Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


YAZ AYLARINA DAİR OKUMA LİSTESİ

Yaz ayları dinlenme, insanın kendisine doğru sakin bir hal ile yürümesi gibidir adeta. Yaz mevsimi rehavet, durgunluk, bezginlikle günlerimize aksa da , kesintisiz bereketli zamanlar, uzun yaz günleri, kısa yaz gecelerinin serinliğiyle eşsiz okuma duraklarına taşınırız. Bu bereket kuşanmış vakitleri okumanın zenginliğiyle donatarak, kış aylarının kısa günlerine inat uzun yaz günlerinin kıymetini bilmektir okuma aşıklarına düşen. Bu aşka düşenlere tavsiye kitaplar:

1. Yaz mübarek Ramazan ile başladı. Ramazan ayı hayat rehberimiz, yaşam reçetemiz olan Yüce Kur'an' la daha çok hemhal olmamız gereken kutlu vakitlerin sığınağı gibidir. Bu ayın feyzinden ve bereketinden ziyadesiyle faydalanmamız için öncelikleKur'an'ı anlayarak, ruhumuza indirerek, anımıza ayet ayet nazil olabilecek duyarlılıkla okumamız gerekiyor.

2. Yine Ramazan ayı münasebetiyle günde bir hadisi şerif dahi olsa okuyarak Efendimiz 'in güzel ahlakına, arınmış yaşantısına bir nebze de olsa yaklaşmamız gerekiyor. Hadis Kitaplarından, sağlam kaynaklarla bize ulaşan herhangi birisi bizim başucu kitaplarımızdan olmalı.

3. Oldukça bereketli yazınsal hayatına yeni kitaplar eklemek de gecikmeyen Ali Haydar Haksal, Sahabe Efendilerimizi seri şeklinde yazarak siyer-i roman halinde okuyucu ile buluşturdu Semerkant yayınları vasıtasıyla. Bunlardan birisini ısrarla tavsiye ediyorum. Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman, Hz. Ali, hepsi de okunabilir.

4. Dağınık muhayyilelerle geçmişten güç alarak, geleceğimizi onarma telaşındayız. Zor günler yaşıyoruz. Kayıplar, elimizden akıp gidenler, manevi ve maddi duraklardaki nice sorgulamalar. İşte tam da bu günler de tekrar okunacak bir incecik ama hikmetle sarmalanmış " Yokuşa Akan Sular" Mustafa Kutlu'nun klasikler arasında yerini almış hikaye kitabını aşkla tavsiye ediyorum.

5. Son zamanlarda İslam Sanatlarına genel bir bakış açısıyla yazdığı kuramsal kitaplarla dikkatleri üzerine çeken Ömer Lekesiz' in tekrar elime aldığım ve Hacca, Kudüs'e gidenlere mihmandarlık edecek derecede kuşatan " Sevgilinin Evi" kitabını gerçek evini arayanlara yol gösterici olarak tavsiye ediyorum.

6. İlmek ilmek yazdığı eserlerle hikayemizin özüne inerek, öykünün sırlarını ifşa eden, emektar yazar Necip Tosun yine yılların semeresi olabilecek eşsiz kaynak bir kitapla okuru selamladı. " Doğunun Hikaye Kuramı" edebiyat okurlarını bekliyor.

7. Hemen yanıbaşımızda patlayan bombalar, sönen ocaklar, kaybolan halklar ve yanan Ortadoğu. Bu yangına duyarsız kalmayan ve son eserlerini ısrarla bu konu üzerine odaklayan Cemal Şakar' dan " Portakal Bahçeleri" boğazınız düğüm düğüm okuyacağınız öykülerle yüreğinizi bekliyor.

8. Yaz biraz da yola revan olmak, yolcu olmak, seyahate çıkmak demektir. Yolu anlamlandırarak yürüyenlere Osman Bayraktar'ın 'Yol Hakkı' kitabını önerebilirim.

9. Sırada iki roman var; Ümit Aktaş'ın bu günü anlamlandırmada önemli bir yol gösterici, bir dönemin aynası ince duyarlılıklarla yazılmış, " Kitabevi" romanı ve genç yazarlarımızdan Yasemin Karahüseyin'nin, coşkun ve gizemli bir dil, geleneğe yaslı ama o denli de heyecan barındıran "Zan" romanı yaz okurlarını bekliyor.

10. Sezai Karakoç'un şiirleri, Rasim Özdenören' nin hikayeleri, Atasoy Müftüoğlu'nun denemeleri, Hasan, Aycın' nın hikmetli romanları, İsmet Özel'in Tahrir Vazifeleri, Sadık Yalsızuçanların öyküleri ve pek çok yerli, yabancı yazarın öykü ve romanları var. Ama on kitap çoktan bitti. Bereketli okumalar dileğiyleu2026

Selvigül Kandoğmuş Şahin