Dolar (USD)
32.23
Euro (EUR)
35.16
Gram Altın
2477.34
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


YİNE BONZAİ BEL\u00c2SI

Bonzai ile ilgili yazımı Milat Gazetesi'nde okuyan Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde klinik şefi olan bir dostum aradı ve şöyle konuştu:

"Evet bonzai felaketinin önemli hususlarını yazmışsın. Ama bir de psikiyatri hastanelerini ilgilendiren yönü var. Bonzai psikiyatrik hastalıkları adeta patlatıyor. Eğer kişi akıl hastalığına yatkınsa bonzai kullanmakla ortaya çıkarıyor. Rahatsızlığı varsa şiddetleniyor, kontrolü güçleşiyor. Psikiyatrik problemi yoksa bile ortaya davranış bozuklukları gösteriyor. Aşırı hasta artışı mevcut bonzai yüzünden. Hatta hastaneye yatan her üç kişiden birinin bonzai kullandığını görüyoruz."

Bonzai kullanıldığı nasıl anlaşılır?

Gerçekten bonzai davranış bozukluğuna yol açıyor. Eğer genç evladımızda son zamanlarda ruhsal ve davranış anlamında bir saldırganlık, hırçınlık, agresiflik varsa; zayıflama, gözlerinde kanlanma, uyku saatlerinde kayma bulunuyorsa, fazla miktarda para harcamaya başlamışsa, çalıştığı işyerinde veya öğrenciyse okulda problemler yaşıyorsa, adli sorunlar ortaya çıkıyorsa bonzaiden şüphelenmemiz gerekir.

Bonzai öyle bir made ki kişiyi sinirli ve gergin hale getiriyor, kişi zorlukla ve birkaç günde sakinleşebiliyor. Önce sahte bir enerji ve mutluluk hissi, gereksiz gülmeler, kendini rüyada gibi zannetme, cinsel istekte artış gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa da sonra yorgunluk be bitkinlik, bulantı, kusma, sersemlik hissi, hatırlama zorluğu, konuşmada güçlük, çarpıntı, durgunluk, sakarlık, halüsinasyonlar, ağız kuruluğu, iştah azalması görülüyor. Bu sefer tekrar madde almaya ihtiyaç duyuluyor.

Bonzai tüketimi hızla artıyor

4 sene önce bonzai kullanımından yakalanan çok azken şu an on binleri bulmuş durumda. 2014'ün ilk 6 ayında emniyet 141 kilo (bunun 84 kilosu Marmara bölgesinde olmak üzere) bonzai ele geçirmiş ve bu rakam hızla da artıyor.

Bonzainin özellikleri

Şimdi de bonzainin ne gibi özellikleri var, onları aktaralım:

u00b7 Bonzai sentetik kanabinoiddir. Yani esrar değil sentetiğidir. Esrar veya bitkisel ürün gibi sunulsalar da gerçek olan bitki parçaları üzerine püskürtülmüş fare zehiri dahil birçok kimyasallardır.

u00b7 Ucuzdurlar, maalesef ulaşmak kolaydır. İnternet dahil birçok yerden alınabilmektedir.

u00b7 Kimyasal olarak farklı olduklarından madde tarama testleriyle tespit edilememektedir. Bu sebeple düzenli idrar takibi gerektiren ehliyet, denetimli serbestlik, adli tıp vb durumlarda zorluklar ortaya çıkmaktadır.

u00b7 Kullanılan ürünün içine hangi bileşik veya maddelerin karıştırıldığı bilinmediğinden ve devamlı değiştiğinden alışılagelmiş bulgulardan farklı belirtilerle karşılaşılabilmektedir.

Tedaviye gelince

En başta zorlu bonzai kullanaların tedaviye istekli olmadıklarıdır. Son zamanlarda çok sayıda anne arıyor ve çocuğunun bonzai kullandığını, ne yapması gerektiğini soruyor. Muayeneye getirmelerini istediğimde kabul etmediklerini söylüyorlar. Kişiler tedavi olmaya isteksiz ve hazır değil. Anneler çaresiz bu yüzden.

Bonzaiden koruyucu tedbirler almak çok önemli hale geliyor. Bunda da ailelere, yerel yönetimlere, dernek ve vakıflara büyük görevler düşüyor.