.

Şüphesiz şehrimizde görev yapan her valimizin farklı hizmetleri olmuştur. Halk nezdinde sevilmiş ve sayılmışlardır. Benim 56 yıllık hayatımda Çorum’da yaşadığım yılları hafızamda yokladığımda Rafet Üçelli, Fikret Koçak, Hüseyin Poroy, Mustafa Toprak ve Ahmet Kara gibi isimler aklıma geliyor. Özellikle Mustafa Toprak ismini de Çorumluların gönlünde yer eden valiler arasında saymak gerekir diye düşünüyorum.

Erzurum’a atanan Sayın Valimiz Mustafa Çiftçi de gerçekten Çorum’da çok sevilmiş bir validir. Çorum İnsani Değerler Platformu dönem sözcüsü Sayın Nejat Yazıcı’nın belirttiği gibi Sayın Mustafa Çiftçi, birleştirici ve kaynaştırıcı bir yaklaşımla moral açıdan şehrimize, insanımıza, bürokrasiye sağladığı katkılarla inanıyoruz ki bundan sonra da hayırla yâd edilecektir.

Onun mütevazı kişiliği, istişareye önem vermesi, devlet adamlığının gerektirdiği vakarlı duruşu, halkın içinde olması, insanlara tepeden bakmaması, birleştiriciliği, devletin güler yüzünü temsil etmesi onun bu kadar çok sevilmesindeki en önemli saiklerdendir.

İlk göreve geldiği 6 Kasım 2018 tarihinden bu yana 4 yıl 9 ay süren valiliği süresince çizgisini muhafaza eden, sürekli halkın içinde, onların dertleriyle dertlenen, yılmadan, yorulmadan çalışan ve bu sebeple halkımızın gönlünde taht kuran Sayın Çiftçi inanıyoruz ki Erzurum’da da büyük hizmetler ifa edece ve çok sevilecektir.

Sayın Çiftçi’nin de veda mesajında belirttiği gibi Valilik görevi onurlu ve şerefli olduğu kadar büyük sorumluluklar ve fedakârlıkları bünyesinde barındıran bir vazifedir. Sayın Çiftçi, görev yaptığı yaklaşık beş yıllık sürede bu sorumluluğu büyük bir fedakârlıkla omuzlarında taşıdı. Şehir adına yapılacak her işte, her projede şehri yönetme sorumluluğunu üstlenmiş belediye başkanları, vekiller, rektör, sanayiciler ve sivil toplum kuruluşları ile kol kola, omuz omuza yürüdü, onlarla birlikte mesai yaptı, onlarla birlikte çabaladı. Biz onu hep kendimizden gördük. Hatta bizden daha iyi, daha duyarlı, daha çalışkan bir Çorumluydu.

Sayın Valimiz ile çok fazla çalışma şansım olmadı. Ancak Sayın Valimizle çalıştığımız iki yıl içinde edebiyat ve musiki ile olan iştigalim nedeniyle neredeyse hazırladığımız kültürel faaliyetlerimizde Sayın Valimizi ve kıymetli eşlerini her zaman yanımızda gördük. Desteklerine ve takdirlerine mazhar olduk. Kendisine çıkan kitaplarımı takdim ettiğimde, programlarda bestelerimi seslendirdiğimde, edebiyat yarışmalarında ödüller aldığımda Sayın Valimizin tebriklerine nail oldum. Hatta bu çalışmalarımdan dolayı şahsıma tevdi ettikleri teşekkür beratını, aldığım ödüller, plaketler, takdir belgeleri arasında en anlamlısı olarak kabul ettim.

İş yerimde yaşadığım sıkıntılar yüzünden Ankara’ya tayin istediğimde de sıcak ilgisi ve moral destekleri ile gönül hanemde müstesna bir yer edinen Sayın Valimizle gönül isterdi ki daha uzun yıllar birlikte çalışabilseydim. Her ne kadar bu isteğimiz gerçekleşmese de her fırsatta memleketime gittiğim için mutlaka yollarımız kesişti onunla. Her karşılaştığımızda ismimizle hitap edip hal ve hatırımızı sordu. Kendisine olan sevgimiz ve saygımız yaşadığımız müddetçe devam edecektir.

Sayın valimizin Erzurum gibi kadim ve büyük bir şehirde daha büyük hizmetler ifa edeceğine inancımız sonsuzdur. Onun bilgisi, görgüsü, tecrübesi, mütevazılığı, kadirşinaslığı, vatanperverliği, aldığı aile ve devlet terbiyesi, inancı ve gönül zenginliği bu inancımızın dayandığı en esaslı temellerdir.

Sayın Mustafa Çiftçi valimize Erzurum’da başarılar diliyorum. Rabbim yar ve yardımcısı olsun.