Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Yeni Dinamizm Sergisi ile yaralar sarılıyor

Ülkemizin yaşadığı deprem hepimizi derinden yaraladı. Asrın felaketi olarak tanımlanan depremle binlerce canımızı kaybettik. Güneydoğu’daki kadim şehirlerimizin belli bölgeleri enkaz yığını haline geldi. Yüreklerimiz yandı, kahrolduk, günlerce, gecelerce ağladık. Büyük ve aziz bir millet olarak, sonra silkindik ve kendimize gelmeye çalıştık. Kayıplarımız var, acılarımız var evet ama umudumuz da var diyerek yollara düştük. Herkes elinden ne geliyorsa onu yapmaya çalıştı. Millet olarak yine kendi yaramazı kendimiz sarmanın derdine düştük ve var gücümüzle depremdeki kardeşlerimize maddi manevi derman olmaya çalıştık. Kolay olmayacak, uzun soluklu bir yardımlaşma, dayanışma bizleri bekliyor. Ama Rabbim derdi vermişse dermanını da verir, dayanma gücünü de verir. Şimdi yaraları sarma, kayıpları bulma, depreme dayanıklı bir mimarinin izini sürerek yeniden inşa zamanları. Gönüllerin de yıkıldığı zor günlerde kardeşlerimizin kırgın, yaslı yüreklerine de çare olma zamanları.

Kutlu Anadolu toprakları direnciyle, acılardan sonra dirilten nefesiyle, tozun ve dumanın içinden çıkan yaşam umuduyla bizimdir. Bizler daima umutla, yıkılanları imar etmeye, geride kalanların emanetini omuzlamaya, Rahman’a kavuşan şehitlerimizin yasını tutmaya çalışacağız. Acımız büyük ama umudumuz daha da büyük. Birlik ve beraberliğimiz daha da büyük. Ülke olarak yaşanan tüm acılara ortak olmaya çalıyoruz. Herkes gücü neye yeterse o şekilde yardımlar yapmaya çalışıyor. Bu millet asırlardır, hâmi olmuş. Nice acılar yaşamış da olsa her daim coğrafyanın yetimlerine koşmuş. Arakan’da, Filistin’de, Mora’da, Etiyopya’da, Bosna’da kıyılan, yok sayılan ümmetin her daim yanında olmuş. Dimdik, kavi ve güçlü yüreğiyle, kardeşlerinin yaralarını sarmıştır yıllardır.

Şimdi yeniden küllerimizden doğma zamanı. Bu kutlu millet, yaralar saran, yardımlara koşan, kardeşlerine hâmi olan bu güzide millet yeniden ayağa kalkacak daha güçlü, daha gümrah umutlarla. Türkiye Cumhuriyeti olarak, birlik ve beraberlikle, tüm Türkî Cumhuriyetlerinin dayanışması, Müslüman ülkelerin yardımı ve desteği ile ve en çok da kendi kendimizi onararak, inşa ederek, yaralarımıza şifa ile yeniden inşa olacağız, yeniden güçlü Türkiye olarak ayağa kalkacağız. Bu güç, bu iman, bu kardeşlik dayanışması bizde var.

sergi1 (1)_98060c94fe69413ca6c7a692c344a0f5.jpg

İlhami Atalay hocamız mihmandarlığında, evladı gibi gördüğü kıymetli öğrencileri Cemal Toy ve İsmail Hakkı Gurbetçi hocalarımızın büyük desteğiyle Yeni Dinamizm Sergisi, Esenler Belediyesi, Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde buruk bir sevinçle açıldı.

“Yeni Dinamizm Sergisi, coşkulu bir birlikteliğin, karşılıklı vefanın, kendini tekrar etmeyen bir devinim içerisinde var olmanın ve yer bulmanın tezahürüdür.

Sergi, ismini İlhami Atalay’ın 1984 yılında sanatta yeni yollar hedefleyenlerle birlik olmak, çekirdek bir sanatçı grubu oluşturmak, özellikle de o dönemin tek yönlü sanat anlayışına yeni ve yerel bir vizyon sunmak amaç ve heyecanıyla kurduğu Dinamizm Hareketinden alıyor.

Dinamizm; geleceğin sanatkârlarına üstün bir bilgi birikimiyle duygularını şuurlu bir şekilde beslemeleri, ilhamlarını komplekssiz ve özgüven içerisinde yönlendirmeleri, yeni usul ve teknikler geliştirerek geleceğin sanatını oluşturmaları için yollar açma hedefiyle kurulmuştur.

