Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2394.69
BIST 100
10208.65
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Whatsapp’ta ''mesajlarım okunmaz'' demeyin!

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp her geçen gün kullanıcı sayısını arttırmaya devam ediyor. Gerek Türkiye’de, gerekse de dünyada bu uygulamaya birçok alternatif geliştirilse de Whatsapp’ın egemenliğini kaybettiğini söylemek mümkün değil. Nitekim istatistikler de bu durumu açıkça ortaya koyuyor.

Dünya genelinde 1,5 milyar Whatsapp kullanıcısı var!

Whatsapp dönem dönem ağır eleştirilere maruz kalsa da kendi alanını domine etmeye devam ediyor. 1,5 milyar kullanıcı her türlü gizlilik ve güvenlik riskine rağmen Whatsapp’tan asla vazgeçmiyor. Bu durumun altına birçok neden yatmakta… Kullanım ağının genişliği, kolay ses, görüntü ve belge iletimi, grup oluşturabilmeye imkân vermesi, yazışmaları yedekleme özelliği bu nedenlerden sadece birkaçı… Özellikle 1995 yılından itibaren gelişim gösteren ICQ, MSN, Yahoo Messenger gibi uygulamalar ortaya çıkmış; bu uygulamalar birden bire ve birden çoğa mesaj iletimini sağlamıştır. Bu uygulamaların görece çok daha kapsamlı ve gelişmişi olarak ifade edilebilecek Whatsapp; şimdilerde kendi kripto parasını üretmek için büyük çaba sarf etmeye başlamış…

Whatsapp, Bitcoin’e rakip mi oluyor?

Facebook ile Whatsapp’ın son dönemlerde kendi kripto paralarını üretme çalışmaları gerçekleştirdiği biliniyordu. Şirkete yakın kaynaklar ise Whatsapp’ın kripto para uygulamasının birçok alanda kullanılacağını ifade ediyor. Kripto para uygulamasının öncelikle Hindistan’da hizmete sunulacağı ardından tüm dünya geneline yayılacağı belirtiliyor. 200 milyondan fazla Whatsapp kullanıcısının Hindistan’da yer alması da bu tercihin altında yatan başlıca etmen… WhatsApp'ın kripto para biriminin Amerikan dolarına sabitlenmiş döviz kuru değerinde bir dijital para olacağı da sızan bilgiler arasında… Açıkçası giderek düşüşe geçen Bitcoin’in, Whatsapp’tan ne ölçüde etkileneceği de merak konusu…

Whatsapp’ta mesajlarımız okunuyor mu?

Çağımızda insanların merak duygusu şifrelerin çalınmasına, hesaplarının hacklenmesine, casus yazılımların yüklenmesine neden oluyor. Karşı taraftan bilgi elde etmeye yönelik yüklenen uygulamalar Whatsapp mesajlarının gizliliğini tehdit ediyor. Normal şartlarda gönderilen iletiler uçtan uca şifrelendiğinden dolayı herhangi bir kişinin izinsiz bir şekilde yazışmaları görüntüleyebilmesi mümkün değildir. Henüz iki cihaz arasındaki şifrelemeyi çözebilecek bir sistem geliştirilmemiştir. Fakat en büyük tehdidi illegal uygulamalar oluşturmaktadır. Bu uygulamaların telefona yüklenmesiyle birlikte yazışmalara erişim gerçekleşmektedir. Anlık bir şekilde yüklenen bu uygulamalar iletilerin karşı tarafa izinsiz bir şekilde aktarılmasına neden olmaktadır. Arkadaşların birbirlerini kontrol amaçlı bu tarz uygulamaları yükledikleri sıklıkla göze çarpmaktadır. “Bir telefonuna bakayım.” diyen arkadaşınız varsa cihazınızı ona verirken tekrar tekrar düşünün. Nitekim niyet okumamız mümkün değil!

Casus yazılımlardan kurtulmak mümkün!

Bu tarz yasa dışı uygulamalar telefonunuza yüklenmişse ve gerçekten şüpheleniyorsanız yapacağınız tek bir işlem var! Telefonunuza format atmak ve bilgisayar vasıtasıyla kullanılan WhatsApp Web’e tıklayarak “tüm bilgisayardan çıkış yap” demeniz gerekmektedir. Kişisel verileri güvende tutmak günümüzde oldukça zor; fakat imkânsız değil… Hem Android hem de IOS cihazlar üzerinden kullanılabilen casus yazılımlar bilgi hırsızlığını hedefleyenler için bulunmaz bir nimet, kullanıcılar içinse potansiyel bir tehdittir. Sürprizlerle karşılaşmamak, riske girmemek için bilinmeyen uygulamaları yüklememek ve telefonlarımızı kısa süreli de olsa başkalarına vermemek büyük önem arz ediyor. Dijital dünyada dikkatli olmakta fayda var!