Dolar (USD)
32.16
Euro (EUR)
35.02
Gram Altın
2469.41
BIST 100
10158.63
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yabancı futbolcular yararlı mı?

Sporun özelde futbolda yurt dışından futbolcu getirmek serbest hale getirildi. Bunun faydalarını ve zararlarını enine boyuna tartışmak gerekir. Fiilen uygulamaya konulan bu futbolcu getirmeler her açıdan irdelenmesi gerekir kanaatindeyiz. Gelen futbolcuların kaç yaşında olduğu, kendi ülkelerinin ulusal takımlarında oynayıp oynamadığı, sağlık durumlarının ne durumda gittiği iyice araştırılması lazımdır. Kısaca futbolcunun dünü, bugünü, ayrıntılı olarak irdelenmelidir.

Başta büyük takımlarımız olmak üzere kulüplerimiz çoğu Avrupa'da konuk oyuncu alıyor. Bunun için çok miktarda para ödüyor. Maalesef bazı kulüplerimiz yarışırcasına çok para harcayarak yabancı oyuncu transfer ediyorlar. Oyuncuların çoğuna bakıyoruz ve yaşlı olduğunu söylemek mümkündür. Belki bu yaşlı oyuncularla Türkiye'ye de başarı elde etmek mümkündür. Ancak, bu başarıların geçici olacağını özellikle ifade etmek isteriz.

Yaşlı ve deneyimli futbolcular altyapıdan yerli Türk oyuncuların önüne geçeceğini tahmin ediyoruz. Zaten kulüplerimizin altyapıları yeterli değildir, yetenekli gençlerin önü açılmıyor. Yetenekli gençlerin sayısı ve imkanları kıttır. Rekabete dayanabilecek gençlerin sayısı ve kalitesinin yeterli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Sağlam bir altyapıdan yetişen gençle rekabet etmek zordur.

Çoğu yaşlı olan futbolcuların takımlarına ne katkı vereceklerini tartışıyoruz. Ancak, bu deneyimli oyunculardan gençlerimiz yararlanabilirler. Geçmişte bunun Hagi, Baliç, Sasu gibi örnekleri vardır. Hiç olmazsa konuk oyuncularımızdan bu anlamda yararlanma şansını elde edelim. Mesela Galatasaray'a gelen Alman oyuncu Lukas Podolski'den yararlanmak lazımdır. Diğer takımlara gelen konuk futbolcularda bu anlamda istifade etmek mümkündür.

Biz zaten öteden beri savunuyoruz ki, öğretmen özelliği olan futbolcular ve antrenörler transfer edelim. Bu sayede oyuncularımız ve yöneticilerimiz onlardan iş ahlakını ve disiplinini, profesyonelliğini, prensiplerini öğrensinler. Mesela yıllarca önce Galatasaray'a gelen Derwall isimli Alman antrenörden çok bilgi ve prensip öğrenmiştik. Derwall her zaman Türk Futbolcularına kol, kanat germiştir. Popescu gibi futbolcuyu da daima iyi duygularla anıyoruz.

Sevindirici habere de göz atalım. Arda Turan'la ilgili transfer haberini okuyoruz. Barcelona'ya transfer oluşunu zevkle izliyoruz. Ülkemiz adına kıvanç verici durum. Barcelona'ya en pahalı transferlerden birisidir. Bayrampaşa'da bir caddeye adının verilmesini olumlu buluyoruz. Keşke altyapımız ve anlayışımız çağdaş olsa da çok sayıda oyuncu yetiştirsek. Söylemek istediğimiz yaşlı oyuncuları transfer etmek yerine kendimiz oyuncu yetiştirsek daha iyi olmaz mı?

Bu arada Emre Belözoğlu Medipol Başakşehir'e transfer oldu. Başarılı bir futbol kariyeri olan Emre'ye başarılar diliyoruz. Zaman zaman öfkesini kontrol edemeyen Emre'nin bundan sonra daha dikkatli olacağını umuyoruz. Çünkü gençler onu dikkatle ve zevkle izleyip örnek alıyorlar.

Sonuç: "Yurt dışından gelen "öğretmen futbolculara, antrenörlere" daha çok ihtiyacımız var."