Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

14 Mart 2016

Zamanda ve Hayatta Mutasarrıf

Bu sefer de 'akademik' bi şeyler çiziktirelim azizim. Malum zevat teröre, tedhişe 'imza' vermekten fırsat bulup zaman ayıramadığından, iş bize kadar düştü, ne çare!
Hem, tam da onlara hitap ederken, hem, her kim isterse istifade edebilir. Kısmeti kadar elbet cancağızım.
Şu var ki, 'gavurdan' alıntılayacağız mecbur. Dedik ya, bizimkiler, daha doğrusu bizden görünenler bu tür işlere tenezzül etmeyip daha 'ulvi' işlere adandıklarından biz de 'eloğluna' bakar olduk!
Neyse efendim, Colorado Üniversitesi 'akademisyenleri', özellikle 'yaratıcılığı' engelleyen hususları, ki burda bizim 'imzacıların' iştigallerini hesaba katmadan, şöyle tasnif ve tertip etmişler.
1- Nerden başlıyacağını bilememek!
Çözüm : Bir sıralama oluşturup hedefleri ve gerekli zamanı belirleyin. Belki engelleri de bu müsveddeye ilave etmenizin faydası olurmuş.
2- Zamanı idare etmek.
Çözüm : Bir mesele üzerinde zaman harcarken 25 dakika iyi ve verimli olur. 3-5 dakika ara vermeden ve de daha iyi hissetmeden tekrar o meseleye dönmemek lazım. Eğer mesele üzerinde bu şekil 4 defalık tasarrufunuz olmuşsa, arayı 15-20 dakika yapmak lazımmış. Bir hafta sonunda geriye baktığınızda ortaya çıkan netice size yol gösterecek ve keyfiyet ve kifayetinizi anlamınızı sağlıyacakmış.
3- Acil sonuç beklentisi.
Çözüm : Aynen zayıflamak isteyen birinin vaziyeti gibi hemen netice beklentisi safdillik olacağından sabırlı olmalı, hem kaydedilen ilerlemeyi hem de eksikleri belirlemeliymiş.
4- Yanlış ödeve çalışmak.
Çözüm : Öncelikleri ve ehemmiyet sırasını tespit ederek zamanı buna göre tasarruf etmeli ve mühim olan eğer zorsa onu da kendi içinde zamana bölüp üstesinden gelmeliymiş.
5- Korku.
Çözüm : Bunun tabii olduğunu unutmadan gerçekliliğini ortaya koymalı, yapabilirlilik sıralmasını kolaydan zora doğru tesbit etmeli ve o şekilde üstesinden gelmeliymiş.
6- İçinizdeki çatışma.
Çözüm : Korkuya benzer tabii bir hisle meselenin gerek sıralamasında gerek kendi içinizde hangisinin size göre başarılı olabileceği endişesine karşı oturup sonunu beklemektense önceden tedbir almalıymış.
7- Devamlılık sıkıntısı.
Çözüm : Yine insani olarak anımız anımızı tutmadığından, bazan pek hevesli bazan da zıttı davranırız. Bu durumları belirleyip çalışma zamanlarını hevesli olduğumuz zamana getirmeliyiz. Ama bu hevesli zamanın süresi işimiz için yeterli olmayabileceğinden, bir 'alışkanlığa dönüşen zaman aralığı' belirleyip işin en azından ayrıntı kısmını o zamana havale etmeliymişiz. Tabii iş sıkışık durumda ise bu sefer o 'alışık zamanı' daha uzun ve daha iyi kullanmak da kaçınılmaz oluyormuş.
8- Fazlaca müsait olmak.
Çözüm : Hani 'ne zaman istersen ben müsaitim' sözüne karşı evvela kendi içimizde gün içinde belirli saatleri işimize tahsis etmeliymiş.
9- Sıhhat zafiyeti.
Çözüm : Heralde en basit ifadesi "Sağlam kafa sağlam vücudta bulunur" olacaktır. Yani iyi beslenme, iyi uyku, iyi idmanmış.
10- Ve son olarak 'şevk zafiyeti'.
Çözüm : Ödülmüş bunun çözümü. Araştırmalara göre insanı cezadan ziyade teşvik eden ödüllendirmek ve dahi bunun küçüğü büyüğü olmadan her başarıya ödül vermek bir sonraki aşamada daha iyi sonuç veriyormuş. Hasılı, kendinizce belirlediğiniz ölçülerde başarınızı ödüllendirin anacığım.
Evet, 'Kişisel gelişim!'şeysi türü 'keriz tuzağından' ziyade daha aklı başında icablar, ne dersiniz?