Dolar (USD)
32.38
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2432.87
BIST 100
9970.75
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yeni Ateşli Silahlar Kanun Tasarısı Üzerine

Ülkemizde silahlanma aleyhine yoğun bir kampanya sürdürülmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bu yüzden, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da köklü değişiklikler öngören bir yasa taslağı hazırlamış. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in talimatı ile hazırlanan taslak, ilgili kurumların görüşünün alınmasının ardından TBMM'ye sunulacakmış.

Bu tasarıya göre sağlık raporu ve sabıka kaydı yeterli olmayacakmış. Tasarı yasalaşırsa silah ruhsatı alınması zorlaştırılacak, silah almak isteyenler 7 ila 10 gün sürecek bir eğitim programına tabii tutulacakmış. Silah ruhsatı almak isteyenler, eğitim programı boyunca aralarında psikolog ve sosyologların da bulunduğu uzmanlarca izlenecekmiş. Ruhsat almak isteyenlere ciddi psikolojik testler uygulanacakmış. Uzmanların "silahlanamaz" dediği kişilere ruhsat verilmeyecekmiş.

Alkol ve uyuşturucu madde tesiri altında silah taşıyan kişilere yönelik de önemli yaptırımlar geliyormuş. Taslağa göre; alkol ve uyuşturucu madde etkisi altında silah taşıdığı tespit edilen kişilerin silahı elinden alınacakmış. İhlalin tekrarlanması durumunda, ruhsat iptal edilebilecekmiş. Taslakla av tüfeği alma yaşı da 18'den 21'e çıkarılacakmış. Şu anda 21 yaşını dolduran kişi tabanca, 18 yaşını dolduran ise av tüfeği alabiliyormuş.

Bu tasarı hakkında görüşlerimi birkaç yazı halinde belirtmek istiyorum:

u00b7 ABD'de silahlanmanın büyük bir problem olduğu, mevcut silah lobisinin ülkeye büyük zarar verdiği doğrudur. Bu yüzden Başkan Obama silahlanma aleyhine bir kampanya başlatmıştır. Ancak orayla ülkemizi karşılaştırmak, elmayla armutu karıştırmak gibidir. Çünkü ABD'de silahlanma bir hak ve özgürlük olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde böyle bir durum söz konusu değildir.

u00b7 ABD'de bahsettiğimiz gibi imalatçılar, avcılar, hobiciler, siyasi fırsatçılar ve devletin özgürlükleri kısıtlamasını engellemek için silahların gerekli olduğuna inanan fanatik bir kesim mevcuttur. Son derece aktif olan bu fanatikler Amerikalı Silah Sahipleri adında bir grup tarafından temsil edilmekte ve son derece zararlı faaliyetler yürütmektedir. Türkiye'de açıktan silah taraftarlığı yapmaya cesaret edecek lobi veya grup yoktur.

u00b7 Yine ABD'de silah lobisinin hedefi gençlerdir. Uzmanlara göre; güvenli ve kontrolü bir ortamda bile gençleri silahlarla tanıştırmak belaya davetiye çıkarmaktır. Gençleri silahların tehlikesinden korumak elbette önemli bir görevdir.

u00b7 Aslında bazılarının iddia ettiği gibi silahlanma sadece karşı tarafa saldırmaya yönelik olarak değerlendirilmemelidir. Silah taşımada öncelik kendini koruma amaçlıdır. Yani saldırganı vazgeçirme ve tehlikeli eyleminden caydırma hedefi ile silah bulundurulmaktadır.

u00b7 Sonra yapılan çalışmalara göre ateşli silah kullanarak yaralama veya öldürme eyleminde bulunanların genelde ruhsatsız silahlarla bu eylemi gerçekleştirdikleri istatistiklerce gösterilmektedir. Adli Tıp Kurumu'na ateşli silah kullanmaktan gelen 98 olgunun 81'inde ruhsat yoktu (* ) .

u00b7 Diğer bir husus ise insanları silaha düşkün olan ülkemizde, ruhsat zorlaştıkça ruhsatsız silahlara doğru eğilim artacağı gerçeğidir. Yani ruhsatın zorlaştırılması kaçak silahların yaygınlaşması anlamına gelmektedir. Aslında silahta ruhsatın ölüm ve yaralama olaylarını artırmadığı, aksine azalttığı bir gerçektir.

u00b7 Sağlık raporunun gerekli olduğuna inanmadığımı da belirteyim. "Ateşli silah kullanabilir" raporunu veren tam teşekküllü sağlık kurulunun 10 yıldan fazla başkanlığını yapmış biri olarak bunun gereksiz olduğunu iddia ediyorum.

u00b7 Ancak sabıka kaydı aranmalıdır ve gereklidir.

u00b7 Silah ruhsatı almak isteyenlerin 7 ila 10 gün sürecek bir eğitim programına tabi tutulması da gereksiz ve saçmadır. Bu kişiler silah almak isteyenlere ne anlatacaktır? Silahlanmak isteyenlerin bu kadar süreyi boşa geçirmeleri kesinlikle yanlıştır. Böyle kanun olmaz. Eğer silah verilmek istenmiyorsa, zorlaştırılarak vazgeçirilmek amaçsa "ruhsat vermiyoruz" denmesi daha uygundur.

u00b7 Av tüfeği ruhsatı alma yaşının 18'den 21'e çıkarılması çok isabetlidir. Çünkü psikiyatrik hastalıklarda ve kişilik bozukluklarının ortaya çıkmasında 18'den 21'e kadar olan yaş dönemi çok önemlidir. 21'de rahatsızlığın veya kişilik bozukluğunun oturması ve anlaşılması söz konusudur.

u00b7 Alkollü halde silah taşınamaması, taşınması durumunda ciddi yaptırımların olması yine çok isabetlidir. Bu maddeyi tasarıya koyan uzmanları tebrik ediyoruz.

Diyeceğim o ki, silahlanma aleyhinde bulunmak kolaydır. Ancak bazı riskleri de vardır. Gelecek haftalarda bu konuda başka yazılar da kaleme almak istiyorum.

__________________________________________________________________________________

(*) Ateşli Silah Kullanımı ve Adli Psikiyatri. Sefa Saygılı, Işıl Uğurad ve Ekrem Kuşkonmaz. Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Dergisi, Yıl: 2009, Cilt: 7, Sayı: 1, Sayfa: 9-16.