Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.82
Gram Altın
2433.83
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

05 Haziran 2012

Ve CHP topa girdi

Buna da şükür.

Türkiye'de siyaseti sağ'a, muhalefeti ise ulusalcı-Kemalist 'sol'a havale eden yapı biraz olsun sarsılıyor gibi.

Dersimli emekli SSK Müdürü Kemal Kılıçdaroğlu, nihayet metazori de olsa "İstemezükçü" politik kısır döngüyü kıracak bazı adımlar atıyor.

CHP'nin bugüne dek girmekten özenle kaçındığı bazı toplara girmeye başladığına tanık oluyoruz.

***

Deniz Baykal'a yönelik ahlaksız kaset komplosunun ardından "Baykal'dan sonra aday olmam" deyip birkaç saat sonra ise CHP Genel Başkanlığı'na "aday" olduğunu açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu "son"a yaklaştığını hissettikçe "Açılım" demeye başladı.

"Ergenekon'a ben de üye olmak istiyorum" diyerek sürekli Silivri'ye selam çakan, Katsayı adaletsizliğinin kaldırılmasını yargıya taşıyarak "Eski CHP" refleksi gösteren, ilkokullarda dağıtılan süte "Dağıtılmasın!" diyerek "Hayırcı" muhalefeti zirveye taşıyan Kılıçdaroğlu, nihayet "Yeni CHP"yi tekrar telaffuz etmeye başladı.

***

Sadece son bir haftadır Kemal Kılıçdaroğlu'ndan bugüne kadar duymadığımız cümleler işitmeye başladık.

Mesela Baykal'ın partiden kovdurduğu Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü partiye geri çağırdı.

Kürt sorunuyla ilgili yıllardır eleştirdiği "Açılım" topuna girmesi, sorunun çözümüyle ilgili konuşmak için Başbakan'dan randevu talep etmesi veya CHP adına Kürt sorununun çözümü için kamuoyuna 10 maddelik öneri sunması CHP'de çok önemli ve kritik bir sürece girildiğinin habercisi.

***

Gürsel Tekin'in partideki yöneticilik görevinden istifa etmesinin ardından iyice yalnızlaştığını hisseden Kılıçdaroğlu'nun yeniden ve ısrarla "Yeni CHP" demesini de bu gelişmelerle birlikte okumak lazım.

Çünkü Gürsel Tekin ve kadrosuyla özdeşleştirilen "Yeni CHP" kavramı, partinin politbürosunu oluşturan ve Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkanlık koltuğuna ittiren "Silivri" odağının tepkisini çekiyordu.

Ancak yalnızlaştığını ve ilk günlerde kendisine destek veren bu odağın Sarıgül ismine oynadığını hisseden Kılıçdaroğlu'nun bu oyunu boşa çıkarmak için yeniden kendi tezlerine daha çok ağırlık verdiği söylenebilir.

***

Kılıçdaroğlu'nun tüm bu atraksiyonlarının uzun vadede iktidara talip, memleketi kurtaracak bir CHP iktidarını öngördüğü için değil daha çok parti içine yönelik mesajlar taşıdığını zannediyorum.

Ama olsun, bu gelişmeler de az bir şey değildir.

"Açılım'a hayır!", "Yeni anayasaya hayır!", "Süte hayır!", "Ota hayır, bota hayır!" diyen bir CHP'dense demokratikleşme noktasında itici güç olacak "Yeni CHP", her halükarda eskisinden evladıru2026.