Yeni Dinamizm Sergisi, usta çırak ilişkisi içerisinde yetişmesine rağmen kendi tarzlarını oluşturarak ustalık kazanmış sanatçıların eserlerini bir arada sunmasıyla nesiller arası etkileşimi ve değişimi görünür kılıyor. Henüz yolun başında olan genç sanatçıların eserleri; başlamanın değerliliğini, yolda olmanın değerliliğini ve gelişimi etkileyici şekilde hissettiriyor” diye anlamlı ifadelerle başlıyor katalogdaki sergi sunuş yazısı…

Bu anlamlı sergiyle, önde yürüyen ustaların sanatsal birikimlerini nasıl cömertçe paylaştıklarını, alçakgönüllüce, erdemlice, kendi toprağının sesi ve nefesi olarak anlamlı aktarımına şahit olacaksınız. Anadolu topraklarından aldığı ilhamla köklerine sadık, evrensel duyarlılıkla sarmalanmış sanatın sürekli gelişerek, kendini yenileyerek zenginleşmiş dinamik hikâyesine şahitlik edeceksiniz.

Sanatın çınarı İlhami Atalay’ın, Yeni Dinamizm Manifestosunda, 75 yıllık hayat yolculuğunun anlamlı, soylu, erdemli duruşuyla kendi olma mücadelesini, kadim tarihine, medeniyetine yaslı ilhamla, ortaya koyduğu sanat anlayışını müşahede edeceksiniz. Usta ressam İlhami Atalay’ın eşsiz çalışkanlığıyla, üretkenliğiyle, dinamikliğine, verimliliğine, cömertliğine ve paylaşmadaki büyük tevazuuna şahitlik edeceksiniz. Oportünist bir sanat anlayışının hâkim olduğu günümüzde yıllardır dik ve vakur duruşuyla kendi olma mücadelesi veren bir sanatçının varlığını yakından göreceksiniz. Ayrıca her daim oluşturduğu, ortaya koyduğu sanatını, Büyük Sanatkâr diyerek her daim dua ve hayret ile yöneldiği Rabbini bilerek, duyumsayarak, hayret makamında, kulluk şuuruyla nasıl inşa ettiğinin biricik hikâyesini görmüş olacaksınız.

9 Mart Perşembe akşamı açılan Yeni Dinamizm Sergisi’nde sergilenen eserler, 17 Mart, Cuma akşamı yapılacak olan Bağış Müzayedesi ile sanatseverlere sunulacaktır. Sergide yer alan, 38 ressamın, 75 eseri sergilenerek açık artırma ile online satışa sunulacaktır.

Bu kampanya kapsamında toplanan bağışlarla, Ulusal Ahşap Birliği, AFAD ve Yerel Yönetimler işbirliğiyle depremzedelere Ahşap Afet Barınma Üniteleri inşa edilecek inşallah.

Bağış müzayedesinden elde edilecek olan gelirle, Ulusal Ahşap Birliği’yle yapılmış olan bir protokolle, Hatay'ın Payas ve Dörtyol ilçelerinde AFAD koordinasyonuyla ahşap afet yaşam üniteleri kurulması için yola çıkıldı.

Ulusal Ahşap Birliği Derneği, 2000 yılında, çatısı altında, akademisyen, mimar, mühendis ve üretici ve uygulamacı şirketleri bir araya getirmiş bir kurum. Derneğin amacı, ahşabı daha iyi tanımak, tanıtmak ve ahşabın ekonomik ve ekolojik önemini belirterek yaşamsal kalitesini insanlığa sunmak. Depremzede vatandaşlarımız için yapılacak olan sağlıklı ve konforu yüksek olan yaşam üniteleri, 27 metre kare 6 – 8 kişilik olarak, on yıl ve daha uzun süre kullanıma uygun olarak tasarlanmış.

Dünya Ressamlar günü arifesinde açılması planlanan sergi deprem dolayısıyla, hocalarımızın anlamlı istişaresi sonucu depremzedeler için yapılmasına karar alındı. Depremden sonra, çoğu ressam başta Cemal Toy hocamız olmak üzere pek çok bağış müzayedesi düzenleyerek eserleriyle deprem bölgesine büyük katkılar sundular.

sergi3 (1)_67afb7fae94c0fabd4d48a7e5c39ad08.jpg

Sanatın iyileştiren, yaraları saran gücünü güçlü ve büyük bir şekilde hissettiğimiz anlamlı sergi için, değerli hocamız İlhami Atalay’a, değerli eşine ve evlatlarına, evlatları mesabesinde gördüğü Sevgili Cemal Toy, Sevgili İsmail Hakkı Gurbetci hocalarımıza, emeğiyle destek veren tüm genç ressamlara, büyük bir nezaketle emek harcayan sevgili Betül Sağlam Tekiner’e başta olmak üzere tüm öğrencilerine kazandırdıkları bu anlamlı sergi için şükranlarımızı sunuyoruz.

sergi2_a62503bd352d6b743cf5745d597afd91.jpg

Organizasyona ev sahipliği yapan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya, Kültür Sanat Müdürlüğü’ne, sergi sürecinde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.