Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.69
Gram Altın
2392.94
BIST 100
10276.88
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

06 Haziran 2018

Yusuf Tekin'i doğru anlamak

30 Mayıs günü Büyükşehir Öğretmenevi ve Aksam Sanat Okulu konferans salonunda bir toplantı yapıldı. Toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin Bey ile birlikte, İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, Destek Hizmetleri Genel Müdür Salih Ayhan, Yükseköğretim ve Yurt Dışı Eğitim Genel Müdürü Bülent Çiftçi, İnşaat ve Emlak Daire Başkanı Özcan Duman'ın yanı sıra onlarca eğitimci katıldı.

Program, değerlendirme toplantısına şeklinde yapıldı. Amaç sahada olan eğitimcilerden eğitim sisteminin uygulanması ile ilgili gelen önerileri Bakanlık yetkililerin dinlemesi, varsa soruları cevaplamaları ve şikayetler hakkında gerekli tedbirleri almaları şeklindeydi. Katılımın oldukça yoğun olduğu programın sonunda hem Bakanlık yetkililerinin memnun olduğu hem de katılan eğitimcilerin memnun bir şekilde ayrıldıklarını gördüm. O güne dek Destek Hizmetleri Genel Müdürü Salih Ayhan Bey dışında heyetteki hiç kimseyle herhangi bir temasım olmamıştı. Dolayısıyla ilgili heyetle ben de ilk defa tanışıyordum.

Dikkatimi çeken birkaç husus içerisinde en önemlisi, basından ve medyadan görebildiğimiz kadarı ile vakurluğunu ve ciddiyetini gayet son derece koruyan Yusuf Tekin'in oysaki bir o kadar da esprili ve mizahi bir üsluba sahip olduğu. Her cümlesi insanın yüzünde tebessüm uyandıracak mizahi dili ve her konuşması esprili ifadelerle dolu olmasıydı.

Zaman zaman farklı okullar farklı eğitimcilerle bir araya geliyorum. Dertlerini sıkıntılarını dinliyorum. Tavsiyelerini alıyorum. Görebildiğim kadarı ile eğitim camiasının birçok neferi Yusuf Tekin'in yanlış işler yanlış politikalar yaptığını düşünüyor. Doğrusu ben de kısmen öyle düşünüyordum. Yalnız kendilerini yakından dinledikçe, sordukça, cevapları aldıkça öğreniyorsunuz ki basının yanlış yönlendirmesi var. Oysaki Sayın Tekin ve ekibi bilimsel çalışmaları, akademik zekayı Milli Eğitim camiasına oturtma gayreti içerisindeler. Üstelik kendi şahsına yönelik yapılan eleştirileri ciddiye alıp, diğer taraftan şevkini kırmadan ve moralini bozmadan çalışmalarını yürütüyor. Hem muhatabı olduğunuz yaklaşık bir milyon eğitimcinin eleştirilerine maruz kalacaksınız hem de bir milyonu etkileyecek politikalarınız üzerinde doğru bildiğiniz çalışmaları yapacaksınız kolay bir durum değilu2026

Öğretmenler ile Bakanlık yetkilileri arasında sağlıklı iletişim kurabilecek kanalların olmadığı, iletişimi sağlamak amacıyla özel bir iletişim kanalının kullanılması gerektiği inanıyorum. Zira Bakanlık yetkililerinin Sözleşmeli Öğretmenlik Uygulamasına ve Sınavsız Liseye Geçiş Sistemi'ne neden geçtiklerini hepimiz farklı biliyorduk. Basından yanlış bilgilendiğimizi gördük, doğru bilgilendirilmeyi ilk defa orada öğrendik.

Yusuf Tekin'in sorulara verdiği cevaplar, katılımcılarla yaptığı istişareler sürecini gözlemlediğimde gördüm ki, kısa vadeli politikalar değil, uzun vadeli ( en az 3-5 yıllık) politikalar belirleyip ekibiyle beraber çalışıyorlar. Yani bugünü değil, en az 3-5 yıl sonrasının da hesabını yapıp çalışmalarını yürütüyorlar. Buradaki amaç hem anlık verilecek kararlar ile mağduriyetler oluşmasının önüne geçmek hem de uzun vadeli reformlarla sorunlara kalıcı çözümler üretmek.

Böyle güçlü bir vizyona ve kalıcı bir öngörüye sahip bir bürokrat için geçtiğimiz günlerde "Sürekli bakanlarla gerilim yaşıyor, görevden alınacak" şeklinde asparagas haber yapılmasını doğru bulmamakla birlikte, kınıyorum. Yusuf Tekin Milli Eğitim camiası için büyük bir değer. İyi niyet, samimiyet ve tevazu ile iş yapan bürokrat ve devlet adamlarına ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. İnsanız, elbette hatamız kusurumuz olacak, olmaması anormal olur. Yalnız bunları köşemden yazıp alenen kamuoyu ile paylaşmayı doğru bulmuyorum. Bunun yerine Sayın Tekin uygun görürlerse hem dışarıdan bir gözlemci olarak eksik gördüğüm noktaları kendilerine iletmek hem de 10 yıla yakındır eğitim üzerinde yazılar yazan, kitap yazan(Entelektüel Eğitim), yerel ve ulusal TV kanallarında eğitim üzerine konuşmalar yapan biri olarak eğitim politikalarımıza katkı sunacak şekilde taslağını hazırlamış olduğum raporu özel olarak kendilerine sunmak isterim.