Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.83
Gram Altın
2440.20
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

20 Haziran 2023

Yapay zekâsız olmuyor

Hayatımıza bir giriş yaptı, o günden beri vazgeçilmezlerimizden oldu. Bilgisayarın veya bilgisayar kontrollü robotun, genellikle akıllı varlıklarla ilişkili görevleri yerine getirme yeteneği yapay zekâ ile tanışmamızdan bahsedeceğim. İnsanlara özgü entelektüel süreçlerle donatılan ve akıl yürütme, anlam keşfetme gibi geçmiş deneyimlerden yararlanarak kullanıcısına yardım eden bu sistemden geri dönüş yok. Hatta öyle ki gün be gün çalışma alanını genişleterek neredeyse hepimizi teslim aldı.

Yapay zekâ, bir insanın yapabileceği bazı işlerin daha hızlı bir şekilde yapılmasına imkân tanıyarak hayatımızı kolaylaştırdığı gerçektir. Elimizdeki telefondan başlayarak sıralarsak mı? Telefonunuzdaki sesli asistan, dil çevirileri, bazı sorularınıza öneriler, yol tariflerindeki navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-devlet, e-ticaret ve yardımcı robot uygulamalarıyla günlük hayatımızın içine girerek neredeyse sır diye bir şeyimizi bırakmadı. Öte yandan siber güvenlik ve savunma sanayi gibi stratejik çalışmalarda başrolü kapıverdi.

Bu sebeple birçok alanda karar alma süreçlerimizde yardımcımız yapay zekâ uygulamalarının sağlamış olduğu hizmetlere gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyacağımız aşikârdır.

Bunun hayatımızdaki etkisinin öneminden dolayı mesleğinin inceliklerini yapay zekâ yoluyla çözme başarısını gösterdiğini yakinen bildiğim Ayhan Bozkurt üşenmemiş yapay zekâ asistanını karşısına alıp sohbet etmiş. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde uzman kütüphaneci olarak çalışan Bozkurt’la kütüphanede çocuklara yönelik açtığı atölyelerde yapay zekânın bir dalı ile buluşturmaktadır. Onun asistanla yaptığı görüşme notlarını da kitap haline getirdiğini görünce geçtiğimiz hafta iş yerinde ziyaret edip birlikte vakit geçirdik.

Verimli, üretken bu kütüphanecimizin diğer kütüphaneci meslektaşlarına örnek olacak ‘Yapay Zekâ ile Sohbetler’ adını taşıyan kitabında ele aldığı konularda Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların dikkatini çekeceğine inanıyorum.

Yapay Zekânın ne olduğu konusunda anlaşılabilir bir dil kullanan Ayhan Bozkurt çalışmasının odak noktasına yapay zekâ ile kütüphanelerde neler yapılabileceğini oturtmuş. Birçok alanda kullanılan ve hızla gelişimine devam eden yapay zekânın toplumun gelişmesi açısından artısı olduğunun da altını çizmiş.

Ülkemizin özellikle otomotiv, sağlık, finans ve eğitim alanlarında diğer ülkelerle yarışını sürdürmesi için bu teknolojiyle iştigal edenlere açıktan destek verilmesi gerekmektedir. İnsanların hayatlarını kolaylaştıran bu teknolojinin doğru bir biçimde yönetilmesi de önemlidir.

Hemen hepimiz aklımıza takılan bir mevzuda bilgilenmek için internetten yardım istiyoruz. Onun veri kaynağından gelen bilgileri tarayıp bizim istifademize sunmasından memnun kalıyoruz. İşte Ayhan Bozkurt’ta yapay zekâ asistanıyla soru-cevap şeklinde detaylı bir görüşmesini derlemiş bu kitapta. Umarım yapay zekâ hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlere rehberlik eder.

Ne diyelim? Yazar ön sözünün sonunda “Keyifli okumalar dilerim” demiş. Bize düşen böylesi bir kitabın okunmasını tavsiyedir ve’s-selam.