Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Nisan 2012

Ya Menderes'in hakkı?

İ
[email protected]

Bir yol açılmıştır artık. Bir adım atılmıştır. Bir ülke Dersim'den 12 Eylül'e, Katsayı zulmünden kesintisize, Kur'an öğrenme yasağından 28 Şubat'a dek karanlık geçmişiyle utanarak yüzleşmeye çalışıyor.

İntikam, kin, rövanşizmden başka lügatinde kelime olmayanlara inat. Adalet, merhamet, yüzleşme, özür gibi kavramların gölgesinde atılıyor adımlaru2026

***

Bu heybe daha çok turp kaldırır. Hem de öyle çok ki.

Mesela atın bu heybenin içine şunları:

Madımak'ı, azınlıkları, 1915 olaylarını, faili meçhulleri, Ruhban Okulu'nu, 6-7 Eylül olaylarını, sürgünleri, tehcirleri, Sivas toplama kampını, Muğlalı olayını, Ağrı'yı, Zilan Deresini katliamını, yeryüzünün dört bir yanına hicret eden on binlerce başörtülüyü, işkenceden çıkıp soluğu dağda alanları, devletinin adaletine emanet edilip de tam tersi tacizine uğrayanları vsu2026

Heybenin yükü çok ağır. Ve daha sayamadığımız nicelerini de alacak esneklikte bir zulüm heybemiz var maalesef.

***

Sembolikmiş efendim. Olsun sembolik olsun. Daha düne kadar küçük dillerini gösterecek denli hançeresini yırtarcasına milletin yüzüne höyküren "kudretli"lerin hesap vermesi, sorgulanması, mahpus damlarında adalete karşı savunma hazırlamaları az bir şey midir?

***

Başbakan'ın dediği gibi "Paradan sıfır atılmasının imkansızlığı"na benziyor her şey sahiden de. Ona da inanmamışlardı, Dersim'den özür dileneceğine de, 12 Eylül'den ve 28 Şubatçılardan hesap sorulacağına da.

Bu işin dönemle, şahısla, intikamla ilgili olmadığını, adaletle, hesapla ilgili olduğunu da anlayamıyor bazıları. Oysa tüm mesele, sembolik dahi olsa bundan sonra cuntacılık yapacakların artık hadlerini bilmesi. Darbe yapmaya korkar bir haleti ruhiyeye sahip olması.

***

Mesela CHP müfettişi iken parti kurup Başbakan olan ve sonra eski partisindekilerin zihniyetine sahip darbecilerin kukla yargıçlarınca idam ettirilen Menderes'in de dosyası açılmalı!

27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle iktidardan indirilen DP Genel Başkanı ve Başbakan Adnan Menderes, Yassıada'da Milli Birlik Komitesi tarafından kurulan Yüksek Adalet Divanı'nca idama mahku00fbm edildi. Tutuklu iken yapmadık işkence bırakmadılar ona.

Tamam naaşı Yassıada'ki mezarından alınıp Topkapı'ya defnedilerek iade-i itibar yapıldı ancak onu sorgulayan, ona iftira eden, hakaret eden, idamından kısa süre önce prostat muayenesi yaparak aşağılayan darbeciler yargılanmadı.

Ölmüş de olsalar, sembolik de olsa Yüksek Adalet Divanı yargıçları ve 27 Mayısçı darbeciler, yargılanıp mahşeri vicdanda mahpus edilmeli.

***

Bütün darbelerle ilgili Meclis'te araştırma komisyonu kuruldu zaten. Menderes'in hayasızca çiğnenen hakkının-hukukunun sorulduğunu da görmeliyiz.

Solcu, sağcı, dindar, laik, Sünni, Alevi, Türk, Kürt bu ülkenin çocuklarının tepesine bir daha darbe inmemesi, geleceğinin bir daha karartılmaması için 27 Mayıs'ın da hesabı sorulmalı!